Ticaret Bakanlığı, sermayenin keyfine göre tasarruf tedbirlerini uyguluyor

Ticaret Bakanlığı, kamu tasarruf tedbirleri kapsamında ihracatçıların itiraz ettiği maddelerde değişikliğe gitti. Buna göre düzenlenen organizasyonlarda yemek yerine kuru pasta ikramı ve seyahatlerde ekonomi sınıfı uçma şartı kaldırıldı.

Ticaret Bakanlığı, sermayenin keyfine göre tasarruf tedbirlerini uyguluyor

İhracatçıların, Ticaret Bakanlığı tarafından uygulanması istenen tasarruf tedbirlerine yönelik bazı maddelerine yaptığı itiraz sonuçlandı. Ticaret Bakanlığı, itiraz edilen maddelerden bir kısmını esnetirken, bazılarını da tamamen çıkardı. Organizasyonlarda yemek yerine kuru pasta ikramı ve seyahatlerde ekonomi sınıfı uçma şartı kaldırıldı.

Ticaret Bakanlığı, ihracatçıların tasarruf tedbirlerini gelen talepler üzerine değerlendirerek esnetti. Ticaret Bakanlığı’ndan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve ihracatçı birliklerine gönderilen tasarruf tedbirleri listesinde yer alan bazı maddeler ihracatçılardan cephesinde yoğun itirazlara yol açmıştı.

TALİMATLAR REVİZE EDİLDİ

Ekonomim’den İmam Aslan’ın haberine göre, Ticaret Bakanlığı tedbir listesinde yer alan maddeleri yeniden değerlendirerek son halini TİM ve ihracatçı birliklerine gönderdi. Yazıda, “Bilindiği üzere, TİM ve ihracatçı birliklerinin kaynaklarının etkili, verimli ve ekonomik kullanılmasını ve harcamalarda tasarruf sağlanmasını teminen Bakanlığımızca belirlenen muhtelif hususlardaki tedbirlerin, TİM ve ihracatçı birliklerince uygulanması ve bu titizlikle riayet edilmesi hususu, ilgide kayıtlı yazılarımız ile Bakanlığımızca talimatlandırılmıştır. Mezkur talimatımızın Bakanlığımızca bir kez daha değerlendirilmesi neticesinde tasarruf tedbirleri talimatının revize edilmesi Bakanlığımızca uygun görülmüştür” ifadeleri yer aldı.

KURU PASTA ŞARTI KALKTI, YEMEK VEREBİLECEK

TİM ve ihracatçı birliklerine gönderilen revize yazısı ihracatçılar tarafından da makul karşılandı. Özellikle tepki çeken “organizasyonlarda çay, kahve, meşrubat, kuru pasta veya çok küçük atıştırmalık ikramı hariç yemek, teknik ekipman ve benzeri ilave harcamalara yer verilmeyecek ifadesinin ve seyahatlerde business class yerine economy class biletinin kullanılması maddesinin çıkarılması ihracatçıyı memnun etti. Revize edilen yeni talimata sadece tek bir madde eklendi. Eklenen maddede, “Yurt içi ve yurt dışı görev seyahatlerine ilişkin biletler kişi adediyle sınırlı olacak şekilde satın alınacaktır. Uçak ve konaklama ile ilgili gereksiz fiyat artışlarından sakınmak için rezervasyonlar mümkün olduğu ölçüde erken yapılacak ve son dakika iptallerinden kaçınılacaktır” denildi.