Reklam
Kategoriler: Dış AçıGündem

Fransa’da sol ittifakın başbakan adayını atamayan Macron’a tepkiler sürüyor

Reklam

Fransa’da sol ittifakın başbakan adayını atamayan Macron’a tepkiler sürüyor

Fransa’nın eski Cumhurbaşkanı Sosyalist Partili François Hollande, seçimlerin ardından geçen 2 ayda hükümet kurma sürecinin devam ettiği ülkesinde Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Ulusal Meclisin en büyük siyasi grubu olan solcu Yeni Halk Cephesi (NFP) ittifakının ortak adayını başbakan olarak atamayı reddetmesini kınadı.

Le Point gazetesinin haberine göre, eski Cumhurbaşkanı Hollande, Emmanuel Macron’un Yeni Halk Cephesi (NFP) ittifakının başbakan adayı Lucie Castets’i atamayı reddetmesini “kurumsal bir hata” olarak niteledi.

Seçimlerde Sosyalist Parti’den (PS) milletvekili olarak meclise girmeye hak kazanan Hollande, “Lucie Castets’in adaylığını reddetmenin Cumhurbaşkanı Macron’a düşmediğini” dile getirdi. Hollande, Castets’in başbakanlığına karşı çıkmanın ancak “ulusal meclisin sorumlulukları” kapsamında değerlendirilebileceğini kaydetti.

“SİYASİ BİR HATA”

Öte yandan Hollande, Macron’un solun başbakan adayını atamayı reddetmesinin “kurumsal” bir hata olmasının yanı sıra “siyasi bir hata ” olduğunu ifade etti. Hollande, olası bir sol hükümetinin ve solcu başbakan adayının meclisten güven oyu alamadığı takdirde bir gensoru önergesiyle kısa sürede devrilmesinin “oldukça mümkün” olduğunu düşündüğünü ancak başarılı olmasa bile solcu bir hükümet kurulmasının, alternatif bir çözümün ortaya çıkmasına “daha büyük bir meşruiyet kazandırabileceği” değerlendirmesinde bulundu.

Hollande, Macron tarafından dışlanan ve sol ittifakın en büyük siyasi partisi solcu Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) ile ilgili tüm çekincelerine rağmen solun bölünmelere izin vermeden ancak birlik olması halinde başarılı olabileceğini ifade etti.

NE OLMUŞTU?

Macron, 26 Ağustos’ta solcu Lucie Castets’i başbakan atamayacağını duyurmuş ve siyasi liderlerle hükümet kurma müzakerelerini sürdüreceğini bildirmişti.

Fransa’da erken genel seçimlerin ardından Ulusal Meclisin en büyük siyasi grubunu 193 milletvekili ile NFP ve bağlantılılar oluştururken onu 166 milletvekili ile Macron’un iktidar koalisyonu ve 142 milletvekili ile aşırı sağcı RN ve ortakları izliyor.

Fransız anayasasına göre cumhurbaşkanının istediği kişiyi başbakan atama yetkisi bulunuyor ancak siyasi geleneklere göre başbakan, en fazla oy alan parti ya da ittifaktan seçiliyor.

Reklam

Önceki Haberler

Şüpheli konumdaki Bolu İl Özel İdaresi yetkilileri: Sorumluluk Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda

78 kişinin yaşamını yitirdiği Kartalkaya katliamı iddianamesinde şüpheli olarak ifade veren Özel İdaresi yetkililerinin tamamı,…

21 Mayıs 2025 11:14

İsrail, İran’a saldırmayı planlıyor iddiası

İran ile ABD arasındaki nükleer müzakere süreci devam ederken, İsrail'in İran'a yönelik bir saldırıya hazırlandığı…

21 Mayıs 2025 11:07

Gazeteci İsmail Arı’ya ‘gizli’ soruşturma

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, BirGün muhabiri İsmail Arı hakkında soruşturma başlattı. Arı'nın ifade talebi ise reddedildi.

21 Mayıs 2025 10:53

Sedat Peker sessizliğini bozdu: Soylu’yla yaşadığım sürece barışmayacağım

Hakkında kırmızı bülten kararı bulunan suç örgütü lideri Sedat Peker, Türkiye'ye döneceğine yönelik iddiaları yalanladı.…

21 Mayıs 2025 10:33

Erdoğan imzaladı: Türkiye Maarif Vakfı’na 6 milyar 774 milyon TL verilecek

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile Türkiye Maarif Vakfı'na 2025 yılı…

21 Mayıs 2025 10:27

Konya’da ortaokul öğrencisi başı açık diye okula alınmadı!

Konya’nın Selçuklu ilçesinde bulunan Ahmet Hazım Uluşahin İmam Hatip Ortaokulu Müdürü H.A.,’nın 10 yaşındaki E.A…

20 Mayıs 2025 19:52
Reklam