Reklam
Kategoriler: Dış Açı

İddia: Ukrayna’daki ABD’li özel askeri şirket bazı güçlerini Gazze’ye taşıdı

Reklam

Ukrayna ordusunun Rusya’nın Kursk Bölgesi’ne yönelik saldırılarına katılan ABD merkezli Forward Observations Group (FOG) özel askeri şirketin, iki yılı aşkın bir süredir Ukrayna saflarında savaştığı bildirilirken, kuvvetlerinin bir kısmını 2023 yılı sonundan itibaren Gazze Şeridi’nde konuşlandırdığı iddia edildi.

Statüsü son derece belirsiz olan Forward Observations Group’un iki yılı aşkın bir süredir Ukrayna sahasındaki operasyonlarda yer aldığını teyit eden ABD merkezli savunma dergisi Military Watch, şirketin, birliklerinin bir kısmını 2023’ün sonlarından itibaren Gazze Şeridi’ndeki operasyonları desteklemek üzere İsrail’e yönlendirdiğini aktardı.

Daha önce ABD’li özel askeri şirkete ait birliklerin, Ukrayna topraklarında kimyasal silah provokasyonlarının organizasyonunda yer aldığı ortaya çıkmıştı.

Kursk Bölgesi’nde sivillerin öldürüldüğü saldırıda yer alan Forward Observations Group, Ukrayna Güvenlik Servisi (SBU) tarafından yasaklandığını gerekçe göstererek Ukrayna operasyonlarına katılımı konusunda Sputnik’e yorum yapmayı reddederken, Military Watch, Ukrayna’nın öncülüğünde 6 Ağustos’ta Rusya’nın Kursk bölgesine başlatılan ve tahminen 15 bin askerin katıldığı sızma girişiminde, NATO üyesi ülkelerden personelin operasyonu desteklemedeki rollerine ilişkin giderek artan sayıda ayrıntının ortaya çıktığını doğruladı.

Haberde, “Batılı danışmanlar, lojistik uzmanları, muharipler ve yeni teslim edilen bir dizi karmaşık donanımı kullanan diğer personel, en geç Nisan 2022’den itibaren cephe hattı muharebe operasyonları için konuşlandırılan İngiliz Kraliyet Deniz Piyadelerinden, Rus mevzilerine karşı zırhlı saldırıları desteklemede önemli bir rol oynadığı bildirilen SAS danışmanlarına kadar, 2022’nin başından bu yana savaş çabalarında merkezi ve artan bir rol oynadılar” ifadelerine yer verilirken, Ukrayna’nın en seçkin muharip birliklerinin ve en üst düzey askeri teçhizatının birçoğunun Kursk’a yönelik saldırısıyla birlikte Kursk saldırılarına geniş ölçüde katıldıkları kaydedildi.

Batılı personelin Ukrayna sahasındaki operasyonları, hem Rus hem de Batılı kaynaklar tarafından giderek daha geniş bir şekilde rapor edilirken, ABD Özel Operasyonlar Komutanlığı Başkanı General Bryan Fenton, Mayıs ayında yaptığı açıklamada, Pentagon’un devam eden savaşı “çoğunlukla İngiliz özel operasyon ortaklarından” öğrendiğini ve bu ortakların sahada modern savaşa yönelik yeni yaklaşımları test ettiklerini belirtmişti.

Örnek olarak da İngiliz özel harekat birimlerinin insansız hava araçlarının kullanımı ve “Karadeniz’de bir geminin nasıl seyrettiği” konusunda gözlem ve tavsiyelerde bulunduğunu aktarmıştı.

Bununla birlikte Aralık 2023’te Polonyalı gazeteci Zbigniew Parafianowicz kendisine Polonyalı yetkililer tarafından İngiliz güçlerinin operasyonları hakkında bilgi verildiğini açıklamıştı.

Gazeteci, İngiliz kuvvetlerinin operasyonları hakkında Polonyalı yetkililer tarafından kendisine bilgi verildiğini ve Rus topçularının pozisyonlarının izlenmesinde önemli roller oynadığını bildirmişti.

Reklam

Önceki Haberler

Lübnan’da ikinci saldırı: Çok sayıda kablosuz iletişim cihazı daha patladı!

Lübnan'ın birçok şehrinde Hizbullah'ın kullandığı telsizleri hedef aldığı düşünülen patlamalar meydana geldi. El telsizlerinin patlamasıyla…

18 Eylül 2024 17:40

İşçiye polis şiddeti yargıya taşındı

Sendikalı olma hakkını kullandıkları için işten atılan ve 62 gündür işe geri iadeleri için mücadele…

18 Eylül 2024 17:35

Narin Güran’ın amcası Salim Güran ile AKP’li Galip Ensarioğlu aynı karede!

Diyarbakır'da 8 yaşında katledilen Narin Güran'ın katil zanlılarından Salim Güran ve AKP Diyarbakır Milletvekili Galip…

18 Eylül 2024 17:16

Erdoğan’dan Anayasa çıkışı: Bizim açımızdan bir tartışma yoktur

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Anayasa tartışmalarına ilişkin yaptığı açıklamada "Anayasa'nın ilk 4 maddesiyle ilgili bizim açımızdan…

18 Eylül 2024 16:03

Bir ABD’li gözaltına alındı: Maduro’ya karşı suikast iddiası!

Venezuela'da, Devlet Başkanı Nicolas Maduro'ya karşı suikast planı yaptığı iddiasıyla, bir ABD vatandaşı daha gözaltına…

18 Eylül 2024 15:51

Sağlık emekçilerinden eylem: Yılın 5 ayı gelir vergisine çalışmaktan yorulduk

Sağlık emekçileri, vergide adalet talebiyle başlattığı eylemlerin 28’inci haftasında İstanbul Şeyh Şamil Aile Sağlığı Merkezi…

18 Eylül 2024 15:42
Reklam