Reklam
Kategoriler: Gündem

İşçi Filmleri Festivali’nde sansür: ‘Kanun Hükmü’ belgeseline yine yasak getirildi

Reklam

Yönetmen Nejla Demirci’nin Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile görevinden alınan doktor Yasemin Demirci ve öğretmen Engin Karataş’ın mücadelesini anlatan “Kanun Hükmü” belgeseli Altın Portakal Film Festivali’ndeki sansür skandalının ardından bir kez daha sansürle gündeme geldi. 19. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali’nin Ankara ayağında açılış filmi olması beklenen belgesele Çankaya Kaymakamlığı tarafından yasak getirildi.

Altın Portakal Film Festivali’nde “Ulusal Belgesel Yarışma” kategorisinde yer alan, yönetmen Nejla Demirci’nin yönettiği “Kanun Hükmü” belgeseli festivalden çıkarılmıştı. Jüride yer alan sanatçılar belgeselin festivalden çıkarılmasına tepki göstermişti. Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması, Ulusal Belgesel Film Yarışması, Ulusal Kısa Metraj Film Yarışması, edebiyat Uyarlaması Senaryo Yarışması ve Belgesel Film Yarışması Seçici Kurulu bölümlerinde görevli jüri üyeleri görevlerini bıraktıklarını duyurmuştu. Belgeselin festivalden çıkarılmasına tepki gösteren yönetmen ve yapımcılar filmlerini çekmişti. Olayların üstüne Altın Portakal Film Festivali iptal edilmişti.

19. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali’nin Ankara ayağında açılış filmi olması beklenen “Kanun Hükmü” belgeseli, Çankaya Kaymakamlığı tarafından yasaklandı. Haberi; gazeteci Ceren Kaynak İskit, X hesabından şöyle duyurdu:

“19. Ankara İşçi Film Festivali’nde Türkiye premieri gösterilecek olan Nejla Demirci’nin, yönettiği “Kanun Hükmü” belgesel filmine Çankaya Kaymakamlığı tarafından yasak getirildi. Filme yine ve yeniden sansür getirildi.”

“SİNEMA DARBESİDİR”

Belgeselin yönetmeni Necla Demirci yasakla ilgili olarak şunları söyledi:

“Öncelikle çok üzgünüm. Yapmak istediğimiz yürüyüşümüzü de engellediler. Teker teker gönderdiler. Sanat yürüyüşü olmasını istemediler. Festivalde bir açılış olacak ancak filmimiz gösterilemeyecek. Burada kötü olan şey festival filmi göstereceğini deklare etti. Yasak son dakikada geldi. Bu durumu değerlendiremiyorum bile. Tamamen her şey hukuksuz. Bir filmi suçlu ilan etmek Türkiye sinemasına vurulmuş bir darbedir. Seyretmedikleri bir filmi suçlu ilan ettiler. Antalya Film Festivali’nde bakanların izlemedikleri bir filme yorum yapmasını kınamıştım ve izlemeleri için çağrı yapmıştım. Kendilerine öneride bulunmuştum. Kültür Bakanlığı’na başvuruda bulunmuştuk. Filmi izledikten sonra da bu tavrı sergiliyorlarsa bu KHK meselesini asla tartıştırmak istemediklerinin göstergesidir. Bir filmi suçlu ilan edip onun gösterimini engellemek suçtur. Türkiye sinemasına yapılmış bir darbedir. Sansür de değil, sinema darbesidir.”

“HUKUKSUZ YASAKLAMA KARARINI KINIYORUZ”

Festival yönetiminden konuya dair açıklama yapıldı. Necla Demirci’nin yanında olduklarını vurgulayan yönetim, “Sansürün karşısında konumlanmış bir festival olarak bu hukuksuz yasaklama kararını kınıyor, yönetmen Nejla Demirci ile dayanışma içinde olduğumuzu yineliyoruz” dedi.

Reklam

Önceki Haberler

Beko Polonya’daki üretimi durdurdu

Beko Europe'un Polonya'daki iki fabrikasında üretimi durdurma kararının ardından işçiler, Türkiye'nin Varşova'daki Büyükelçiliği önünde eylem…

29 Eylül 2024 00:25

Baykar, İsrail ordusunun silah şirketiyle birlikte Azerbaycan’da düzenlenen askeri fuara sponsor oldu

Türk Silahlı Kuvvetleri'ne SİHA ve İHA satan Baykar, İsrail ordusunun savaş uçaklarını üreten IAI şirketi…

28 Eylül 2024 23:55

ABD Savunma Bakanı Austin, Beyrut saldırılarının ardından İsrail’e desteğini açıkladı

Açıklamada, "Austin, önceki gün Lübnan'daki olaylarla ilgili olarak Gallant ile iki kez görüştü. Bakan, İsrail'in…

28 Eylül 2024 21:21

TKH: İşgalci İsrail tüm bölgeyi savaşa sürükleyecek bir vahşeti sürdürüyor

TKH tarafından yapılan açıklamada "Halkımızın Nasrallah’ın ölümüne sevinen Siyonist İslamcıları ve cihatçı teröristleri hep hatırlaması…

28 Eylül 2024 20:06

İsrail ordusu bir Hizbullah komutanının daha öldürüldüğünü duyurdu

İsrail ordusu tarafından yapılan açıklamada, “Yasin, kuzey sınırında ve İsrail topraklarının derinliklerinde sivil ve askeri…

28 Eylül 2024 20:01
Reklam