Kamu bankalarının gelirleri tabela gazetelere aktı

Kamu bankalarının 20 yıllık reklam bütçesi 43 milyar lirayı buldu. CHP’li Utku Çakırözer, bu bütçenin izlenmeyen kanallara, tabela gazetelere aktığını söyledi.

Kamu bankalarının gelirleri tabela gazetelere aktı

Türkiye bir yandan basın özgürlüğünde gittikçe gerilerken, bir yandan da kamu reklamlarının medya kuruluşlarındaki dağılımı dikkat çekti. Kamu bankalarının son 20 yılda muhalif yayın organlarına hiç ilan vermedikleri ortaya çıktı. Kamu bankalarının son 20 yıllık reklam bütçesinin 43 milyar lira olduğunu dile getiren CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, “Kamu reklamlarından SÖZCÜ, Cumhuriyet, Birgün, Milli Gazete, Karar ve Evrensel’e tek santim ilan yok” değerlendirmesini yaptı.

’35 MİLYON LİRALIK CEZA’

Sözcü’de yer alan habere göre “İzlenmeyen kanallar ve tabela gazetelere yoksul halkın parası hortumlanıyor” ifadelerini kullanan Çakırözer, “Dezenformasyonla mücadele yasası ile haberi sansürlediler şimdi de habercileri casusluk, etki ajanlığı çuvalına sokacaklar. 1milyon habere erişim engeli geldi. 7 TV kanalına 35 milyon lira ceza kesildi, gülmek dahi yasak” dedi. TBMM’de Basın İlan Kurumu konusundaki yasa teklifi konusunda konuşan Çakırözer, “Bu ülkede katliamın, ihmalin, yolsuzluğun, tacizin bilinip hesabının sorulmasını engellemek için el ele vermiş bir çete var. Başında iletişim komiseri ile iktidar talimatıyla haberi suç sayan savcılar var” diye konuştu.

‘ÇOK VAHİM’ KATEGORİSİNDE

Öte yandan Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün 2024 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi, Türkiye’nin basın özgürlüğü açısından bulunduğu noktayı gözler önüne sermişti. Türkiye, 180 ülkenin bulunduğu endekste basın özgürlüğü sıralamasında 158’inci sırada ve ‘çok vahim’ kategorisinde yer aldı. Türkiye, geçen yıl ise 165’inci sıradaydı.

‘BASIN İLAN, EMLAK ŞİRKETİNE DÖNÜŞMÜŞ’

Sözcü gazetesinden Zeki Albayrak haberine göre, CHP’li Utku Çakırözer, “Türkiye’de katliamın, yolsuzluğun bilinip hesabının sorulmasını engellemek için el ele vermiş bir çete var” ifadelerini kullanarak, “Bu çetenin Basın İlan Kurumu ayağı da iktidarın beğenmediği gazetelerin ilan hakkını gasp ediyor. Uyduruk gerekçelerle ceza yağdırıyor. Çok sesliliği yok ediyor, gazetecileri işsiz bırakıyor. 3 ayda 33 Anadolu gazetesi kapandı, 1.800 olan yerel gazete sayısı 700’e düştü. Basın İlan ise emlak şirketine dönüşmüş. O binayı sat, öbürünü kirala” diye konuştu.