Reklam
Kategoriler: Gündem

İran ve Türkiye Dışişleri Bakanları : “Barıştan yanayız ama her türlü senaryoya hazırlıklıyız”

Reklam

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi ile bir araya geldi. Görüşmenin ardından o düzenlendi ortak basın toplantısında, Dışişleri Bakanı Fidan, İsrail’in uluslararası hukuku açık biçimde ihlal eden eylem ve söylemlerine son vermek zorunda olduğunu vurgulayarak, “Savaşın tüm bölgeye yayılma riski asla hafife alınmamalı. Küresel düzeyde çok ciddi yansımaları olabilecek bir gerilimin içindeyiz. Bölge ülkeleri ve bölge dışı aktörler geri dönülemez bir adım atmaktan kaçınmak zorundalar” dedi. İran Dışişleri Bakanı Erakçi de bölgede savaşın yayılmasını ciddi tehdit olarak gördüklerini ve Gazze ile Lübnan’da derhal ateşkes istediklerini belirterek, “Biz barıştan yanayız ancak her türlü senaryoya da hazırız” dedi.

Fidan, İsrail’in uluslararası hukuku açık biçimde ihlal eden eylem ve söylemlerine son vermek zorunda olduklarını söyleyerek şunları kaydetti :

“Krizin başından bu yana yaptığımız uyarıyı tekrarlamak istiyorum: Savaşın tüm bölgeye yayılma riski asla hafife alınmamalı. Küresel düzeyde çok ciddi yansımaları olabilecek bir gerilimin içindeyiz. Bölge ülkeleri ve bölge dışı aktörler geri dönülemez bir adım atmaktan kaçınmak zorundalar. Biz Türkiye olarak bölgemizde savaş istemiyoruz. Bu konuda sağduyulu ve soğukkanlı davranılması gerektiğini savunuyoruz.”

Hamas heyetiyle görüşme

“Hamas heyeti bizimle bu kardeşlerine nasıl daha fazla insani yardım yapabilir, uluslararası seferberlik nasıl oluşturabilir, onu görüştü. Biz, Türkiye olarak savaşın başından itibaren insani yardım faaliyetlerimizi artırmış durumdayız” diyen Fidan, şu ana kadar Türkiye’nin Gazze’ye sevk ettiği insani yardımların toplamının 84 bin tonu aştığını bildirdi.

Fidan, Hamas heyetiyle yaptığı görüşmede, Filistinliler arası birlik meselesini görüştüklerini, iç uzlaşma sürecinin, ulusal birlik sürecinin nasıl gittiğine ilişkin bilgi aldıklarını dile getirerek, şöyle devam etti:

“En son Kahire’de bir araya gelmişlerdi. Buradan da Mısırlı meslektaşlarımıza da teşekkür etmek istiyorum. Filistinlilerin iç uzlaşı sürecine Türkiye’yle beraber verdikleri destekten dolayı. İç uzlaşı süreci ne kadar iyi olursa Filistinler hem kendi birliklerini, beraberliklerini, dirliklerini daha iyi sağlayacaklar, kendi pozisyonlarını daha iyi temsil edecekler hem de işgal edilmeleri, sürülmeleri, insanlık dışı muameleye maruz kalmaları daha zor olacak. Onun için Filistin iç uzlaşısını çok önemli ve stratejik olduğunu değerlendiriyoruz”

Erakçi: Türkiye ile ilişkileri ilerletmek için hiçbir sınır tanımıyoruz

Erakçi, dün Türkiye, İran, Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan Dışişleri Bakanlarının katılımıyla düzenlenen Güney Kafkasya Bölgesel İşbirliği Platformu toplantısının yapıcı olduğunu ve bölgede barış ve istikrar vurgusu yaptıklarını söyledi.

Bölgedeki yabancı güçlerin varlığının bölgesel sorunları daha da karmaşık hale getirdiğini değerlendirdiklerini aktaran Erakçi, bölgede ekonomik kalkınmayı pekiştirmek için ortak çabaların önemine vurgu yaptıklarını belirtti.

Türkiye ile ilişkilere büyük önem verdiklerine işaret eden Erakçi, “Türkiye ile ilişkileri ilerletmek için hiçbir sınır tanımıyoruz ve bu bağlamda bu ilişkileri güçlendireceğiz. Bu toplantıda ekonomik kalkınma ve bölgede barış ve istikrarın pekiştirilmesine yönelik ortak irademizi açıkladık” diye konuştu.

İran ve Türkiye’nin kadim kültüre sahip iki ülke olarak aralarındaki dostluk ve kardeşlik bağlarını daha da güçlendireceğini belirten Erakçi, Dışişleri Bakanı Fidan ile ticaret, enerji, terörle mücadele, ortak yatırım alanları ve nükleer enerjinin barışçıl kullanımı konusunda işbirliği konularını ele aldıklarını aktardı.

İsrail’in bölgedeki saldırganlığına değinen Erakçi, “Başta İslam ülkeleri olmak üzere tüm ülkeler, çocuk katili rejimin savaş makinesini durdurmak için her türlü imkanı kullanmalıdır. Siyonist rejimin suçlarının devam etmesi İran ve Türkiye başta olmak üzere hiçbir bölge ülkesi için kabul edilemez.”

Erakçi “İsrail rejimi işlediği savaş suçlarında herhangi bir sınır tanımıyor. Biz Gazze ve Lübnan’da kalıcı ve derhal bir ateşkesi destekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Reklam

Önceki Haberler

Yenidoğan çetesi soruşturması: İstanbul’da 9 hastanenin ruhsatı iptal edildi.

İstanbul'da "Yenidoğan çetesiyle" bağlantılı 9 özel hastanenin ruhsatları iptal edildi. Bağcılar Özel Şafak Hastanesi'nin eylül,…

19 Ekim 2024 14:56

İKD : Sağlıkta Ticarileşme Ölüm Demektir

Yenidoğan çetesinin yargılanması yetmez. Bugün yapılması gereken açıktır, bütün özel sağlık kuruluşları devletleştirilmeli, sağlık hizmetleri…

19 Ekim 2024 13:09

Yunanistan’da Liman işçileri Filistin için ayaklandı

Bekris, “Pire limanından savaş malzemesi taşınmasına izin vermeyeceğiz. Pire Limanı’nın bir savaş üssü olmasına izin…

19 Ekim 2024 12:51

Alın size AKP’nin “sağlıkta devrim”i: Yenidoğan çetesi

AKP’nin sağlık anlayışı toplum sağlığı ve koruyucu sağlık hizmetleri odaklı değildir. Hastalıkları önlemek yerine tedaviye…

19 Ekim 2024 12:28

Neredeyse normal bi̇r ai̇le : Sen zot ben zot kim verecek ata ot?

Ne diyelim, gel de şimdi çiçeği burnunda , 2024 Nobel Ekonomi Ödülü’nü iki meslektaşıyla paylaşan…

19 Ekim 2024 10:00

Fernas işçilerinin, Soma’da işverenle görüşmesi başladı

Manisa’nın Soma ilçesinde AK Parti Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu’nun sahibi olduğu Fernas Madencilik’te sendikaya üye…

18 Ekim 2024 18:41
Reklam