Yeni Ülke dergisinin 28. sayısı “Yerel Demokrasi Oyunu" manşetiyle çıktı

İki ayda bir yayımlanan fikir dergisi Yeni Ülke'nin 28. sayısı “Yerel Demokrasi Oyunu” manşeti ve “Yeni Anayasa Tartışmaları” başlıklı dosya ile çıktı.

Yeni Ülke dergisinin 28. sayısı “Yerel Demokrasi Oyunu

İki ayda bir yayımlanan fikir dergisi Yeni Ülke’nin 28. sayısı “Yerel Demokrasi Oyunu” manşeti ve “Yeni Anayasa Tartışmaları” başlıklı dosya ile çıktı.

Pek çok aydın ve siyasetçinin yer aldığı 28. sayının içeriği şu şekilde:

MANŞET

·      Belediye Sosyalizmi mi? Sınıf mücadelesi mi? – Gökmen Kılıç

·      Yerel yönetim mi, yerel demokrasi mi? – Prof. Dr. İzzeddin Önder

GÜNDEM

·      Laiklik Meclisi ve 3 Mart – Yeni Ülke Dergisi

·      Uzay Turizmi – Prof. Dr. Rennan Pekünlü

·      1871 Paris Komünü üzerine Karl Marx ile kurgusal bir söyleşi – İshak Maciroğlu

·      Anadolu Coğrafyasının Güncel Deprem Gerçeği Nedir? – Doç. Dr. Savaş Karabulut,  Prof. Dr. Mualla Cengiz

·      Robotlar bizi öldürecek mi? Varsın öldürsünler – Deniz Olcay

DOSYA

·      Anayasa’yı anlamak, Anayasa’yı yazmak – H. Murat Yurttaş

·      Türkiye’de Anayasa ve Ekonomi İlişkisi – Prof. Dr. İzzeddin Önder

·      1961 Anayasası’nın Önemi – Prof. Dr. Korkut Kanadoğlu & Arş. Gör. Battal Niyazi Şahin

·      Anayasa Mahkemesi Neden Var ve Neden İstenmiyor? – Prof. Dr. Şule Özsoy Boyunsuz

·      Uzun bir yolculuğun sonu mu? “Yeni” Anayasaya doğru – Bilgütay Hakkı Durna

BÖLÜMLER

·      ABD’den stratejik müttefik olur mu? – Barış Doster

·      Yaşamı ve Kollontay’ı hatırlamanın güncelliği: Kadının özgürlüğü – Gülin Kara

·      3 Mart 1924 Devrim Yasaları ve Günümüzdeki Durum – Prof. Dr. Rıfat Okçabol

·      Bir karikatürün hatırlattıkları – Cengiz Kılçer

·      Şeriat ve Kadın – İlhan Arsel – Semiha Özalp Günal

Yeni Ülke Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Levent İncedere’nin dergi için yazdığı tanıtım yazısı ise şu şekilde:

Laiklik özgürlüktür.

Suudi Arabistan’da da bizde de ülkenin en önemli tartışmalardan birisi laiklik. Ne ironik değil mi? Temel fıkrası geliyor akla hemen “Ne bir tanesi hepsi hepsi…” Evet, laiklik bizim için hava kadar su kadar hayati iken özgürlük de bir o kadar vazgeçilmezdir. Laiklik için de özgürlük için de mücadele edeceğiz ve yaşasın bu ülkenin aydınlık geleceğinden umudunu kesmeyenler.

Yeni Ülke dergisi bu sayıda da dolu dolu bir içerikle karşınıza çıkıyor. Dergimiz çok yoğun siyasi gündemlerin olduğu Mart ayının ilk günlerinde ve Laiklik Meclisinin çağrısı ile bir araya geldiğimiz “3 Mart Laiklik Günü”nde okuyucu ile buluşuyor. Yeni Ülke dergisini birkaç kelime ile ifade etmemiz istense herhalde ilk aklımıza gelen kelimelerden birisi laiklik olurdu. Dolayısı ile parçası olmaktan gurur duyduğumuz Laiklik Meclisine ve onun yılmaz savaşçıları olan dostlarımıza yürekten başarılar diliyoruz.

Okurlarımız ile geçen sayıda paylaştığımız üzere bu sayıdan önce Danışma Kurulu üyelerimiz ile toplandık ve daha doyurucu ve daha ilgi çekici bir dergi haline gelmek için neler yapabileceğimizi değerlendirdik. Ayrıca iki ayda bir yapacağımız Yeni Ülke Buluşmalarından ilkinde Prof. Dr. Gamze Yücesan Özdemir’i konuk ettik. Etkinlik haberini dergimizde artık sabit olacak olan “Yeni Ülke Buluşmaları” sayfasında bulabilirsiniz.

“Anayasa Tartışmaları” isimli dosyamızda çok değerli akademisyenlerin, hukukçuların ve yazarların; anayasa neden önemlidir, bir ülkede neden anayasa değiştirilir, bugün “yeni anayasa” gündemi neden önümüze geliyor ve buna nasıl yaklaşmalıyız, anayasa ve ekonominin nasıl bir ilişkisi vardır, 1961 Anayasasının önemi nedir, Anayasa Mahkemesi üzerinden sürdürülen tartışmanın anlamı nedir, gibi sorulara yanıt mahiyetindeki yazılarını okuyabilirsiniz.

Bu sayıda alanında uzman birçok ismin önemli yazılarını okurlarla buluşturuyoruz. Örneğin, ülkemizin en önemli astronomlarından birisi ve laiklik mücadelesinin çok önemli bir ismi olan Prof. Dr. Rennan Pekünlü’nün “Uzay Turizmi” yazısını ve Doç. Dr. Savaş Karabulut ve Prof. Dr. Mualla Cengiz tarafından kaleme alınan “Anadolu coğrafyasının güncel deprem gerçeği nedir?” yazısını ilgili okurlarımızın dikkatine sunuyoruz. Ayrıca değerli dostlarımız Prof. Dr. Barış Doster ve Prof. Dr. Rıfat Okçabol’un yazılarının da ilgi ile okunacağını düşünüyoruz.

Cengiz Kılçer’in keyifli yazısı “Bir karikatürün hatırlattıkları” ile beraber yaratıcı bir yöntemle ele alınan“1871 Paris Komünü üzerine Karl Marx ile kurgusal bir söyleşi” başlıklı İshak Maciroğlu imzalı yazının da ilginizi çekeceğini umuyoruz. Portrede “gerceklesmis bir düşükuranlar”dan biri olan, Sovyetler Birliği’nin ilk kadın bakanı, özgür kadın mücadelesinin en önemli isimlerinden Aleksandra Kollontay’ın mücadele dolu yaşamından kesitleri genç yazarlarımızdan Gülin Kara yazdı.

Okurlarımıza ve dostlarımıza devam eden abone kampanyası çerçevesinde dergimize abone olmalarını ve aboneliklerini yenilemelerini hatırlatmak isteriz.

Ayrıca bize elektronik posta adresimizden (editor@yeniulke.com.tr) ileteceğiniz, dergimiz ve yayınladığımız yazılar ile ilgili öneri ve eleştirilerinize gelecek sayılardan itibaren dergi sayfalarında yer verebileceğimizi duyurmuş olalım.

Elbette ifade etmek istediğimiz tüm konulara ve dergideki tüm yazılara bu kısıtlı ve köşeye sıkışmış alanda değinmek mümkün değil ama bu sunuş yazısını 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününü kutlayarak bitirmek yerinde olacaktır.

Dostlukla.