Reklam
Kategoriler: Dış Açı

İsrail’den Batı Şeria’da büyük toprak gaspı: Adım adım yok etmeye çalışıyorlar

Reklam

İsrail’in yerleşim faaliyetlerini izleyen Şalom Ahşav (Barış Şimdi) adlı insan hakları örgütünün açıklamasında, 2024’ün İsrail’in Batı Şeria’da toprak gaspı eylemlerinin zirve yılı olacağı ifade edildi.

İsrail’in topraklarda devlet mülkiyetinden sorumlu kurumu, 25 Haziran 2024’te Ürdün Vadisi’nde bin 270 hektarlık bir alanı devlet arazisi ilan etti… Devlet arazisi olarak ilan edilen alan, Oslo Anlaşmalarından bu yana en büyüğü olurken 2024, devlet arazisi beyan edilen toprak ölçeğine göre zirve yılı olacak. İsrail, 2024 başından bu yana Batı Şeria’da 2 bin 370 hektarlık alanı devlet arazisi olarak ilan etti.

Gasp edilen toprakları devlet arazisi ilan etme uygulamasının “işgal altındaki topraklar üzerinde kontrol sağlamak için İsrail devletinin başvurduğu ana yöntemlerden biri” olduğunu belirten örgüt, söz konusu son kararın 25 Haziran’da alındığına, ama resmi olarak 3 Temmuz’da yayınlandığına dikkat çekti.

Devlet arazisi ilan edilen topraklar artık Filistinlilerin özel mülkü olarak kabul edilmiyor. Filistinlilerin bu toprakları kullanımı engelleniyor. Dahası, İsrail devlet arazilerini sadece İsraillilere kiralıyor.

Gasp edilen bin 270 hektarlık alanın “daha önce askeri kullanım amacıyla doğa rezervi ve yangın bölgesi olarak belirlendiğini” anlatan Şalom Ahşav, bu toprakların devlet arazisi ilan edilmesiyle “İsrail’in işgal sürecini tamamladığını” kaydetti.

İsrail’in Batı Şeria’daki yerleşim faaliyeti, İsrail’in uluslararası toplum ve Filistin yönetimi ile ilişkilerinde ana sorunlardan birini teşkil ediyor. Dahası, bu adımlar, bu genişlemeyi İsrail’in işgal edilen topraklarda sağlamlaştırma politikası olarak gören Filistinlilerle barış arayışı önündeki engellerden biri olarak gösteriliyor.

Reklam

Önceki Haberler

Polis, ele geçirdiği haplarla ‘Merih Demiral’ yazdı

Polis, sayımı yapılan hapları EURO 2024 son 16 turundaki Avusturya maçında ‘bozkurt’ işareti yapan Merih…

6 Temmuz 2024 17:59

Laiklik Meclisi’nden yargı paketindeki soyadı dayatmasına tepki: Laik hukuku tanımayan bu dayatma kabul edilemez!

Laiklik Meclisi tarafından yapılan açıklamada "Laik hukuk sisteminde yasalar, yüzlerce yıl öncesinin karanlığına göre değil,…

6 Temmuz 2024 14:03

İran’ın yeni cumhurbaşkanı Pezeşkiyan’dan ilk açıklama

İran'da cumhurbaşkanı seçimini ikinci turda yüzde 53,7 oy oranıyla kazanan Mesud Pezeşkiyan, önlerindeki yolun zorlu…

6 Temmuz 2024 13:18

İsrail’in saldırılarında can kaybı 38 bin 98’e ulaştı

İsrail'in 274 gündür saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de can kaybı 38 bin 98'e ulaştı.

6 Temmuz 2024 13:12

Ülkü Ocakları Genel Başkan Yardımcısı’ndan gazetecilere ‘kurşunlu’ tehdit

Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı Genel Başkan Yardımcısı Burak Kılıç; Barış Terkoğlu, Alican Uludağ,…

6 Temmuz 2024 12:29

Ermenistan ve ABD’den ortak tatbikat

Ermenistan ile ABD, 15-24 Temmuz tarihlerinde 'Eagle Partner 2024' (Kartal Partner) ortak tatbikatını gerçekleştirecek.

6 Temmuz 2024 12:24
Reklam