Reklam
Kategoriler: Gündem

BM Genel Kurulu, ABD’nin Küba’ya ambargoyu kaldırmasını talep eden tasarıyı kabul etti

Reklam

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda, ABD’nin Küba’ya uyguladığı ekonomik, ticari ve finansal ambargoya son vermesini talep eden karar tasarısı oylandı. Oylamada, 187 ülke tasarının lehine oy kullanırken, tasarıya sadece ABD ve İsrail karşı çıktı. Oylamada Moldova ise çekimser kaldı.

BM ŞU ANA KADAR BENZER 32 TASARIYI KABUL ETTİ

BM Genel Kurulu, 1992 yılından bu yana aynı konuya ilişkin olarak her yıl benzer karar tasarıları kabul ederken, son karar tasarısıyla birlikte 32’nci defa ABD’nin Küba’ya uyguladığı ambargoya son vermesini talep edilmiş oldu.

BM Genel Kurulu tarafından kabul edilen tasarı, devletleri ticaret ve hareket özgürlüğünü savunan Birleşmiş Milletler Şartı ve uluslararası hukuk kapsamındaki yükümlülükleri doğrultusunda zorlayıcı ve baskıcı tedbirler uygulamaktan kaçınmaya davet etti.
Tasarının kabulü, Küba Dışişleri Bakanlığı tarafından memnuniyetle karşılandı. Bakanlık tarafından sosyal medyada yapılan paylaşımda, “Dünya, Küba’ya ambargoya son diyor” ifadeleri kullanıldı.
Küba’nın BM delegasyonu, 60 yıldan fazla süredir devam eden ambargonun ada ülkesine karşı büyük bir baskı politikası olduğunu savundu. Delegasyon, ambargonun insanlığa karşı suç, bir soykırım eylemi ve 11 milyonu aşkın Kübalının insan haklarının sistematik bir şekilde ihlal edilmesi olduğunu ifade etti. Küba tarafından sunulan bir raporda, ambargonun Küba’ya aylık yaklaşık maliyetinin 421 milyon doları, günlük maliyetinin ise 13,8 milyon doları aştığına dikkat çekildi.

BİDEN, 1 YIL DAHA UZATTI

ABD’de hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi hükümetler tarafından devam ettirilen Küba’ya ambargo politikası, son olarak 13 Eylül’de alınan kararla ABD Başkanı Joe Biden yönetimi tarafından bir yıl daha uzatılmıştı. Beyaz Saray, Küba’ya yönelik ambargonun bir yıl daha sürdürülmesinin, ABD’nin ulusal çıkarlarına olduğunu ifade eden resmi bir bildiri yayımlamıştı.

AMBARGO 1960’DAN BU YANA DEVAM EDİYOR

1960 yılı ekim ayında Küba’nın ABD şirketlerini kamulaştırmasına yanıt olarak kısmen uygulanan ve 1962 yılı şubat ayında tam ambargoya dönüştürülen uygulama, o zamandan bu yana 13 ABD yönetimi tarafından her yıl yenilenerek rutin bir şekilde uzatıldı. 2000 yılında Küba’ya gıda ve insani yardım malzemesi gönderilmesine izin verecek şekilde hafifletilen ambargo, ABD şirketlerinin Küba ile ticaretini büyük ölçüde engellemeye devam ediyor.

Reklam

Önceki Haberler

Rusya’dan Erdoğan ve Esad görüşmesi hakkında açıklama

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, olası bir Erdoğan-Esad görüşmesinin hangi şartlarda gerçekleşebileceği hakkında konuştu. Bu…

1 Kasım 2024 18:14

Tekirdağ’da ‘bebeğe cinsel istismar’ ihbarı: Anne ve baba tutuklandı

Tekirdağ'ın Çerkezköy ilçesinde 9 aylık erkek bebeğe cinsel istismarda bulunulduğu ihbarı üzerine başlatılan soruşturma kapsamında…

1 Kasım 2024 17:59

Maliye Bakanlığı açıkladı! İşte isim isim ‘vergi yüzsüzleri’ listesi

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı vergi ve ceza borcu olan mükelleflerin listesini yayımladı.

1 Kasım 2024 15:43

Türkiye Komünist Hareketi (TKH) Kartal Örgütü’nden Kartal Belediyesi’nde greve çıkan işçilere destek ziyareti

Grevin 3.gününde süreci örgütlemeye yoğunlaşan işçiler, "Bize ekmek yok sa size huzur yok" diyor.

1 Kasım 2024 15:39

Bakan Yerlikaya’dan ‘Ahmet Özer’ açıklaması: Şehrin emini terör yandaşı olmaz

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, CHP'li Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer'in tutuklanmasına ilişkin, "Bir taraftan sureti…

1 Kasım 2024 15:03

Narin Güran cinayeti: Enes Güran’ın cezaevinde ailesiyle yaptığı görüşmeler ortaya çıktı

Diyarbakır’da kuran kursundan çıktıktan sonra kaybolan ve öldürülmüş halde bulunan 8 yaşındaki Narin Güran cinayetiyle…

1 Kasım 2024 15:00
Reklam