IŞİD canlı bombaları İstanbul’daki konsolosluklara saldırı planlamış

İstanbul Başsavcılığı'nın iddianamesine göre IŞİD'in Horosan kolu İsveç ve Hollanda Konsolosluklarına saldırmak üzere 3 canlı bombayı İstanbul'da bir evde hazırladı.

IŞİD canlı bombaları İstanbul’daki konsolosluklara saldırı planlamış

İstanbul Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianame, IŞİD’in Afganistan, Pakistan ve İran’da faaliyet gösteren yapılanması “Horasan” kolunun Türkiye’yi üs olarak kullandığını ortaya koydu.

Artı Gerçek’ten Hale Gönültaş’ın haberine göre, Türkiye’den militanların yanı sıra Orta Asya uyruklu IŞİD’liler, başta İstanbul olmak üzere Türkiye’nin çeşitli kentlerinde barındırıldıktan sonra sahte Afganistan kimlikleri ile İran sınırından geçirilerek Horasan yapılanmasına ulaştırılıyor.

İddianameye göre IŞİD, Stockholm’deki Kuran yakma eyleminden sonra İsveç ve Hollanda Konsolosluklarına saldırmak üzere İstanbul’da güvenli bir evde tutulan üç Kafkas kökenli kişiyi canlı bomba olarak hazırladı.

MİT ve FBI’ın istihbarat bilgileri ile sanık ifadelerinin yer aldığı iddianameye göre, saldırıda kullanılacak ateşli silah ve bombaların temininde gecikme olması nedeniyle saldırı olası bir sızıntıya karşı son anda iptal edildi.

OTELLERE YERLEŞTİRİLDİLER

Savcılığın ulaştığı bilgilere göre, İran üzerinden Afganistan’a geçiş yapacak IŞİD militanları Türkiye’ye geldiklerinde yerel militanlar tarafından karşılanıp İstanbul Fatih, Aksaray ve Kumkapı civarlarındaki (Hotel Paris-Hotel Metropol 2-Hotel Paris- Otel Mete) otellere yerleştiriliyor.

Militanların Türkiye’ye gelişlerinde IŞİD tarafından sağlanan sahte pasaportları kullananlar da mevcut. Sahte pasaport kullananların tamamına yakını, daha önce güvenlik güçlerince IŞİD’e yönelik operasyonlarda gözaltına alındıktan sonra sınır dışı edilen, fakat yeniden Türkiye’ye gelenlerden oluşuyor.

SAHTE KİMLİK VERİYORLAR

Sahte pasaportlar Türkiye’nin çeşitli illerinde faaliyet gösteren örgüt militanlarının yanı sıra bu işte uzmanlıkları ile öne çıkan Afganistan yapılanmasında yer alan Uygurlar tarafından düzenleniyor. Suriye başta olmak üzere Hatay ve Gaziantep’te de sahte pasaport düzenleyen örgüt militanları bulunuyor.

Orta Asya ülkelerine mensup militanlar Türkiye’ye kendi pasaportları geliyor. İstanbul’dan Afganistan’a gitmek üzere yola çıkmadan önce pasaportlarını Türkiye’de kolay ulaşacakları bir yere gömüyor ya da saklıyorlar. Militanlara, örgütün Horasan sorumlusu aracılığı ile sahte “Afganistan ülke kimlikleri” veriliyor. Van ve Ağrı üzerinden İran sınırını geçerken sınır görevlilerine ve giriş yaptıktan sonra da İranlı yetkililere Afgan olduklarını beyan ediyorlar. Militanlara, Türkiye’ye gelmeden önce uzunca bir süre online Afgan dili, şiveleri ve kültürü konusunda eğitim veriliyor.

Sahte kimlikle Afganistan’a ulaşan militanlar, Türkiye’ye döndüklerinde ülkelerine dönmek isterlerse daha önce sakladıkları, gömdükleri pasaportlarını çıkartıp legal yollarla seyahat edebiliyorlar. Fakat Afganistan’da çok uzun süre kaldıktan sonra ülkelerine dönmek isteyenler Türkiye’ye geldiklerinde güvenlik açısından yine örgütün sağladığı sahte pasaportlarla Türkiye’den ülkelerine ya da Avrupa’ya gönderiliyorlar.