Reklam
Kategoriler: Gündem

Fetullah Gülen öldü

Reklam

Fetullahçı çetenin lideri Fethullah Gülen’in 83 yaşında ABD’de tedavi gördüğü hastanede öldüğü açıklandı.

Haberi, Gülen’in yayın organı konumundaki Herkül duyurdu.

Herkül sitesinin X (Twitter) hesabından yapılan paylaşımda, Gülen’in 20 Ekim’de (dün) öldüğü belirtildi.

Açıklamada, “Ömrünün her anını din-i mübiîn-i İslam’a ve insanlığa hizmet için sarfeden Muhterem Fethullah Gülen Hocaefendi bugün (20 Ekim) ruhunun ufkuna yürümüştür. Defin işlemleri ile ilgili ayrıntılı bilgi kamuoyu ile paylaşılacaktır” ifadeleri kullanıldı.

YEĞENİ DOĞRULADI

Öte yandan Fethullah Gülen’in kardeşi Mesih Gülen’in oğlu Ebuseleme Gülen, Fethullah Gülen’in öldüğünü doğruladı.

Ebuseleme Gülen, Fethullah Gülen’in ölüm haberini sosyal medya hesabından duyurdu.

BİR ZAMANLARIN “HOCA EFENDİSİ”

ABD’nin Soğuk Savaş’ta sol-sosyalist devrimci harekete karşı kullanmaya başladığı bir isim olan Fethullah Gülen, uzun yıllar devletin içinde örgütlendi. 2002 yılında iktidara gelen AKP de tarihteki pek çok sağ parti gibi Gülen yapılanmasıyla geniş bir ortaklık içine girdi. Devletin tüm imkanları AKP’lilerin “hoca efendi” olarak saygıda kusur etmediği Gülen’in örgütüne açılırken, Cemaat’e ve iktidara eleştiri yöneltenler hedef tahtasına oturtuldu.

AKP-Cemaat iktidarı, devlette tam kontrolü sağlamak için binlerce insanı düzmece iddianameler ve davalarla cezaevine hapsetti. Gülenciler yargıdan orduya kadar devletin birçok kademesinde kadrolaştı. 2010 yılındaki anayasa değişikliği referandumunda Gülen, mezardakileri kaldırıp “evet” oyu verdirmek gerektiğini açıkladı. Önemli bir kırılma anı olan bu referandumdan sonra AKP-Cemaat ortaklığının devletteki kontrol arttı. Özellikle yargıda Gülenciler sınırsız bir güce erişti.

2013 yılına gelindiğinde ise durum değişti. Devleti paylaşma savaşına giren taraflar, birbirlerine karşı hücum etmeye başladı. Bu zamanlarla birlikte “FETÖ” olarak anılmaya başlayan Gülenci çete, 15 Temmuz 2016’da orduda biriktirdiği güçle askeri darbe yapmak istedi. Darbe girişimi sırasında 200’ü aşkın kişi hayatını kaybederken, süreç Gülencilerin devletten tasfiyesiyle sonuçlandı. Örgüte ait holdinglere, medya organlarına da el konuldu.

AKP iktidarı, Fethullahçı çeteyle savaşını Erdoğan’ın “tek adam” yönetimi yolunda kaldıraç olarak kullandı. Erdoğan’ın darbe girişimini “Allah’ın lütfu” olarak gördüğünü ifade eden sözleri bu açıdan manidardır. FETÖ’yle ilgisi olmayan, hatta geçmişte bu yapıyla mücadele eden insanları “FETÖ’cülük” ile suçlayan AKP aklı, muhalefeti bu yöntemle hukuksuzca sindirmeye çalıştı. Gülencilerin tasfiyesi sonrası, Kürt sorununda da yeniden şiddet eksenli bir politika izlenmesine paralel olarak, Kasım 2015 seçimleriyle birlikte MHP ile ittifak kuran AKP, 2017 referandumuyla ülkeyi parlamenter sistemden başkanlık rejimine sürükledi.

Reklam

Önceki Haberler

3 bebek hayatını kaybetti: Savcılık soruşturma izni istedi, Sağlık Bakanlığı bir yıldır yanıt vermedi

Kocaeli’nde dördüz doğum sonrası üç bebeğin ölümüyle ilgili hastane ve doktor hakkında savcılığın soruşturma izni…

21 Ekim 2024 18:35

Buca Belediyesi’nde işçiler greve çıktı

Buca Belediyesi’nde çalışan DİSK Genel-İş üyesi işçiler, yürütülen toplu iş sözleşmesi sürecinde anlaşma sağlanamaması üzerine…

21 Ekim 2024 18:19

İddianamede ortaya çıktı: Yenidoğan çetesi bir bebeğin kör kalmasına sebep oldu

Yenidoğan çetesine ilişkin hazırlanan iddianameden yeni detaylar ortaya çıkmaya devam ediyor. İddianamede yer alan bilgilere…

21 Ekim 2024 18:12

İstanbul ve İzmir Baro Başkanları belli oldu

İstanbul Barosu’nun yeni başkanı, Değişim İçin Avukatlar Grubu’ndan İbrahim Özden Kaboğlu olurken Çağdaş Avukatlar Grubu…

21 Ekim 2024 18:03

Narin Güran cinayetinde iddianame hazır: Bir numaralı sanık belli oldu

Narin Güran cinayetine ilişkin HTS kayıtları ve DNA incelemeleri dahil tüm deliller savcılığa teslim edildi.…

21 Ekim 2024 17:53

TKH’den “Yenidoğan” çetesi skandalına karşı eylem: Soygun-mafya-çete-tarikat düzeniniz yıkılacak

TKH ‘Yenidoğan Çetesi’ne ve skandalın sorumlularına karşı sokağa çıktı. TKH'den yapılan açıklamada "Bu ülkede bakan…

21 Ekim 2024 17:50
Reklam