Reformistlerden, seçimlerde destekledikleri Pezeşkiyan'ın kabinesine tepki

İmam, "Bunlardan bazılarının reformla hiçbir ilişkisi yoktur ve ılımlı yaklaşıma bile yakın değildir. Diğerlerinin ise temelde her türlü değişime ve reforma karşı oldukları biliniyor" ifadelerini kullandı.

Reformistlerden, seçimlerde destekledikleri Pezeşkiyan'ın kabinesine tepki

İran’ın yeni Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, kabinesinde yer almasını istediği 19 ismi Meclis’e sundu. Pezeşkiyan’ın Meclis’e sunduğu kabine listesinde, Dışişleri Bakanı olarak eski Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani döneminde Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Başmüzakereci olarak görev yapan Arakçi yer aldı. İçişleri Bakanlığı’na eski Uyuşturucuyla Mücadele Teşkilatı Genel Sekreteri ve eski Devrim Muhafızları Ordusu komutanlarından Tuğgeneral Mumini aday gösterildi. Savunma Bakanlığı için eski Hava Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Aziz Nasırzade’nin aday gösterildiği listede, İstihbarat Bakanlığı için mevcut Bakan İsmail Hatib’in ismi yer aldı. Pezeşkiyan’ın Meclis’e sunduğu listede Yol ve Şehircilik Bakanlığı’na ise kadın mimar Ferzane Sadıki aday gösterildi.

Pezeşkiyan kabinesini sunmadan önce Reform Cephesi’nden listeye tepki geldi. Reform Cephesi Sözcüsü Cevad İmam, X sosyal medya platformundan paylaştığı açıklamasında, reformist kanadın cumhurbaşkanı seçiminde desteklediği Pezeşkiyan’ın sunacağı kabine listesine itiraz etti.

İmam, “Bunlardan bazılarının reformla hiçbir ilişkisi yoktur ve ılımlı yaklaşıma bile yakın değildir. Diğerlerinin ise temelde her türlü değişime ve reforma karşı oldukları biliniyor” ifadelerini kullandı.

İmam, şöyle devam etti: “Siyaset, ordu ve milisler tarafından kontrol edilecekse ve sistem içindeki siyasi aktivistlere yönelik güvenlik yaklaşımı değiştirilmeyecekse seçim yapıp bu kadar maliyeti ülkeye dayatmaya, halkın, özellikle de gençlerin duygularıyla oynamaya ne gerek vardı? Son olarak, kabineden Cumhurbaşkanı sorumludur ve hiçbir lobici ya da dayatmacı unsur hükümetin sorumluluğunu kabul etmeyecektir.”

Reformist kimliğiyle bilinen İran’ın yeni Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, seçim sürecinde reformist kanadın tam desteğini almıştı.