Erdoğan itiraf etti: Nice kültür varlığımıza sahip çıkamadık

Yıldız Sarayı'nın açılış töreninde konuşan AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Biz hiçbir zaman ayrım gözetmeden tarihi kucakladık ve kültürel mirasımıza sahip çıktık" iddiasında bulundu. Erdoğan ayrıca restorasyonu tamamlanan Yıldız Sarayı'nın ağustos ayının sonuna kadar ücretsiz olduğunu duyurdu.

Erdoğan itiraf etti: Nice kültür varlığımıza sahip çıkamadık

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yıldız Sarayı’nın restorasyonunun tamamlanması nedeniyle düzenlenen açılış töreninde açıklamalarda bulundu.

Erdoğan, “Milli Saraylar Başkanlığımızca yürütülen 6 yıllık restorasyon çalışmaları sonucunda Yıldız Sarayı’nı ihya ettik. Bugünden itibaren İstanbul’un tarihi simgelerinden biri olan Yıldız Sarayı kapılarını açıyor” dedi.

Erdoğan, Yıldız Sarayı’na girişlerin ağustos ayının sonuna kadar ücretsiz olduğunu duyurdu.

“YILDIZ SARAYI, OSMANLI’NIN EN SANCILI YILLARINA ŞAHİTLİK ETTİ”

AKP’li Erdoğan’ın konuşmasından satır başları şöyle oldu:

“Milli Saraylar Başkanlığımızca yürütülen 6 yıllık restorasyon çalışmaları sonunda Yıldız Sarayı’nı ihya ettik. İstanbul’un tarihi simgelerinden Yıldız Sarayı bugünden itibaren kapılarını açıyor. Bugün yaşadığımız mutlulukta pek çok hocamızın ve uzmanımızın alın teri vardır. Onların emeği, gayretleri olmasaydı bu güzel eser tekrar eski görkemine kavuşturulamazdı. 200 yıllık tarihiyle Yıldız Sarayı, Osmanlı’nın en sancılı yıllarına şahitlik etmiştir. Sultan 2. Abdulhamit’le özdeş hale gelmiştir. 2. Mahmut burayı yeni ordunun askerlerinin talimlerini izlemek için kullanmıştır. Yıldız Sarayı’na asıl hürriyetini kazandıran Abdülhamit Han olmuştur.”

“NİCE KÜLTÜR VARLIĞIMIZA SAHİP ÇIKAMADIK”

“Necip Fazıl’ın 36 Türk hükümdarı arasında belki de en büyüğü olarak tanımladığı Abdülhamit darbeye kadar devleti buradan yönetti. Yıldız Sarayı Devleti yönelen yıkma girişimleri karşısında direnişin sembolü oldu. Yıldız Sarayı’nın ayırıcı vasfı yönetim merkezi olarak kullanılmasıdır. Mimari olarak, çağından farklı özellikler taşır. Sultan 2. Abdülhamit döneminde toplam 2 bin kişinin yaşadığı rivayet ediliyor. Tabiatla uyumu, mimarisi ve Türk saray bahçeleri geleneğinin son örneği olan Yıldız Sarayı nadide bir eserdir.”

“HİÇBİR ZAMAN AYRIM GÖZETMEDEN TARİHİ KUCAKLADIK”

“Kimi ülkeler 100-150 yıllık tarihi varlıklarına büyük özen gösterirken nice kültür varlığımıza sahip çıkamadık. Reddi miras anlayışı bizlere çok ağır bedeller ödetti. Bu sembollerden biri Yıldız Sarayı oldu. Ecdat yadigârı pek çok varlık gibi burası da yıllarca hoyratça kullanıldı. Yıldız Gazinoları projesi hayata geçirilmiştir. İtalyan bir şirket tarafından işletilen kumarhane 1 yıl sonra kapatılmıştır.

Lafa gelince Atatürk konusunda mangalda kül bırakmayanların çürümeye terk ettiği Savarona yatına sahip çıkan yine biz olduk. Biz hiçbir zaman ayrım gözetmeden tarihi kucakladık. Gazetelere de yansıyan ahlaksızlık hadisesinden sonra Savarona yatını devraldık. Savarona yatını restore ettirdik, kısa bir süre sonra bitecek. Devlet başkanlarını ağırlamak için kullanmaya başlıyoruz.”

“MÜZE OLARAK HİZMET VERMEYE HAZIR HALE GELDİ”

“Tarihi vefa, geçmişe saygı anlayışıyla eserlerimizi yeniden ayaklandırdık. 120’nin üzerinde restorasyon çalışması yaptık. Beykoz Cam ve Billur Müzesi’nden Topkapı’da uzun yıllar saklanmış hazine koleksiyonuna varıncaya kadar bir çok eseri ihya ettik. Cumhurbaşkanlığımız döneminde onlarca görüşmeyi, kabulü burada düzenledik. Yıldız Sarayı milletimizin her bir ferdinin gururla gezebileceği muhteşem bir müze olarak hizmet vermeye hazır hale geldi. Edirne Sarayı ile ilgili restorasyon çalışmalarımız devam ediyor. Bundan sonra da ecdadın emanetlerine sahip çıkmayı sürdüreceğiz.”