Reklam
Kategoriler: Emek PostasıGündem

Madencinin sesi kent merkezlerinde yükseldi

Reklam

Güvenli işyeri, insanca çalışma ücreti ve örgütlü bir çalışma istedikleri için işten atılan Fernas işçilerinin 52.gününde, madencilerin sesleri ülkenin dört bir yanında yükseldi. Soma’da bulunan ve sahibi AKP Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu’nun olduğu Fernas Madencilik işçilerinin başlattığı eylem Ankara’ya uzanırken, polisin işçilere dönük sert müdahalesi tepki çekti.

Polisin 15 Ekim akşamı Ankara’da işçilere sert bir şekilde müdahale etmesi üzerine, işçilerin direnişini örgütleyen Bağımsız Maden İş sendikasının çağrısı ile Müdahalenin kent merkezlerinde protesto eylemleri düzenlendi. Mücadeleci sendikaların, demokratik kitle örgütlerinin, siyasi parti ve çevrelerin desteği ile yapılan eylemlerde madencilerin sesi kent merkezlerine ulaştı. İstanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli, Antakya,Muğla gibi kent merkezlerinde ve kentlerin ilçelerinde yapılan eylemlerde madencilere yapılan sert müdahale büyük tepki çekti.

İŞÇİLERİN MÜCADELESİ GERİ ADIM ATTIRDI

Eylemlerde iktidarın tutumu doğrudan tepkiye yol açarken, farklı sektörlerden işçiler de Fernas işçilerine sahip çıktı. İstanbul, Ankara ve İzmir’deki eylemler kitlesel basın açıklamalarına dönüşürken, diğer illerde de tepki yüksekti. Eylemlerin ardından direnişlerinin 52.gününde patronlar ile görüşme sözü alan işçiler açlık grevlerine ara vererek görüşme gününü bekleme kararı aldı. Daha önce AKP milletvekili Ferhat Nasıroğlu’nun işçileri suçlayan tutumu büyük tepki alırken, iktidarın sınıf karakteri de bir kez daha bu örnekte görülmüş oldu.

TKH MADENCİLERE DESTEK VERDİ

Direnişin başlaması ile birlikte madencilere destek veren Türkiye Komünist Hareketi, Ankara’daki müdahalenin ardından yapılan çağrılara destek verdi. İstanbul’daki eyleme katılan TKH İstanbul Örgütü, “Örgütlü, güvenceli, insanca çalışma hakkı için mücadele eden madencilerin yanındayız. Fernas işçilerinin sesini ülkenin dört bir yanına taşıyacağız” dedi. İstanbul’daki eyleme çok sayıda siyasi parti, dernek, dergi çevresi, sendika destek verdi. Eylemde konuşan temsilciler iktidarın tutumuna tepki gösterirken, katılımcılar da sık “işçilerin birliği sermayeyi yenecek” sloganını attı.

TKH İzmir İl Örgütü de İzmir’deki eylemlere destek verdi. Eylemde “fabrikalar tarlarla siyasi iktidar, her şey emeğin olacak”, “gün gelecek, devran dönecek AKP halka hesap verecek” sloganları yükseldi. Basın açıklamasında yapılan konuşmalarda Fernas işçilerinin kararlılığı vurgulandı, “bir adım geri adım atılmayacak” çağrısı yapıldı.

Reklam

Önceki Haberler

İspanya’dan AB ülkelerine anlamlı çağrı: İsrail’e silah satışını durdurun

İspanya Başbakanı Sanchez, İsrail'e silah satışlarının durdurulması için bir kez daha çağrı yaptı. AB ülkelerini…

18 Ekim 2024 11:25

AKP’li belediye foncu dernekle işbirliği yapacak

AKP’li Sultanbeyli Belediyesi, belediyede görevli müdürlerin yöneticisi olduğu Mülteciler Derneği ile protokol imzalayacak. Protokolün içeriği…

18 Ekim 2024 11:21

Depremde 63 kişinin öldüğü Tutar Yapı Sitesi davasında kaymakamlık soruşturmaya engel oluyor

Adana Seyhan Kaymakamlığı, 6 Şubat depremlerinde 63 kişinin yaşamını yitirdiği Tutar Yapı Sitesi C Blok…

18 Ekim 2024 11:17

İmam hatipte 16 çocuğa cinsel istismarda yeni detay: Müdür yardımcısı daha önce 12 çocuğa istismarla suçlanmış

Aybastı Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde 16 öğrenciyi cinsel istismara maruz bıraktığı ortaya çıkan müdür yardımcısı…

18 Ekim 2024 11:10

Resmi Gazete’de yayımlandı: 7 bin liranın üzerindeki ödemeler için banka zorunluluğu getirildi

7 bin liranın üzerindeki tahsilat ve ödeme işlemlerinin banka veya aracı finansal kurumlar aracılığıyla yapılması…

18 Ekim 2024 11:04

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Uçum: Bir çözüm süreci olmaz, olamaz

AKP'li Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, yeni 'çözüm süreci' tartışmalarına ilişkin, "Yumuşama, normalleşme, tokalaşma hangi tutum…

18 Ekim 2024 10:59
Reklam