TKH: Yargıtay istibdat rejimini tescillemiştir!

Türkiye Komünist Hareketi (TKH) Yargıtay 3. Dairesi’nin Can Atalay için verdiği karara ilişkin bir açıklama yayımladı.

TKH: Yargıtay istibdat rejimini tescillemiştir!

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) TİP Milletvekili Can Atalay hakkında ikinci kez ‘hak ihlali’ kararı vermesinin ardından, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi dosyanın yeniden Yargıtay’a gönderilmesine karar vermişti. Yargıtay 3. Ceza Dairesi dosyayla ilgili kararını bugün verdi. Daire, “Anayasa Mahkemesi’nce verilen ikinci ihlal kararının hukuki değeri olmadığını, bu bağlamda Anayasa’nın 153/6. Maddesi kapsamında uygulanabilecek bir kararın var olmadığını” belirterek Anayasa Mahkemesi’nin kararına uyulmamasına karar verdi.

Daire, söz konusu kararın “juristokratik bir davranış” olduğunu bildirdi. Türkiye Komünist Hareketi (TKH) tarafından yayımlanan açıklamada, Yargıtay 3. Dairesi’nin TİP milletvekili Can Atalay için verdiği karara ilişkin “Anayasa’nın temel ve değişmez hükümlerinin ve Meclis’in yok sayıldığı bu istibdat rejiminin ‘demokrasi oyununa’ artık kimse kanmamalıdır” ifadeleri kullanıldı.

TKH tarafından yayımlanan “Yargıtay istibdat rejimini tescillemiştir!” başlıklı açıklamanın tam metni şu şekilde:

“Anayasa’da belirtilen demokratik ve laik sosyal hukuk devleti kavramının ülkemiz açısından geçerli olmadığı, Yargıtay 3. Dairesi’nin TİP milletvekili Can Atalay için verdiği ikinci kararla bir kez daha görülmüştür.

Sokaklarda hilafet adıyla yapılan gösteriler laikliğin tasfiyesinin, Yargıtay tarafından alınan karar da hukukun ayaklar altına alınmasının somut iki örneğidir. İstibdat rejiminden demokrasi, bu yoksulluk düzeninden sosyal devlet zaten beklemiyoruz.

Anayasa Mahkemesi’ni yok sayanlar, aynı zamanda halkın seçilmiş vekilini de yok sayarak, Meclis’i de sembolik kuruma dönüştürdüklerini ayrıca göstermişlerdir.

Anayasa’nın temel ve değişmez hükümlerinin ve Meclis’in yok sayıldığı bu istibdat rejiminin “demokrasi oyununa” artık kimse kanmamalıdır.”