Reklam
Kategoriler: İç Açı

Çevreciler itiraz etmişti: CHP’li belediyenin otel inadına yargı bir kez daha ‘dur’ dedi

Reklam

CHP’li Burhaniye Belediyesi’nin çevrecilerin itirazlarına rağmen sahil şeridindeki dolgu alana yapmak istediği otel projesine mahkeme ikinci kez dur dedi. Mahkeme kamu yararı olmadığı ve imar planı değişikliğinin hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle projeyi durdurdu.

Gerçek Gündem’den Tuğba Özer’in haberine göre; Sahildeki dolgu alana 11 katlı otel yapmak isteyen Balıkesir’in CHP’li Burhaniye Belediyesi tepkiler üzerine imar planında yaptığı değişiklikle otel projesinin kat sayısını 7’ye düşürmüştü. Ancak karar yine mahkemeden döndü.

Daha önce zeytinlik alana AVM projesi için açtığı ihaleyi şarkıcı İbrahim Tatlıses’in şirketine vermesiyle tepkilere neden olan Balıkesir’in Burhaniye ilçesinin CHP’li belediyesi, sahil şeridindeki dolgu alan yapmak istediği ‘çılgın gökdelen projesiyle’ bir kez daha gündeme gelmişti.

İlçenin İskele mahallesinde sahil şeridindeki alana 11 katlı bir otel yaptırmak isteyen belediye, imar planındaki kat iznini 3 Aralık 2021’de ilçe belediye meclisi kararıyla beşten 11’e çıkardı. İlçe belediye meclisinin kararı, Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından 21 Ocak 2022’de onaylandı.

Deprem riski de göz önüne alındığında dolgu alana yapılacak projenin riskli olduğunu ve Burhaniye’nin imara açılmasına karşı olduklarını belirten Çevreciler, 11 kat imar izni veren plan değişikliğini yürütmenin durdurulması istemiyle yargıya taşıdı ve Balıkesir 2. İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi. Bu defa, Burhaniye Belediye Meclisi’nin 01.03.2023 tarihli kararıyla imar planı revize edilerek “7 katlı otel alanı” olarak değiştirildi. Karar yine Balıkesir Belediyesi tarafından onaylandı.

Çevreciler bunun üzerine bir kez daha yargı yoluna gitti ve Burhaniye Belediyesi ve Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’ne dava açarak projenin yürütmesinin durdurulmasını ve iptalini istedi. Dava gerekçesinde, “emsal artışı yapılan taşınmazın zeminin sıvılaşma tehlikesi açısından önemli alanlar olarak tespit edilen kısımda kaldığı, sosyal ve teknik alt yapı alanlarında herhangi bir değişiklik yapılmadan yoğunluk artışına gidildiği” belirtilerek 7 katlı otel planının da iptali istendi.

Balıkesir 2. İdare Mahkemesi’nde görülen davada bir önceki imar planı değişikliği davasında hazırlanan bilirkişi raporu da dosyaya girdi. Raporda; plan değişikliğinin “ana kararları ile belirlenen kat rejimine aykırılık teşkil ettiği, bulunduğu bölgedeki sokak/cadde/sahil görünümünü olumsuz yönde etkileyeceği ve bölge sürekliliğini ve bütünlüğünü bozacak nitelikte olduğu, silüeti olumsuz yönde etkileyeceği, yakın çevresindeki yapıların güneşe göre yönlenme özelliklerini olumsuz etkileyeceği ve bölgedeki meskun doku ve mahalle kimliği açısından uyumsuzluk oluşturacağı, Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliği’nin 26. maddesinin 1. fıkrasına, şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ve kamu yararına aykırı olduğu” görüşü vurgulandı.

Burhaniye Belediyesi ise “yapılması öngörülen otelin tamamlanması halinde ilçeye bir çok yönden katma değer sağlayacağını” savundu.

Bilirkişi Heyeti raporunu dikkate alarak kararını açıklayan mahkeme 7 katlı otel projesinin iptaline karar verdi.

Reklam

Önceki Haberler

Erdoğan’dan Avrupa Birliği çıkışı: Tam üyelik stratejik hedefimiz

Erdoğan, "Avrupa Birliği'ne (AB) tam üyelik stratejik hedefimizdir. Birliğin de Türkiye'ye benzer bir perspektiften yaklaşmasının…

27 Haziran 2024 20:35

Gazze’de can kaybı 37 bin 765’e yükseldi

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'ten bu yana düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı son…

27 Haziran 2024 19:18

Ukrayna, AB ile güvenlik anlaşması imzaladı

Zelenskiy, AB Zirvesi'ne katılmak üzere geldiği Brüksel'de AB Konseyi Başkanı Charles Michel ve AB Komisyonu…

27 Haziran 2024 17:30

Koray Aydın, İyi Parti’den istifa etti

Ankara Milletvekili Koray Aydın, kurucuları arasında olduğu İyi Parti'den istifa ettiğini duyurdu. Aydın, eski Genel…

27 Haziran 2024 16:45

İBB’nin araç kiralama ihalesi Albayrak Grubu’na verildi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 626 milyon TL’lik araç kiralama ihalesini Yeni Şafak’ın da sahibi olan Albayrak…

27 Haziran 2024 15:26

İran’da 2 aday Cumhurbaşkanlığı yarışından çekildi

İran'da Cumhurbaşkanlığı seçimlerine son bir gün kala iki muhafazakar aday seçimlerden çekilme kararı aldı.

27 Haziran 2024 14:51
Reklam