Türkiye BRICS'e ortak oldu
16'ncısı düzenlenen BRICS Zirvesi, Rusya Federasyonu'na bağlı Tataristan Cumhuriyeti'nin başkenti Kazan'da dün başladı. Tam üyelik başvurusu yapan Türkiye dahil 13 ülkenin 'ortak' statüsünde oluşuma dahil olmasına karar verildi. Ortak ülkelerin üyeliği, belirlenen kriterleri karşılaması durumunda değerlendirilecek.
16. BRICS Zirvesi, Rusya’nın dönem başkanlığında Kazan’da devam ediyor. 30’dan fazla ülkenin temsilcilerinin katıldığı Zirve için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Kazan’a gitmişti. Erdoğan dün BRICS Zirvesi’ndeki temasları kapsamında, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştü.
İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada ikili ilişkiler kapsamında, uluslararası doğal gaz merkezi kurma girişimi, artan ticaret hacmi, turizm ve teknoloji alanındaki iş birliklerine değinildi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara ile Moskova arasındaki ikili ilişkilerin güçlenerek geliştiğini söyledi.
Rusya ve Türkiye’nin “iyi komşuluk” ve “yapıcı ilişkilere” sahip olduğunu belirten Putin, bu ilişkilerin çok sayıda alandaki uzun yıllara dayanan ortaklık tecrübesine dayandığını vurguladı.
Türkiye’nin doğal gaz alanında güvenilir bir tedarikçi olmaya devam ettiğini belirten Putin, TürkAkım ve Mavi Akım boru hatları üzerinden geçen 20,5 milyar metreküp doğal gaz ihraç ettiklerini vurguladı.
Putin ayrıca “Uluslararası doğal gaz merkezi kurulmasına yönelik girişimimizin uygulanmasıyla ilgili hazırlıklar devam ediyor. Bunun, daha dengeli fiyatlandırma mekanizmaları aracılığıyla bölgesel enerji güvenliğini önemli ölçüde güçlendireceğinden eminim,” ifadelerini kullandı.
Rusya Devlet Başkanı Yardımcısı Yury Ushakov ise BRICS’in gelecekteki olası genişlemesinin, ‘ortak’ devletler için belirli kriterlerin oluşturulması yoluyla gerçekleşeceğini ve BRICS liderlerinin 13 ortaklı bir formata yeşil ışık yaktığını söyledi.
Ortak ülkeler arasında daha önce tam üyelik başvurusu yapan Türkiye de yer alıyor. BRICS’te ortak statüsü verilen diğer ülkeler; Cezayir, Belarus, Bolivya, Küba, Endonezya, Kazakistan, Malezya, Nijerya, Tayland, Uganda, Özbekistan ve Vietnam.
NATO :Türkiye’nin Başvuru için egemenlik hakkı var
NATO’nun yeni Genel Sekreteri Mark Rutte ve Estonya Başbakanı Kristen Michal, önceki gün düzenledikleri ortak basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Toplantının gündeminde toplantıyla aynı gün Rusya’nın Kazan kentinde başlayan BRICS zirvesi ve Türkiye’nin olası BRICS üyeliği de vardı. Estonya Kamu Yayıncısı’ndan bir gazeteci, Rutte’ye yönelttiği sorusunda, Kazan’daki zirveyi hatırlatarak bir NATO üyesi olan Türkiye’nin de orada olduğunu belirterek, “Bildiğimiz gibi Türkiye, Rusya’nın hakimiyetindeki BRICS’in üyeliğine de başvurmak istiyor. (Bundan) endişe duymalı mıyız?” diye sordu.
Rutte, Soruya verdiği yanıtta şöyle dedi :
“Türkiye’nin ittifakta çok önemli bir müttefik olduğunu unutmayın. NATO’daki en donanımlı silahlı kuvvetlerden birine sahipler. NATO coğrafyasında hayati bir rol oynuyorlar. Bir bütün olarak NATO’ya pek çok kabiliyet sağlıyorlar. Dolayısıyla, uzun yıllardır Türkiye’nin ittifakın ayrılmaz bir parçası olduğu gerçeğinden çok mutluyum. Ve şurası da açık ki 32 ülkenin bulunduğu bir demokrasi olarak ittifak içinde o veya bu konuda tartışmalar olacaktır. Ama Türkiye’nin bazı BRICS ortaklarına doğru ya da onlarla birlikte çalıştığını biliyoruz. Bunu yapma konusunda egemenlik hakkına sahipler; bu, şimdi ya da sonra, ikili olarak ya da NATO içinde tartışmalara yol açabilir. Ancak bu – benim inancıma göre – NATO’nun Türkiye’de, Türkiye’nin de NATO’da çok popüler olmadığı anlamına gelmiyor. Dolayısıyla, birbirimizden en yüksek derecede faydalandığımızdan emin olmalıyız ve müttefikimiz olmalarından mutluyuz.”