Reklam
Kategoriler: Gündem

Yandaş gazete açıkladı: AKP emeklilik sitemini kökten değiştirecek

Reklam

Emeklilik sisteminde kalıcı değişikliklerin hayata geçirilmesini öngören paketin 2025 yılı bitmeden devreye alınacağı iddia edildi.

Buna göre, sosyal güvenlik sisteminin mali sürdürülebilirliğinin sağlanması gerekçesiyle yeni sigorta başlangıcı yapılanların “makul bir yaşa kadar” çalışması zorunlu olacak.

Yandaş Yeni Şafak gazetesinin haberine göre, ekonomi yönetiminin bir süredir üzerinde çalıştığı yeni emeklilik sistemi ve tamamlayıcı emeklilik modeli yasama yılı tamamlanmadan Meclis gündemine gelecek.

Paketle, yeni sigorta başlangıcı yapılan çalışanların ileriye dönük hakları belirlenecek. Aynı zamanda mevcut emeklilerin sorunlarına da yönelik çözüm önerileri getirilecek.

PRİM ÖDEME ŞEKLİ DEĞİŞİYOR

Yeni sistemde sigorta prim günü ve prim ödeme şekilleri değişecek. Yeni sistemin devreye alınmasıyla kadınlarda 60, erkeklerde 65 yaşta emekli olma zorunlu hale getirilecek.

Yalnız bu zorunluluk yasa yürürlüğe girdiği tarihten sonra sigorta başlangıcı yapılanları kapsayacak. Yani çoğunluğu 2000 ve sonrasında dünyaya gelenler, bu emeklilik sistemine tabi olacak.

Emeklilik sistemindeki bir diğer değişiklikse herkesin ödediği prim gün sayısına göre maaş alması olacak.

Prim gün sayısı esasının uygulanmasına bağlı olarak, yeni dönemde emekli olan sigortalıların hayatından kök emekli aylığı ve taban emekli aylığı gibi kavramları da ortadan kalkacak.

TAMAMLAYICI EMEKLİLİK SİSTEMİ

Mevcut çalışanlar için tamamlayıcı emeklilik sistemi genişletilecek. Otomatik Katılım Sistemi yeniden gözden geçirilecek.

Bu sistem, işverenlerin de katkısı ile ikinci basamak emeklilik sistemine dönüşecek. Tamamlayıcı emeklilik; 2017 yılından bu yana uygulanan ve işverenlerin, çalışanlarını, zorunlu olarak bireysel emeklilik sistemine dahil ettiği Otomatik Katılım Sistemi üzerine kurgulanacak.

TAZMİNAT İŞVEREN ÖDEYECEK

Tamamlayıcı emeklilik başladığında Otomatik Katılım Sistemi artık olmayacak. Tamamlayıcı emeklilik sistemini emeklilik şirketleri yürütecek.

Çalışan emekliliği geldiğinde sosyal güvenlik kapsamında işvereninden kıdem tazminatını, devletten de emekli aylığını alacak.

ÇALIŞAN EMEKLİDEN KESİNTİ YAPILABİLİR

Çalışan emeklilerden genel sağlık sigortası priminin kesilmesi de yeni sistemde öngörülen modellerden biri. Bu modele göre de hali hazırda çalışan 2 milyondan fazla emekliden sigorta primi kesilecek.

Emekli aylıklarını almaya devam eden bu emeklilerden yüzde 12,5 oranında kesinti yapılması da gündemde. Çalışan emeklilerin 1 milyon 797 bin 390’ını erkek, 225 bin 621’ini kadın çalışanlar oluşturuyor.

EN DÜŞÜK EMEKLİ AYLIĞINA HAZİNE DESTEK VERMEYECEK

En düşük emekli aylığı belirli bir limite getirilecek. Artık en düşük emekli aylığına Hazine destek vermeyecek. Hane bazlı emekli maaşlarına destek sağlanacak.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından geçinemeyen ve emekli maaşı düşük olan dar gelirlilere yol-yakıtgıda ulaşım gibi destekler sağlanacak. Kira yardımı nakit olarak verilecek.

Paketin 2025 bütçesi sonrasında ele alınması bekleniyor. Kademeli bir geçiş süreci öngörülüyor.

Reklam

Önceki Haberler

Fernas işçilerinin, Soma’da işverenle görüşmesi başladı

Manisa’nın Soma ilçesinde AK Parti Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu’nun sahibi olduğu Fernas Madencilik’te sendikaya üye…

18 Ekim 2024 18:41

İstanbul’daki 1 Mayıs davasında mütalaa açıklandı: 17 kişi hakkında hapis talebi

İstanbul'da 1 Mayıs'ta Saraçhane’den Taksim’e yürümek isterken gözaltına alınan 17 kişinin yargılandığı davada mütalaa açıklandı.…

18 Ekim 2024 18:37

Torun Center, Şişli Belediyesi tarafından mühürlendi

İnşaatında 10 işçinin asansör düşmesi sonucu can verdiği İstanbul Mecidiyeköy’deki Torun Center, projeye aykırı yapılaşma…

18 Ekim 2024 18:25

‘Yenidoğan çetesi’ skandalı: Yurttaşlardan adı geçen özel hastanelere şikayet yağmış

Bebek acil hastalarını önceden anlaştıkları özel hastanelerin yenidoğan ünitelerine sevk edip ölümlerine neden oldukları ve…

18 Ekim 2024 17:42

CHP’li Öztürkmen: Erdoğan 2025 yılında günde en az 2 bin 727 asgari ücret harcayacak

CHP'li Hasan Öztürkmen, Erdoğan'ın 2025 yılı bütçesi ile ilgili yaptığı açıklamada "Yıllık enflasyon beklentisinin iktidarın…

18 Ekim 2024 16:25

Erdoğan imzaladı: TSK’nın Lübnan’daki görev süresi uzatıldı

Türkiye'nin Lübnan'da konuşlu BM Geçici Görev Gücü'ne TSK unsurlarıyla verdiği desteğin süresinin 31 Ekim'den itibaren…

18 Ekim 2024 16:20
Reklam