Reklam
Kategoriler: Gündem

Laiklik Meclisi tarafından Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nin iptali istemiyle açılan davada kritik gelişme

Reklam

Laiklik Meclisi’nin (LM), Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nin iptali istemiyle açtığı davada kritik bir gelişme yaşandı. Danıştay, şeffaf olmaması nedeniyle tepki çeken bakanlıktan, hazırlık sürecinde bilimsel değerlendirme raporları, uzman görüşleri, çalıştay raporları, ihtiyaç analizi vb. bilgi ve belgeleri talep etti.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB), yeni öğretim izlencesi (müfredat) olan “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli”nin hazırlanmasının sürecine ilişkin çalışmaları gizli bir şekilde yürütmesi tartışma konusu olmuştu. Bakanlık, bu süreçte yeni öğretim izlencesinde herhangi bir kurul oluşturulması ve kimlerin yer aldığını açıklamamıştı. Bakanlığın bu süreçte “Maarif Kongreleri” düzenlediği bilinmesine karşın kongrelerde alınan kararlara ilişkin kamuoyuna herhangi bir açıklama yayımlamamıştı. En son kongre ise geçen hafta yapıldı ama içeriği paylaşılmadı.

İPTALE YÖNELİK DAVALAR

Cumhuriyet’ten Aytunç Ürkmez’in haberine göre kkamuoyundan gizlenen hazırlık sürecinin ardından yeni öğretim izlencesine ilişkin ilk metinler 27 Mayıs’ta açıklandı ve 17 Ağustos’ta yayımlanan genelgeyle de her kademenin ilk sınıfında uygulanmaya konuldu. Gelişmelerin ardından yeni öğretim izlencesine ilişkin iptal edilmesine yönelik Danıştay nezdinde dava süreçleri açıklandı. Bu kapsamda LM’nin 26 Haziran’da Danıştay’a açtığı davada dikkat çeken bir gelişme yaşandı.

Danıştay 8. Dairesi, davaya “İdari Yargılama Usulü Yasası” kapsamında ret kararı vererek LM’den hangi ifadelerin laikliğe aykırı olduğunu belirtmesini istemiş, LM de öğretim izlencesi ortak metninin laikliğe tümden aykırı olduğunu belirtmişti. Danıştay Sekizinci Dairesi, 26 Kasım’da başvurunun söz konusu yasaya uygun olduğunu kabul etti. Böylece LM’nin davası usule takılmayı geçerek esasın görüşülmesine geçildi. Danıştay 8. Dairesi, ara kararında; MEB’ten Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Öğretim Programları Ortak Metni’yle ilgili eğitim izlencelerinin hazırlık sürecinde çalışma grubu veya bilim komisyonu oluşturulup oluşturulmadığının bilgisini, komisyon bulunuyorsa bilimsel değerlendirme raporları, uzman görüşleri, çalıştay raporları, ihtiyaç analizi vb. belgeleri istedi. Dairenin ara kararı, LM’nin iptal istemi gerekçelerinden birisinin de uzman görüşlerinin olmaması, çalışma komisyonlarının oluşturulmaması ve bilimsel kurulların toplanmamasını göstermesi açısından önemli bir ara karar olarak değerlendiriliyor.

Bu haber en son değiştirildi 20 Aralık 2024 12:06 12:06

Reklam

Önceki Haberler

Eskişehir’de asgari ücret yürüyüşüne saldıran kişi AKP Kadın Kolları’nda yönetici çıktı

CHP Eskişehir İl Başkanı Talat Yalaz, Eskişehir Emek ve Demokrasi Platformu’nun 19 Temmuz Cumartesi düzenlediği…

21 Temmuz 2025 18:29

AKP’li bir başkandan daha Murat Çalık çağrısı: Tutuksuz yargılanmalı

AKP'li Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, cezaevinde yaşadığı sağlık sorunları ve daha önce…

21 Temmuz 2025 18:16

İdarenin takdir yetkisi kullanıldı: Rektörden makam odasına 7 milyon TL’lik tadilat yaptı

Rektör Kurtuluş Karamustafa'nın odasında gerçekleştirilen 7 milyon TL’lik tadilat, Yükseköğretim Kurulu’na şikayet edildi. YÖK, yapılan…

21 Temmuz 2025 16:59

AKP’li başkan yardımcısı, oğlu mülakatta elenince partisine isyan etti

Oğlu MSÜ mülakatında elenen AKP’li Ayşe Cankurtaran, yıllarca hizmet verdiği partisine “Hakkımız yendi” diyerek tepki…

21 Temmuz 2025 16:50

ABD temsilcisi Tom Barrack: Güçlü ulus devletler İsrail için bir tehdittir

ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi ve Ankara Büyükelçisi Tom Barrack, "Güçlü ulus devletler bir tehdittir. Özellikle…

21 Temmuz 2025 16:43

Bakan Tekin’den LGS soruşturması hakkında açıklama

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'den LGS'de şaibe iddialarına ilişkin açıklamasında 29 kişi hakkında soruşturma açıldığını…

21 Temmuz 2025 15:29
Reklam