Düştü, düşecek… Enflasyon “ekonomistlerin” elinde

Her ay yeniden düzenlenen beklentilerin tüm baskılama ve manipülasyonlara rağmen resmi açıklamalarda bile artış gösteren, “düştü”, “düşecek” denilen enflasyonun çarşı pazardaki ateşi görmediği açık.

Düştü, düşecek… Enflasyon “ekonomistlerin” elinde

HABER MERKEZİ

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ekim ayı enflasyonunu açıkladı. Enflasyon ekim ayında beklentileri aşarak yüzde 2,88 oranında artış gösterirken, yıllık enflasyon yüzde 48,58 olarak hesaplandı.
Piyasa beklentisi, ekimde TÜFE’nin yüzde 2,46 artacağı, yıllık enflasyonun ise yüzde 47,98 olacağı yönündeydi.
Her ay yeniden düzenlenen beklentilerin tüm baskılama ve manipülasyonlara rağmen resmi açıklamalarda bile artış gösteren, “düştü”, “düşecek” denilen enflasyonun çarşı pazardaki ateşi görmediği açık.
Her şeyin rakamsal bir enflasyon değerine bağlı olmasının bir açıklayıcılığı ya da karşılığının olmaması bir yana, asgari ücretin çalışanlar için ortalama ücret olduğu, emeklinin açlık sınırı olarak açıklanan rakamlara dahi yaklaşmayan gelir düzeyi, çiftçilerin ” fazla üretildi” diye satamadıkları ürünleri tarlada çürümeye bırakılırken, mevsim meyve, sebzelerinin bile fiyatlarının sürekli yükseldiği bir “ekonomik gidişatta” başta AKP’li cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere yetkili ağızlar aynı rakamlardan farklı sonuçlar çıkarmaya devam ediyorlar.

ERDOĞAN: FAİZ SEBEP ENFLASYON SONUÇ DEMEYE DEVAM EDİYOR

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ekonomideki yol haritasına dair açıklamalarda bulunarak şunları söyledi:
Enflasyonun düşüşe geçeceğini vurgulayan Erdoğan, “Benim yaklaşım tarzımı biliyorsunuz. İnşallah faizle birlikte enflasyon da düşecek Bundan hiç endişeniz olmasın. Benim ekonomideki mantığım bu. Bir ekonomist olarak aldığım, öğrendiğim bilgi bu” dedi. Enflasyonun sürekli iniş eğiliminde olacağına inandığını belirten Erdoğan, “Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Son 2 ay içerisinde enflasyonda bu inişleri hep beraber göreceğiz” şeklinde konuştu.

Faiz indirimi ve ekonomi mantığını da dile getiren Cumhurbaşkanı, geçmişte yaşanan başarıları hatırlatarak, “Hatırlayın Mehmet Bey’in yine Maliye Bakanı olduğu dönemlerde faiz 4 küsur seviyesindeydi. Enflasyon da 5,6’ya kadar düşmüştü. Şimdi bunu yeniden inşallah ülkemizin gündemine getireceğiz” ifadelerini kullandı.

Ekonomik adımların sürdürüleceğini iddia eden Erdoğan, “İstikrarlı bir mali politika ve yapısal reformların uygulanmasıyla bu olumlu trend devam edecektir. Ayrıca, dış ekonomik koşullar ve küresel piyasalardaki gelişmeler de Türkiye’nin ekonomik durumunu etkileyecektir” dedi. Türkiye’nin ekonomik savunmasını güçlendirme ve bağımsızlık için gerekli adımların atıldığını belirten Erdoğan, “İnanıyorum ki önümüzdeki yıl enflasyonu gündemimizden çıkartacak, yeni ve büyük yatırımlara odaklanacağız” diyerek sözlerini sonlandırdı.

MERKEZ BANKASI: ENFLASYON ARTMAYA DEVAM EDİYOR

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, 2024 yılı 4. Enflasyon Raporu sunumunda yılsonu enflasyon tahmininin yüzde 44’e yükseldiğini açıkladı. 2025 ve 2026 yılları için tahminler ise sırasıyla yüzde 21 ve yüzde 12 olarak belirlendi.

6 PUANLIK ARTIŞ

İlk raporda yüzde 34 olarak açıklanan yılsonu enflasyon tahmini, ikinci raporda yüzde 38’e çıkarılmıştı. 2024 yılının sonu için güncellenen tahmin ise yüzde 44 olarak belirlendi. Karahan, enflasyonun 2025 ve 2026 yıllarında sırasıyla yüzde 21 ve yüzde 12 seviyelerine gerileyeceğini iddia etti.
Karahan, enflasyon beklentilerindeki değişimi ve makroekonomik gelişmeleri değerlendirerek, iç talebin yavaşlamaya devam ettiğini ve bunun enflasyonu destekleyici seviyelere geldiğini vurguladı. Ayrıca, cari işlemler açığında düşüşün sürdüğünü belirterek, para politikasındaki sıkı duruşun dezenflasyon sürecinin devamını sağlayacak şekilde sürdürüleceğini söyledi.
Enflasyonun ana eğilimindeki iyileşmenin öngörülen hızda gerçekleşmediğini kabul eden Karahan, özellikle temel mallarda düşüş yaşanırken, hizmet sektöründe enflasyonun artmaya devam ettiğini belirtti. Sanayi sektöründe ise fiyatlama davranışlarında iyileşmeler gözlendiği aktarıldı.
Karahan, enflasyon beklentilerinin iyileşmeye devam ettiğini ancak hızının arzu edilen seviyede olmadığını ifade etti. Ayrıca, küresel ekonomik büyüme beklentilerinin kademeli bir toparlanma gösterdiğini ve küresel merkez bankalarının enflasyon eğilimlerine göre parasal sıkılığı azalttığını söyledi.
Son olarak, sıkı parasal duruş ve makro ihtiyati adımların enflasyon beklentilerine olumlu katkı sağladığını ve TL varlıklara olan güvenin arttığını belirtti.

ŞİMŞEK: KİRA VE EĞİTİM DEKİ ARTIŞLAR ENFLASYONUN DÜŞÜŞÜNÜ ENGELLİYOR

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekim ayı enflasyon rakamlarıyla ilgili şu ifadeleri kullandı:
“Ekimde yıllık enflasyon mayısa göre 26,9 puan gerileyerek yüzde 48,6 oldu.
Temel mallarda yıllık fiyat artışı yüzde 28,5, ataletin yüksek olduğu hizmetlerde ise yüzde 69,8 gerçekleşti.

Özellikle geriye dönük fiyatlama davranışının yüksek olduğu kira ve eğitim grubunda yıllık artışlar enflasyondaki düşüşü sınırlandırıyor.

Katılıkların giderilmesi zaman alıyor ancak bu konudaki gelişmeler olumlu. Ekimde 12 aylık enflasyon beklentilerinin tüm kesimlerde son iki buçuk yılın en düşük seviyesine gerilemesi hizmet enflasyonundaki ataletin kırılması için önemli.”

Bakan Mehmet Şimşek, 12 aylık enflasyon beklentilerinin tüm kesimlerde 2,5 yılın en düşük seviyesine gerilediğini söyledi. Şimşek, “Katılıkların giderilmesi zaman alıyor ancak gelişmeler olumlu.” ifadesini kullandı. Bakan Mehmet Şimşek, 12 aylık enflasyon beklentilerinin tüm kesimlerde 2,5 yılın en düşük seviyesine gerilediğini söyledi. Şimşek, “Katılıkların giderilmesi zaman alıyor ancak gelişmeler olumlu.” ifadesini kullandı.