ÇHD, 1 Mayıs’ta yaşanan "hak ihlalleri" raporunu açıkladı

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) 1 Mayıs İşçi Bayramı sırasında İstanbul’da yaşanan hak ihlallerine dair hazırladığı raporu Beyoğlu'nda bulunan Toplum ve Hukuk Araştırmaları Vakfı (TOHAV) binasında bir basın toplantısıyla kamuoyuna açıkladı.

ÇHD, 1 Mayıs’ta yaşanan

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şubesi, 1 Mayıs İşçi Bayramı sırasında İstanbul’da yaşanan hak ihlallerine dair hazırladığı raporu Beyoğlu’nda bulunan Toplum ve Hukuk Araştırmaları Vakfı (TOHAV) binasında bir basın toplantısıyla kamuoyuna açıkladı. “1 Mayıs alanı Taksim’dir” pankartının açıldığı toplantıda, raporu ÇHD üyesi Yağmur Kavak okudu.

“Taksim’e yürümek konusunda ısrarcı olan kitleye polis saldırısı gerçekleştirilmiştir. Müdahale sırasında fazla miktarda biber gazı ve plastik mermi kullanılmıştır. Çok sayıda kişi gazdan etkilenmiş ve bir kısım protestocu da plastik mermiyle yaralanmıştır. Polis raporlarına göre 300 adet 400 ml Jenix biber gazı ve 120 kutu FN potu kullanılmıştır. Bir çok kişi biber gazı nedeniyle saatler boyunca nefes almada zorluk yaşamış, bir kişi ise gözüne plastik mermi isabet etmesi nedeniyle gözünü kaybetmiştir.” denilen raporun tamamı şöyle:

“Önceki yıllarda olduğu gibi 2024 yılı 1 Mayıs’ında da işçiler, emekçiler, öğrenciler, sendikalar, siyasi partiler ve demokratik kitle örgütleri 1 Mayıs’ı; toplumsal mücadeleler tarihi tarafından ve birçok yüksek mahkemenin kararıyla da tescillendiği üzere 1 Mayıs’ın tarihsel alanı olan Taksim Meydanı’nda kutlamak istemiştir, birçok kurum tarafından Taksim Meydanı’na çağrı yapılmış, barışçıl toplanma ve protesto hakkının kullanılması için toplanma programları kamuoyuna deklare edilmiş ve mitingin sağlıklı şekilde yapılabilmesi için organizasyonlar tamamlanmıştır. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu ve Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu tarafından Taksim Meydanında miting yapmak üzere İstanbul Valiliğine başvuru yapılmıştır.

23.04.2024 tarihinde İstanbul Valisi Davut Gül gazetecilere “1 Mayıs 2012 yılında itibaren Taksim’de kutlanmıyor. Dolaysıyla Taksim bu anlamda bu tür etkinliklerin tamamına kapalı. Biz başta DİSK, KESK ve benzeri kuruluşlar olmak üzere talep eden herkesle konuştuk. Taksim’de bu sene olmayacağını kendilerine izah ettik” şeklinde açıklama yapmış; ancak gerek Valilik resmi internet sitesi gerekse başka bir araç ile Taksim Meydanı’na ilişkin bir yasaklama kararı açıklanmamış, resmi bir karar paylaşılmamış ve duyurulmamıştır. Buna rağmen 30.04.2024 tarihinde İstanbul Valiliği’nin sitesinde “1 Mayıs Tedbirleri Basın Açıklaması (2024/31)” başlığıyla Şişli, Beyoğlu, Fatih ve Beşiktaş ilçelerinde kapatılan yol, durak ve ulaşım araçlarının sıralandığı bir açıklama yayınlamış, Taksim Meydanına ulaşımı fiilen imkansız hale getirecek şekilde alınan önlemleri duyurmuştur.