Uzmanlar felaket kapıda demişti: Erzincan'daki maden göçüğü sonrası uyarılar tekrar gündeme geldi

Erzincan'ın İliç ilçesinde bulunan Anagold'a ait maden sahasında yaşanan göçük sonrası uzmanların uyarıları tekrar gündeme geldi. Madenin büyün Fırat Havzasının ekolojik dengesini bozacağını ifade eden uzmanlar, acilen önlem alınması gerektiğini vurgulamıştı.

Uzmanlar felaket kapıda demişti: Erzincan'daki maden göçüğü sonrası uyarılar tekrar gündeme geldi

Metalürji Mühendisi Cemalettin Küçük, Erzurum İliç’te bulunan Anagold Madenciliğe ait Çöpler Maden ocağından yaşanan ‘siyanür sızıntısı’ sonrasında felaketin kapıda olduğunu açıklamıştı.

Küçük’ün yaptığı açıklamada “Hiçbir şekilde kimyasallar kullanılmasa bile çok yoğun bir şekilde bir yıkıma sebebiyet vereceği ortaydayken bu saatten sonra altın işletmeciliği halk sağlığını etkiler mi, çevreyi kirletir mi tartışmalarının olması doğru değil” demişti.

Özellikle deprem bölgesinde yer alan altın madeninin, sadece Erzincan’ı değil büyün Fırat Havzasını etkileyeceğine vurgu yapmıştı.

Cemalettin Küçük’ün yaptığı açıklama şu şekildeydi:

“KAPASİTE ARTIRIMI İLE BİRLİKTE DAHA BÜYÜK TEHLİKELER YAŞANACAK”

Erzincan İliç’te bulunan Çöpler Altın Madeni projesinin Türkiye ve Avrupa’da ki en büyük proseslerden bir tanesi olduğunu belirten Cemalettin Küçük, “Fırat Havzası’nın tam ortasında bitki örtüsünün kaldırılması, toprak sıyırması, patlatmaların yapılması, madencilik faaliyetinin yürütülmesi, pasanın taşınılıp depolanması, platasyon işleminin yapılması, kavurma kalsinasyon işleminin yapılması ve atık havuzunda depolama gibi 9-10 çeşit büyük prosesin olduğu büyük bir tesis” dedi.

“ÇÖPLER ALTIN MADENİ İLİÇ’TE BÜYÜK YIKIMA SEBEP OLDU”

“Toprağın, havanın ve suyun yani kısacası bütün yaşam alanlarının kimyasallar kullanılarak yok edilmesi söz konusu” diyen Küçük şöyle devam etti:

“Hiçbir şekilde kimyasallar kullanılmasa bile çok yoğun bir şekilde bir yıkıma sebebiyet vereceği ortaydayken bu saatten sonra altın işletmeciliği halk sağlığını etkiler mi, çevreyi kirletir mi tartışmalarının olması doğru değil. Uşak’ta, Gümüşhane’de, Bergama’da, Volkan Dağları’nda, Kütahya’da altın madenciliğinin yaşadık ve bütün bunlar yaşanmışken her yerde hayvanlar ve insanlar zehirlenmişken, sağlık sorunları ortaya çıkıp, coğrafyalar yıkılıp, sular kirlenmişken bu projelere dur denilmesi lazım. Çöpler Altın Madeni İliç’te büyük bir yıkıma sebebiyet verdi. Bölgede arıcılık, tutulum peyniri ve cevizler bitmiş durumda. İliç’te sülfirik asit tankları kentin içerisinde devrildi, siyanür sızıntısı yaşandı ve kapasite artırımı ile birlikte bundan sonraki süreçte daha büyük tehlikeler yaşanacak. İliç, Fırat Havzası’nın ortasında olduğu için sadece orada yaşayanlar değil bütün bölge etkilenecek” dedi.