Erdoğan ve Scholz, ortak basın toplantısı farklı açıklamalar

Erdoğan,Almanya ile gümrük birliği ve vize serbestisi konularını, aynı zamanda savunma sanayii konusunu ele aldıklarını söyleyerek, "İsrail konusunda vicdan sahibi her siyasetçi İsrail'e dur demeli" dedi. Scholz ise Türkiye ile ilişkileri güçlendirmek istediklerini, Rusya-Ukrayna konusunda aynı düşündüklerini ancak İsrail konusunda farklı yaklaştıklarını ifade etti. Scholz, "İsrail'in kendisini savunma hakkına sahip olduğunu düşündüklerini ancak Tel Aviv yönetiminin uluslararası hukuka uyması gerektiğini" söyledi.

Erdoğan ve Scholz, ortak basın toplantısı farklı açıklamalar

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz , İstanbul’da ortak basın toplantısında konuştular. Erdoğan,Almanya ile gümrük birliği ve vize serbestisi konularını, aynı zamanda savunma sanayii konusunu ele aldıklarını söyleyerek, “İsrail konusunda vicdan sahibi her siyasetçi İsrail’e dur demeli” dedi. Scholz ise Türkiye ile ilişkileri güçlendirmek istediklerini, Rusya-Ukrayna konusunda aynı düşündüklerini ancak İsrail konusunda farklı yaklaştıklarını ifade etti. Scholz, “İsrail’in kendisini savunma hakkına sahip olduğunu düşündüklerini ancak Tel Aviv yönetiminin uluslararası hukuka uyması gerektiğini” söyledi.

Suriyeli göçmenler hakkında da konuşan Scholz, “Göç ve mülteciler konusunda Türkiye önemli çabalar harcıyor. Suriye’deki savaşın sonuçları konusunda Türkiye’ye desteğimiz sürecek” dedi.

Suriye’den ilk etapta Türkiye’ye 4 milyon civarında göçmen geldiğini, bu sayının şu anda da 3,5 milyon civarında olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan ise “Lübnan’dan ülkemize gelenler olursa biz onlara da kapımızı açık tuttuk. Hele hele şu anda Lübnan’da ciddi manada Türkmenler de var. Ve bu Türkmen soydaşlarımızı da bizler aynen içeriye alırız” diye konuştu.

Erdoğan’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:“Almanya ile her alanda yoğun ilişkilere sahibiz. Bugünkü görüşmelerimizi zengin bir gündem üzerine inşa ettik. Kapsamlı bir şekilde ilişkileri ele aldık.İkili ticaretimiz 50 milyar dolara çıktı. Hedefimiz 60 milyar dolar. Savunma sanayi konusunda geçmişte yaşanan sıkıntıları geride bırakarak işbirliğimizi yükseltmeyi istiyoruz. Bu konuda Scholz’un tutumunu takdir ediyoruz.Aşırı sağ Avrupa’da yükseliyor. Birçok ülkede iktidar ortağı olacak güce ulaşan akımlar Avrupa’da yaşayan Türkleri tedirgin ediyor.Bölgesel ve küresel meselelerde de fikir alış verişinde bulunduk. AB ile ilişkilerimize dair beklentilerimizi Scholz’a aktardım. Gümrük Birliği ve vize serbestisi konusunda atacakları adımların hepimizin menfaatine olduğunu aktardım.Gazze ve Lübnan konularını da ele aldık. Bölgede yaşanan insanlık dramı devam ediyor. Acilen kalıcı ateşkesin ilan edilmesi ve İsrail üzerinde gerekli baskı oluşturulması için uluslararası baskı oluşturmak için elimizden geleni yapmamız şart. Vicdan sahibi tüm siyasetçilerin İsrail’e dur demesini bekliyoruz.”