Reklam
Kategoriler: Gençlik

Bornova Anadolu Lisesi’nin ‘Geleneksel Ayran Günü’ etkinlikleri İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yasaklandı

Reklam

HABER MERKEZİ

Bornova Anadolu Lisesinde her yıl yapılan Geleneksel Ayran Günü şenliği iptal edildi. Şenliğin iptaliyle ilgili Bornova İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından okula gönderilen yazıda “2 Haziran 2024 Pazar günü okulunuzda geleneksel ayran günü etkinliğine izin verilmişti. Ancak öğrenci velilerinden Müdürlüğümüze ulaşan bilgilere göre etkinliğin amaç dışında kullanılacağı, öğrenci davranışları ve okul kurallarına aykırı olacağı gerekçeleri göz önüne alındığında “Geleneksel Ayran Günü” etkinliği onayı süresiz olarak iptal edilmiştir” ifadelerine yer verildi.

Öğrenciler, geçtiğimiz yıl ‘kantin kartları’yla gündeme gelen okul kantininin, satış yapamayacağı için bu etkinliğe karşı çıktığını söyledi. Duruma tepki gösteren BAL öğrencileri, kantine inerek oturma eylemi yaptı ve kantini boykot etme kararı aldı.

Öğrencilerin tepkilerinin, “Bu durum aleyhinize kullanılır, insanların kişisel haklarıyla alışveriş yapmasını engelliyorsunuz” gibi söylemlerle baskılanmak istendiğini ifade etti.

BAL öğrencileri  boykot kararımızı devam ettireceklerini, şenliklerini geri alana kadar mücadele edeceklerini dile getirdi.

Yurtsever’e konuşan öğrencilerin tepkileri şu şekilde:

BAL’da birtakım olaylar olduğunu duyduk, olaylar nedir?

Olayları kısaca özetlemek gerekirse, sahibinin AKP Bornova İlçe yöneticilerinden olduğunun bilindiği kantini, eski yıllardan beridir geleneğimiz olan Ayran Günü’nü usulsüzlük ve ahlaksızlık olarak dile getirerek MEB’e şikayet etti. Bir diğer geleneğimiz olan Koşu’yu da aynı şekilde. Kendi rızamızla katıldığımız okuldaki arkadaşlarımızla kaynaşıp eğlendiğimiz bu gün sanki bir ahlaksızlıkmış gibi gösterilmeye çalışılmıştı. Bu bir yana, Ayran Günü’nde kermesin olması yerine kantinin pahalı ürünlerini satmasını istemesi, isteklerinin kabul edilmemesi sonucu bu şikayet yolunu tercih ettiğini de belirtmek istiyoruz.

Peki Bornova Anadolu Lisesi öğrencileri bu durum karşısında ne yapıyor?

Bu tarz durumlarda BAL öğrencisi ilerici ve aydınlanmacı yönleriyle her zaman olduğu gibi yine öne çıkmaktadır. Baldaşlarımızı* ortak boykota çağırdık. Kantinin yaptığı bu kabul edilemez davranışlara ve satış yaptığı okulun geleneklerine ve öğrencilerine saygısız olmasına BAL öğrencisi asla göz yumamazdı. Olaylar başladığından beri kantini boykot ediyoruz. Fakat her zamanki gibi olayları çarpıtarak ve kendi lehine çekerek sanki biz baldaşlarımızı alışveriş yapmaması yönünde zorluyormuşuz gibi lanse ediyor. Bu büyük bir yanlıştır. Baldaş baldaşa tarihinde bunu yapmamıştır yapmayacaktır da. Olayları öğrenmek için siyasi bağlantıları olan kantinciye değil, öğrencilere gidilmelidir. Eğer ki orada karşı çıkan bir kalabalık varsa ters işler de vardır.

Sizce niye Geleneksel Ayran Günü yasaklanmak isteniyor?

Şöyle bir örnek vereyim, Ayran Günü için valilikten izin almamız gerekiyor. BALEV, yani okulumuzun mezunlarının oluşturduğu dernek izin almak için valiliğe gitti. İlk başta izin almıştık, sonradan bize gelen ikinci bilgiye göre dilekçede aynen şöyle yazıyordu:

“Öğrenci velilerinden Müdürlüğümüze ulaşan bilgilere göre etkinliğin amaç dışında kullanılacağı, öğrenci davranışlarına ve okul kurallarına aykırı olacağı gerekçeleri göz önüne alındığında ‘Geleneksel Ayran Günü’ etkinliği onayı süresiz olarak iptal edilmiştir.”

Düşünün, küçük bir işletme devlete asılsız bir iddiada bulunuyor ve devlet makamı tarafından bu iddia kabul görülerek bahsi geçen işletmenin istedikleri yapılıyor. Sözün kısası, siyasi kimlik aracılığı ile BAL geleneğini yok sayan bir işletme ile karşı karşıyayız. Biz öğrenciler elbette bunun da farkındayız. Ülkeye aydın nesiller yetiştiren bu okulun öğrencileri bu haksızlığa karşı yine direnecektir.

BAL öğrencileri bu karara karşı ne yapmak istiyor?

En başında da dediğim gibi, biz öğrenciler okulumuzun geleneklerine saygı duyulmasını, BAL’ın iradesinin yok sayılmamasını ve olayların çarpıtılmamasını istiyoruz. Haksızlığa karşı boykot yapmamız biz öğrencilerin hakkıdır. Kantinde su 8 lira oldu, bazı arkadaşlarım susuz kalıyor bu sıcak günlerde. Biz bunlardan ötürü de boykot ediyoruz. Tost 60 lirayı aştı. Asgari ücretle geçinen ailem bana harçlık vermekte zorlanıyor. Bu durumda benim boykot yapmaya hakkım da mı yok? Bizler kantinin Bornova AKP İlçe Başkanlığıyla bağlantılı olduğunu da biliyoruz. Bazı arkadaşlarım katılmasa bile, çoğunlukta olan öğrenciler farkında ki biz sadece kantini değil, çoğunluğu emekçi olan anne, babalarımızın ve biz öğrencilerin para karşısında değersiz sayıldığı bu sistemi de boykot ediyoruz. Karanlığa karşı sırtımızı dönmeye devam edeceğiz.

*Bornova Anadolu Lisesi öğrencileri ve mezunları birbirlerine “Baldaş” diye hitap etmektedirler.

Bu haber en son değiştirildi 31 Mayıs 2024 15:38 15:38

Reklam

Önceki Haberler

Erdoğan: Suriye yönetimi ile ilişki kurulmaması için hiçbir sebep yok

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye ile yeniden ilişkilerin kurulabileceğini ifade etti. Erdoğan, "Suriye'nin iç işlerine karışmak…

28 Haziran 2024 17:59

Zafer, hakları için mücadele eden İYİ-SEN üyesi işçilerin oldu

Sakarya Şehir Hastanesi şantiyesinde hakları için mücadele eden İYİ-SEN üyesi inşaat işçilerinin eylemleri 8. gününde…

28 Haziran 2024 17:51

Bartın’da belediyenin deposundan izinsiz malzeme alındı iddiasına soruşturma

Bartın Belediyesi'nin deposunda bulunan çeşitli malzemeleri izinsiz şekilde aldıkları iddia edilen 4'ü belediye çalışanı olmak…

28 Haziran 2024 16:10

İyi Parti’de ayrılıklar sürüyor: Eski milletvekili ve GİK üyesi istifasını açıkladı

İyi Parti'nin kurucularından, eski milletvekili ve GİK üyesi İbrahim Halil Oral istifa etti.

28 Haziran 2024 16:05

Diyanet’ten tepki çeken cuma hutbesi: Ahlaksızlık

Diyanet İşleri Başkanlığı, bu haftaki cuma hutbesinde içki ve zinayı 'ahlaksızlık' olarak ilan etti, faiz…

28 Haziran 2024 14:26

Elektriğe büyük zam

Asgari ücrete yapılmayan zam, elektriğe yapıldı. EPDK'nin açıklamasına göre, elektrik fiyatlarına gelen yüzde 38 zam…

28 Haziran 2024 14:23
Reklam