Erdoğan'ın müjde diyerek duyurduğu banka promosyonları Diyanet'e göre caiz değil!

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın emeklileri kast ederek "müjde" olarak duyurduğu banka promosyonlarındaki artış talimatı Diyanet İşleri Başkanlığı'na göre caiz değil!

Erdoğan'ın müjde diyerek duyurduğu banka promosyonları Diyanet'e göre caiz değil!

HABER MERKEZİ

Türkiye’de yaşam maliyetlerinin artması ve yoksulluğun derinleşmesi, özellikle emekliler arasında derin endişe yaratırken, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın emekli maaşlarına ek olarak banka promosyon ödemelerinde artış yapılacağını “müjde” şeklinde duyurması kamuoyunun dikkatini çekti. Ancak, bu duyuru Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından “caiz” bulunmadı.

Emeklilere banka promosyonu ödenmesi uygulaması ile Diyenet’in bu uygulamayı caiz bulmaması aynı yıla tekabül ediyor. 2017 Türkiye anayasa değişikliği referandumuna.

Geçen günlerde Erdoğan, şunları demişti: “Emeklilerimize güzel bir haber vermek istiyorum. İlk kez 2017’de emeklilerimize banka promosyonu ödenmesi uygulamasını başlatmıştık. Kamu bankalarımız bu yılki promosyon ödemesi miktarlarını alınan aylığa göre 8 bin lira ile 12 bin lira arasında belirledi. Diğer bankaların da bu rakamların altında kalmayacak şekilde promosyon ödemeleri yapacağına inanıyorum”

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın internet sitesindeki soru-cevap bölümünde yer alan  Banka Promosyonu caiz midir? sorusuna verdiği cevap şu şekilde:

“Banka Promosyonu caiz midir?
Bankaların, kamu veya özel sektörde çalışanlara, çalıştığı kurumlar tarafından maaşlarını kendilerinden almayı tercih etmeleri karşılığında vermiş oldukları promosyonlar, işleyiş bakımından faize tam olarak benzememekle birlikte faiz şüphesinden de tümüyle uzak değildir.
Bu itibarla, temel ihtiyaçlarını karşılayacak durumda olanların bu parayı kendileri ve bakmakla yükümlü oldukları yakınları için kullanmamaları; bilakis ihtiyaç sahibi fakirlere vermeleri uygun olur.”