Reklam
Kategoriler: Gündem

TL’deki değer kaybı sonrası otomobil fiyatlarına kur zammı yolda

Reklam

Türk lirasının döviz kurları karşısındaki değer kaybı devam ederken çoğu kalemde zam yapılmasına neden olacağı tahmin ediliyor.

Cumhuriyet’te yer alan habere göre, otomotiv sektörü döviz fiyatları ve enflasyon etkisini ay başlarında yaptıkları zamlarla dengelemeye çalışırken geçen hafta döviz fiyatlarında yaşanan hızlı artış ara zamları gündeme getirdi.

Otomobil firmalarının yöneticileri döviz kurlarında yaşanan yukarı yönlü hareketin ay içinde zam yapmalarına sebep olacak seviyeye geldiğini söylüyor. Bazı markalarda yüzde 10’a varan oranlarda zam yapılmasının gündemde olduğunu söyleyen yöneticiler, anahtar teslimi satış fiyatlarında en az yüzde 116 vergi olması sebebiyle fiyatların olması gerekenden daha fazla yükseldiğine dikkat çekiyor.

Örneğin, vergisiz fiyatı 500 bin TL olan bir otomobile önce yüzde 80 ÖTV, sonra da ÖTV’li fiyat üzerinden yüzde 20 KDV alınıyor. Bu durum da otomobilin fiyatı 1 milyon 80 bin TL oluyor. Bu otomobilin vergisiz fiyatına yapılan yüzde 5 zamla birlikte matrah fiyatı 525 bin TL, vergili fiyatı ise 1 milyon 134 bin TL oluyor. Yani 25 bin TL’lik zammın anahtar teslimi satış fiyatına etkisi 54 bin TL oluyor.

Reklam

Önceki Haberler

Ayhan Bora Kaplan soruşturması: Kılıçdaroğlu’nun eski danışmanı tutuklandı

Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında tutuklananlar arasında eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun eski danışmanı Ramazan…

20 Mayıs 2024 20:11

Netanyahu hakkında tutuklama kararı

Uluslararası Ceza Mahkemesı̇, İsraı̇l Başbakanı Binyamin Netanyahu ve İsraı̇l Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında hakkında…

20 Mayıs 2024 20:01

Zaharova’dan Kiev’e gözdağı: Hiçbir Zelenskiy formülü kurtuluş yolu olmayacak

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Kiev'in Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’in uluslararası kamuoyuna sunduğu sözde…

20 Mayıs 2024 19:44

İngiltere’den Julian Assange kararı

İngiltere'de Yüksek Mahkeme, WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange'ın, ABD'ye iade davasına karşı temyiz başvurusu yapabileceğine hükmetti.

20 Mayıs 2024 19:36

YRP’li belediye ‘örf ve adetlere uygun kullanılmıyor’ diyerek kamelyaları kaldırdı

31 Mart yerel seçimlerinde AKP’den Yeniden Refah Partisi’ne geçen Palu Belediyesi’nin yeni başkanı Muhammet Septioğlu,…

20 Mayıs 2024 19:28

Ayhan Bora Kaplan davası: Sanık avukatları gazetecileri hedef aldı

Ayhan Bora Kaplan suç örgütüne ilişkin 20'si tutuklu 61 kişi hakkında Ankara 32. Ağır Ceza…

20 Mayıs 2024 16:06
Reklam