Reklam
Kategoriler: Röportaj

RÖPORTAJ | “Ekonomik krizin faturası öğrencilere kesiliyor”

Reklam

İstanbul Kültür Üniversitesi öğrencileri okul ücretlerine yapılan %150 zammı üniversitenin Yenibosna kampüsünde protesto etti. Önce “#iküzammıgeriçek” hashtag kampanyası başlatan ve dilekçe veren öğrenciler, taleplerinin karşılanmamasından dolayı eylem kararı aldı.

Eylemi gerçekleştiren öğrencilerden Hukuk öğrencisi Baha, Yurtsever Haber’e konuştu:

Kültür Üniversitesine gelen %150 zammın benzerini Vakıf Üniversitelerinin çoğunda görmüştük, dönemin başından beri fahiş zamlar var. Bu süreci öğrenciler olarak nasıl değerlendiriyorsunuz? Ekonomik krizin faturası size mi kesiliyor?

Öncelikle kesinlikle ekonomik krizin faturası bize kesiliyor. Bu yapılan %100, %150, %150’ye varan zamlar kesinlikle yasal bir gerekçeye dayanmıyor. Özellikle anayasamızda belirtildiği gibi vakıfların yükseköğretim kurumu kurarken asla ve asla kâr amacı gütmemesi gerekiyor. Ve bunun yanında zaten YÖK 2022’den beri tavsiye kararları veriyor. Öğrencilere enflasyon oranının üzerinde ücretlendirme yapmayın diye; fakat buna rağmen Kültür Üniversitesi %150’ye varan zamlarla öğrencilerini zor durumda bırakıyor. Bunun ne yasal bir gerekçesi ne de etik bir gerekçesi var açıkçası. Biz öğrenciler olarak hem hukuk fakültesi öğrencileri hem de bu üniversitedeki tüm bölümlerin öğrencileri olarak buna karşıyız ve buna karşı direniyoruz. Sesimizi çıkartıyoruz. Lütfen insaflı bir zam oranı belirleyip öğrencileri zor durumda bırakmayın diyoruz.

“Müşteri değil, öğrenciyiz” sloganınız dikkat çekiyor. Bu doğrultuda öğrenciler olarak talepleriniz neler?

Öğrenciler olarak taleplerimiz öncelikle zam oranlarının insaflı bir seviyeye indirilmesi ve enflasyonun faturasının bize kesilmemesi ve aslında üniversitenin en baştan yapması gereken yasal koşullara uyulmasını istiyoruz. Hakkımızı arıyoruz açıkçası. Sonrasında üniversiteden diğer taleplerimiz de üniversiteler kamu kuruluşlarıdır ve kamuya hizmet ederler.

Üniversitemizden kamu hizmetinin gereklerine uygun olarak bize karşı hizmet vermesi ve bize kamuya yaraşır bir şekilde öğrencilik haklarımızı vermesi ve bunun yanında da yan haklarımızı da bize sağlamasıdır. Taleplerimiz tamamen bunlardır.

Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı? Buradan arkadaşlarınıza ve okul yönetimine ne söylemek istersiniz?

Buradan eylemdeki tüm arkadaşlarıma teşekkürlerimi iletiyorum. Gerçekten bizi yalnız bırakmadılar bu süreçte. Hm bu eylemi organize eden hem de destek gösteren arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Okul yönetimine de şunu söylemek istiyorum: Biz geri adım atmayacağız. Siz yasalara uyana kadar zamları çekene kadar geri adım atmayacağız ve sesimizi çıkarmaya devam edeceğiz.

Reklam

Önceki Haberler

Sinan Ateş’in öldürülmesi ile ilgili iddianamenin detayları ortaya çıktı: Konumu polis vermiş

30 Aralık 2022 tarihinde silahlı saldırı ile öldürülen Sinan Ateş'in davası ile ilgili iddianame ortaya…

5 Mayıs 2024 08:00

1 Mayıs’ta gözaltına alınanlardan 38’i tutuklandı

1 Mayıs'ta gözaltına alınanlara tutuklama çıktı.

5 Mayıs 2024 06:25

Diyanet’in bu sefer de özel yemek menüsü ortaya çıktı: Haftanın dört günü kebap, iskender, biftek…

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Elazığ'da aday din görevlileri için düzenlediği yemek ihalesinde kurumun "özel yemek" listesi…

4 Mayıs 2024 12:58

Erdoğan İsrail’le ticaret şampiyonu MÜSİAD’a konuştu: Tek gayemiz Netanyahu hükümetini ateşkese zorlamak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MÜSİAD Yönetim Kurulu'nu kabulünde açıklamalarda bulundu. İsrail ile ticaretin durdurulması kararına…

4 Mayıs 2024 11:35

İşçi Filmleri Festivali’nde sansür: ‘Kanun Hükmü’ belgeseline yine yasak getirildi

19.Uluslararası İşçi Filmleri Festivali’nin Ankara programında açılış filmi olarak belirlenen Yönetmen Nejla Demirci’nin yönetmenliğini yaptığı…

3 Mayıs 2024 17:04

Gazeteci Barış Terkoğlu’na hapis cezası

Cumhuriyet yazarı gazeteci Barış Terkoğlu, Adalet Bakan Yardımcısı Akın Gürlek’in şikayeti üzerine, 'terörlede mücadele görev…

3 Mayıs 2024 16:02
Reklam