Silah üreticileri Rusya-Ukrayna savaşından nasıl kâr ediyor: Listede Türk şirketi de var

Rusya ve Ukrayna arasında süren savaşta ABD'li silah üreticilerinin yanında Türk Havacılık ve Uzay Sanayii'sinin de karlarına kar kattığı ortaya çıktı.

Silah üreticileri Rusya-Ukrayna savaşından nasıl kâr ediyor: Listede Türk şirketi de var

Yeni bir SIPRI raporuna göre, dünyanın en büyük 100 savunma şirketi listesine giren 41 ABD firması 317 milyar dolar gelir elde etti. Diğer NATO üyeleri ve ABD’nin dünya çapındaki diğer müttefiklerinin savunma firmalarıyla birlikte Batı’nın toplam gelirleri 494 milyar doların üzerime çıktı ki bu rakam 632 milyar dolarlık dünya toplamının %78’inden fazlasını oluşturuyor.

Silah şerketlerinin elde ettiği kârların detayları şu şekilde:

Listenin en büyük beş şirketi (Lockheed Martin, RTX, Northrop Grumman, Boeing ve General Dynamics) Amerikalı. Bu beşli 2023 yılında 198,34 milyar dolar gelir elde etti (Rusya’nın 109 milyar dolarlık savunma bütçesinin neredeyse iki katı).

SIPRI rekor gelirleri Ukrayna ve Gazze’deki çatışmalara bağladı. Tesadüfe bakın ki, aynı beş ABD şirketi her ikisi için de silah satarak büyük karlar etti.

Örneğin Ocak 2023’te Northrop Grumman 155 mm top mermisi üretmek için (Ukrayna’da yüksek talep gören) 522.3 milyon dolar aldı. Haziran 2024’te şirket, 2 milyar dolarlık ABD “ortak üretim” planından gelen parayı kullanarak Ukrayna’da bir kabuk fabrikası kurmayı planladı. Mart 2023’te RTX’in Raytheon’u Patriot füzeleri için 1.2 milyar dolar aldı ve Ağustos 2024’te 478 milyon dolar daha alacak. RTX ayrıca Ukrayna için altı NASAM füze bataryası inşa etmek üzere 1.2 milyar dolar kazandı.

Lockheed Nisan 2023’te GMLRS hassas füzelerinin yapımı için 4.8 milyar dolar kazandı. Bunlardan büyük miktarlarda Ukrayna’da ortaya çıktı. Haziran 2024’te Lockheed, daha fazla HIMARS topçusu için 1,9 milyar dolar aldı. Ağustos ayında Lockheed ve Raytheon Javelin füzeleri için 1.3 milyar dolar aldı.

Ekim ayında Boeing, Ukrayna, Japonya ve Bulgaristan için küçük çaplı bombalar üretmek üzere 6.9 milyar dolar kazandı. Ayrıca JDAM mühimmatlarının test ve entegrasyonu için 600 milyon dolar aldı.

LİSTEDE TUSAŞ’DA VAR

Bunlar sadece buzdağının görünen kısmı. SIPRI’nin listesi, BAE Systems, Thales ve Leonardo’dan Saab, Hanwha Group, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii, Rheinmetall ve ThyssenKrupp’a kadar Ukrayna’ya mallarını gönderen bir dizi Batılı silah üreticisinin büyük gelirler elde ettiğini gösteriyor.