Reklam
Kategoriler: Sol Şerit

Üç fidan, İstanbul, Ankara ve İzmir’de anıldı: Bağımsız ve sosyalist Türkiye’yi kuracağız!

Reklam

6 Mayıs 1972’de idam edilen Türkiye sosyalist hareketinin önemli isimleri Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan, TKH Gençliği tarafından İzmir ve Ankara’da düzenlenen eylemlerle anıldı. İstanbul’da ise sosyalist ve komünist gençlik örgütleri ortak bir yürüyüş ve basın açıklaması gerçekleştirdi.

İSTANBUL

İstanbul’da TKH Gençliği, Sol Genç, Fikir Kulüpleri Federasyonu, Devrimci İşçi Partisi ve Devrimci Gençlik Dernekleri tarafından düzenlenen yürüyüş İTÜ Gümüşsuyu kampüsü önünden başladı ve Denizlerin Amerikan 6. Filosu’nu denize döktükleri yer olarak tarihe geçen Dolmabahçe’de yapılan basın açıklaması ile sona erdi.

Denizlerin idamının 52. yılı vesilesiyle düzenlenen eylemin politik içeriği Filistin’le dayanışma ve anti-emperyalist mücadele olarak belirlendi.

“Gençlik, 52 yıldır emperyalistlerin ve siyonistlerin tam karşısında! Denizlerin yolunda, Filistin’in yanındayız!” başlığıyla yapılan basın açıklamasında 6 Mayıs 1972’de sermaye iktidarı tarafından katledilen Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın emperyalizme ve Siyonizme karşı büyük bir mücadele verdiği, Filistin halkının kurtuluş mücadelesine her zaman destek oldukları ifade edildi ve “Geçen 52 yılın ardından hiçbir şey değişmedi. Devrimci ve yurtsever gençlik hâlâ halkının hizmetinde, emperyalizmin yerli işbirlikçileriyse hâlâ katil ABD ve siyonist İsrail’in hizmetinde. Ülkemizde onlarca ABD ve NATO üssü varlığını sürdürüyor, İsrail’le olan ticaret anlaşmaları varlığını sürdürüyor, Filistin’e yağan bombalar ve kurşunlar ülkemizdeki sermaye grupları tarafından sağlanmaya devam ediyor. AKP’li cumhurbaşkanı “İsrail’le ticareti kestik.” derken bile Türkiye’den gemiler yük taşımaya devam ediyor!” denildi.

İsrail’in, ABD’nin ve işbirlikçilerinin bugün aynı misyonla varlıklarını sürdürdüğü vurgulanan açıklamada Türkiye’de gençliğinin bugüne kadar aldanmadığı ve geçmişteki devrimci mücadelenin izinden, anti-emperyalist, tam bağımsızlıkçı, yurtsever ve sosyalist çizgiden gidildiği kaydedildi.

Açıklama “Deniz Gezmiş ve arkadaşları yurduna gelen Amerikan 6. Filosunu denize dökerken, 6. Filoyu kıble edinenler bugünün ortakçılarıdır.  Gençlik olarak 6. Filoyu denize döken Denizler gibi emperyalizme ve siyonizme karşı Dolmabahçe’den sesleniyoruz: Gençlik, emperyalistlerin, işbirlikçilerin kabına sığmaz; gençliğin yolu tam bağımsızlığın, eşitliğin ve özgürlüğün yoludur.

Filistin halkının mücadelesi; nehirden denize kadar özgürleşme mücadelesidir. Emperyalizme ve siyonizme karşı bağımsızlık bayrağını yükseltenlerin mücadelesidir. Biz de Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın katledilişlerinin 52. yılında onların sözleriyle bağımsızlık bayrağını yükseltiyoruz” ifadeleri ile son buldu.

Anmalarda yapılan basın açıklamasında NATO’nun, AB’nin ve ABD’nin çıkarları uğruna ileri karakol görevi gören ülkemizin tam bağımsızlığı için Deniz Gezmiş ve yoldaşlarının mücadelesinin yükseltilmesi gerektiği vurgulandı.

TKH İstanbul 6 Mayıs 2024
TKH İstanbul 6 Mayıs 2024
TKH İstanbul 6 Mayıs 2024
TKH İstanbul 6 Mayıs 2024
TKH İstanbul 6 Mayıs 2024
TKH İstanbul 6 Mayıs 2024
TKH İstanbul 6 Mayıs 2024
TKH İstanbul 6 Mayıs 2024

İZMİR VE ANKARA

Dün İzmir Karşıyaka’da TKH Gençliği bir yürüyüş ve basın açıklaması yaparken, bugün Ankara’da ise Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın mezarları başında anma etkinliği yapıldı.

“Denizlerden öğrendiğimiz gibi başladığımız işi bitireceğiz” başlığıyla düzenlenen etkinliklerde yapılan açıklamada “İdamlarının ardından 52 yıl geçmiş olmasına karşın ülkenin dört bir yanında gençlerin, emekçilerin mücadelesinde yaşamaya devam eden Deniz Gezmiş, Hüseyin Aslan ve Yusuf İnan, bu ülkede anti-emperyalist mirasın silinmediğinin göstergesidir” denildi ve emperyalizm işbirlikçileri ile Denizleri idama götürenlerin devamcılarının bugün AKP iktidarında cisimleştiği vurgulandı.

TKH Gençliği Deniz Gezmişlerin mücadelesinin tam bağımsız, sosyalist Türkiye mücadelesi olduğunu ifade ettiği etkinliklerde “Denizlerin yolundan gitmek, dindar ve kindar nesil yetiştirmeye çalışanlara karşı bilimsel, eşit, parasız ve laik bir eğitimi savunmaktır. Üniversitelerimizi, liselerimizi tarikatçısına, cemaatçisine, patronuna bırakmamaktır; aksine sahip çıkmaktır. Denizlerin yolundan gitmek Filistin halkının yanında NATO’nun karşısında durmaktır” denilerek ülkemiz gençliğinin bugün Filistin halkı ile dayanışmasının öneminin de altı çizildi.

TKH Gençliği’nin açıklamasının tamamı şu şekilde:

Denizlerden öğrendiğimiz gibi

Başladığımız işi bitireceğiz!

Ülkemiz yıllardır emperyalizm tarafından adeta teslim alınmış, ekonomik, askeri, kültürel ve politik olarak emperyalizme bağımlı hale getirilmiştir.

NATO’nun, ABD’nin ve AB’nin emperyalist emelleri uğruna Ortadoğu’dan Balkanlar’a ve Asya’ya kadar emperyalizmin taşeronu olarak kullanıldık. Türkiye, uzun bir süredir NATO ve ABD’nin ileri karakolu olarak görülmektedir. Ancak, aynı zamanda anti-emperyalist bir mücadele de uzun yıllardır devam etmektedir.

İdamlarının ardından 52 yıl geçmiş olmasına karşın ülkenin dört bir yanında gençlerin, emekçilerin mücadelesinde yaşamaya devam eden Deniz Gezmiş, Hüseyin Aslan ve Yusuf İnan, bu ülkede anti-emperyalist mirasın silinmediğinin göstergesidir.

Denizler 52 yıl önce sömürüye karşı sosyalizm, NATO’ya karşı bağımsızlık dedikleri için katledildiler. Emekçi halka duyduğu sorumlulukla sınıfının yanında durdukları için katledildiler. Ancak hiçbir baskı ve zulüm gençliğin bağımsız, sosyalist Türkiye mücadelesinden vazgeçmesine neden olamadı. “Okumuş insan emekçi halka karşı sorumludur” parolasıyla sürdürdüğümüz bu mücadele bugün bayrağı yükselterek devam ediyor. Ülkenin dört bir yanındaki üniversitelerde ve liselerde gençlik “bağımsız, sosyalist Türkiye” hedefiyle mücadelesini yürütüyor.

Denizler, ABD’nin 6. Filo’sunun demirlemesini protesto etmek için Taksim’den Dolmabahçe’ye yürüdüler ve 6. Filo’yu denize döktüler. Çünkü 6. Filo Denizler için “6. Filo, 54 tane ikili anlaşmanın ve 101 adet Amerikan üssünün bekçisidir ve halkımıza dost değil düşman bir kuvvettir… 6. Filo, bu çürümüş ve halk düşmanı düzenin bekçiliğini yapmaktadır.’’ anlamına gelmektedir. Bugün de NATO’nun ve onun savaş aygıtının rolü aynıdır. Doğu Akdeniz’e demirlemiş bir şekilde bulunan 6.Filo, bölgede sürdürülen savaş politikalarının temsilcisi olarak bulunmaya devam ediyor.

Emperyalizmin savaş aygıtı olan NATO’nun temsilcileri bugün de iktidardadır. İsrail’in Filistin’de yürttüğü katliam politikalarına ses çıkarmayan, Büyük Ortadoğu Projesi’nin esbaşkanı olmakla övünen AKP iktidarı, dün Denizleri idama götürenlerin devamcısıdır. Dün Denizleri idama götüren NATO’cu anlayış, bugün AKP iktidarında yaşamaktadır. Gericisiyle, liberaliyle, AB’cisiyle, düzen muhalefeti ile bugün sermaye düzeni tam boy bir şekilde bağımsız Türkiye hedefinin karşısında durmaktadır.

Gericisiyle liberaliyle faşistiyle karşısında durdukları bağımsız Türkiye hedefi devrimci, ilerici, yurtsever, komünist gençlerin elinde yükseliyor. Denizlerin yolundan giden bizler, bağımsız Sosyalist Türkiye hedefini gerçekleştirinceye değin mücadeleye devam edeceğiz.

Deniz Gezmiş ve yoldaşlarının izinden gitmek, emperyalizme karşı bağımsızlık, gericiliğe karşı ilericilik demektir. Sermaye sınıfına karşı işçi sınıfının safında durmak, sosyalizmin sesini her yerde duyurmak demektir.

Denizlerin yolundan gitmek, dindar ve kindar nesil yetiştirmeye çalışanlara karşı bilimsel, eşit, parasız ve laik bir eğitimi savunmaktır. Üniversitelerimizi, liselerimizi tarikatçısına, cemaatçisine, patronuna bırakmamaktır; aksine sahip çıkmaktır.

Denizlerin yolundan gitmek Filistin halkının yanında NATO’nun karşısında durmaktır.

Bugün Denizlerin yolundan gidenler olarak, “başladığınız işi bitireceğiz” diyoruz.

Aynı Denizlerin idama giderken söylediği gibi:

Kahrolsun emperyalizm!

Yaşasın Bağımsız Türkiye!

Yaşasın Sosyalist Türkiye!

TKH Gençliği

Bu haber en son değiştirildi 6 Mayıs 2024 22:27 22:27

Reklam

Önceki Haberler

Hafıza-i Beşer | 18 Mayıs 1973: İbrahim Kaypakkaya işkencede katledildi

Dört ay boyunca süren sorgulaması sırasında defalarca işkenceye maruz kaldı. Mahkemeye çıkartılmasına az bir zaman…

18 Mayıs 2024 14:47

Harkov’da yeni gelişme

Rusya Silahlı Kuvvetleri, son bir günde Harkov bölgesinde bir yerleşim yerini daha kontrol altına aldığı…

18 Mayıs 2024 14:14

Rusya, Deutsche Bank’ın mülklerine el koydu

Rusya, Deutsche Bank'ın varlıklarına, hesaplarına ve mülklerine el koydu.

18 Mayıs 2024 14:03

Cumartesi Anneleri, 999. haftada da adalet istedi

Cumartesi Anneleri 999. haftada da Galatasaray Meydanı'nda bir araya geldi.

18 Mayıs 2024 13:50

Katil İsrail’den Türkiye’ye misilleme: Serbest ticaret anlaşmasını feshedeceğiz

İsrail, Türkiye'nin ticareti durdurma kararına karşılık olarak serbest ticaret anlaşmasını kaldıracağını açıkladı. İki ülke arasındaki…

17 Mayıs 2024 17:56

Menzil’in Karasu’daki tatil köyü tartışmaların odağında: Neden yıkılmıyor?

Sakarya'nın Karasu ilçesi Denizköy sahilinde bulunan Menzil cemaatine ait olduğu iddia edilen 'tatilköyü' tartışmalara yol…

17 Mayıs 2024 17:47
Reklam