Cengiz Holding'in taşeronu, maden projesiyle Kazdağları'nda milyonlarca ağacı tehdit ediyor

Kazdağları, Cengiz Holding'in maden projesiyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.

Cengiz Holding'in taşeronu, maden projesiyle Kazdağları'nda milyonlarca ağacı tehdit ediyor

Kazdağları, Cengiz Holding’in taşeron firması Truva Bakır Madencilik’in bakır madeni projesi nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Milyonlarca yılda oluşan bu doğal yaşam alanı, 30’a yakın endemik bitki ve zengin fauna ile dikkat çekerken, madenin 6 bin dönümlük alanı kapsayarak 1 milyon ağacın kesilmesi planlanıyor.

Gazete Duvar’ın haberine göre; Proje, Çanakkale’nin Bayramiç ilçesindeki Hacıbekirler, Muratlar köyleri ve Çan’ın Halilağa köyünü doğrudan etkiliyor. Madenin bulunduğu alandaki yer altı suları, Ezine ve Çanakkale’nin Kumkale ovalarını beslerken, Kocabaş Çayı ise 60’a yakın köyün su ihtiyacını karşılıyor. Bölgede su kaynaklarının maden için kullanılacağı belirtiliyor.

BÖLGEDEKİ ÜRETİM TEHLİKEDE

Bölgedeki tarımsal üretimin, madenin faaliyetlerinden olumsuz etkilenmesi bekleniyor. Kazdağları’nın çevresinde üretilen Ezine peyniri, Bayramiç beyazı, zeytin gibi marka ürünler, bölge ekonomisi için hayati öneme sahip. Uzmanlar, 19 yıl süreceği belirtilen maden faaliyetinin, bu ürünlerin üretimini büyük oranda sekteye uğratacağı uyarısında bulunuyor. Tarım ürünlerinden elde edilecek gelir ile madenin sağlayacağı ekonomik kazanç arasında büyük bir fark olduğu vurgulanıyor.

Kazdağları, sadece Çanakkale ve Bayramiç’in değil, geniş bir ekosistemin parçası olarak büyük bir alanı kapsıyor. Bilim insanları, Halilağa Bakır Madeni’nin bu ekosistemi ve yer altı kaynaklarını yok edeceğini belirtiyor.

“MADENİ İSTEMİYORUZ”

Bölge halkı, madenin su kaynaklarını tüketmesini ve çevreyi tahrip etmesini istemiyor. Köylüler, “Bizim suyumuz zaten bize yetmiyor. Madene verecek suyumuz yok. Madeni istemiyoruz,” diyerek tepkilerini dile getiriyor. Madenin çalışmalarını yavaşlatmaya çalışan köylüler, Danıştay’daki davadan umutlu. Halkın ortak dileği ise, seslerinin duyulması ve doğanın korunması için destek bulabilmek.