Reklam
Kategoriler: Gündem

Yeşilay’ın mali raporları sır gibi saklanıyor

Reklam

AKP iktidarında kamu idarelerinin halka hesap vermeme alışkanlığı, adeta olağan hale geldi.

Çok sayıda kamu idaresi, yasa gereği en geç Nisan ayı sonuna kadar kamuoyuna açıklamakla yükümlü olduğu faaliyet raporlarını henüz yayımlamadı.

Faaliyet raporlarını yayımlayan idarelerin bir bölümü ise raporlarında mali tablolarına yer vermedi.

TBMM GÜNDEMİNDE

BirGün’den Mustafa Bildircin’in haberine göre kamuoyunda, “AKP’nin arka bahçesi” olarak nitelendirilen Yeşilay da 2021, 2022 ve 2023 yıllarına yönelik bilançosunu kamuoyu ile paylaşmadı. Yeşilay’ın mali hesaplarındaki sır perdesi, TBMM gündemine de taşındı.

CHP Milletvekili Aşkın Genç, “Bağımlılıkla mücadele” amacıyla kurulan Yeşilay’ın AKP’ye yakın isimlere istihdam alanı yaratılması amacıyla kullanıldığını belirtti. Genç, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın yanıtlaması istemiyle, soru önergesi verdi. Önergede, “Yeşilay’ın 2021 yılı itibarıyla mali tablolarını açıklamaması konusunda bakanlığınız nezdinde bir girişimde bulunulacak mıdır?” sorusuna yanıt arandı. CHP’li Genç, Yeşilay’ın denetlenip denetlenmediğini de sordu.

YANIT İÇERMEYEN YANIT

Bakan Yerlikaya ise Genç’in sorularını adeta görmezden geldi. Yanıtta, Türkiye’deki derneklerin 5253 Sayılı Dernekler Kanunu kapsamında denetlendiği belirtildi. Yeşilay’ın da kanun gereği en az iki yılda bir denetlendiğini kaydeden Yerlikaya, “Söz konusu dernek, en son 2023 yılında denetlenmiş olup, yapılan denetimde dernek iş ve işlemlerinin mevzuata uygun olduğu anlaşılmıştır” ifadesini kullandı.

HESAP VERMEK ZORUNDA

BirGün’e konuşan CHP’li Aşkın Genç, Yeşilay’ın 2021’den bu yana mali tablolarını kamuoyuyla paylaşmamasının, “Şeffaflık ve hesap verebilirlik” ilkelerine aykırı olduğunun altını çizdi. 2023 yılında Sağlık Bakanlığı bütçesinden Yeşilay’a aktarılan 717 milyon TL’lik kamu kaynağının nasıl kullanıldığı konusunda net bir bilgi olmadığını vurgulayan Genç, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın, ‘Dernekler denetlenmektedir’ yanıtı, somut sorularımıza tatmin edici bir cevap getirmemektedir. Yeşilay gibi önemli bir kurumun mali tabloları, sadece mevzuata uygunluk açısından değil, aynı zamanda kamuoyunun bilgisine sunulmalıdır. Denetim süreçlerinin kapalı kapılar ardında yürütülmesi, kamuoyunda güven sarsıcı bir etki yaratmaktadır. Yeşilay’ın hesap verebilirliğinin sağlanması için, mali tabloların gecikmeksizin açıklanması gerekmektedir. CHP olarak, şeffaflık talebimizi yineleyerek, Yeşilay’ın mali verilerini kamuoyuyla paylaşmasını talep ediyoruz. Kurumlar halkın malıdır ve hesap vermek zorundadır.”

Reklam

Önceki Haberler

DSÖ: Son 1 yılda Gazze’deki nüfusun yüzde 6’sından fazlası öldürüldü veya yaralandı

DSÖ, İsrail'in saldırıları altında bulunan Gazze'deki nüfusun yüzde 6'sından fazlasının yaralandığını veya öldürüldüğünü bildirdi. Acil…

4 Ekim 2024 14:15

Yandaş Cem Küçük AKP içindeki düşüşü açıkladı: En güçlü Erdoğancılar bile..

AKP'ye yakın yazar Cem Küçük, bugün bir seçim olması halinde Cumhur İttifakı'nın meclis çoğunluğunu kaybedeceğini…

4 Ekim 2024 14:12

Hafıza-i Beşer | Barışın Büyükelçisi Mahmut Dikerdem aramızdan ayrıldı

3 Ekim 1993’te aramızdan ayrılan antiemperyalist ve barışsever Büyükelçi Mahmut Dikerdem'i anıyoruz.

4 Ekim 2024 13:38

Ticaret Bakanlığı, sermayenin keyfine göre tasarruf tedbirlerini uyguluyor

Ticaret Bakanlığı, kamu tasarruf tedbirleri kapsamında ihracatçıların itiraz ettiği maddelerde değişikliğe gitti. Buna göre düzenlenen…

4 Ekim 2024 12:07

AKP’li isim şehre domuz eti yedirmiş

Düzce'de toplu yemek hizmeti veren Saydamlar Organizasyon Turizm isimli firmanın müşterileri için hazırladığı rosto köftenin…

4 Ekim 2024 11:57

Akit yazarı İmamoğlu’nun diplomasının sahte, Erdoğan’ın diplomasının ise gerçek olduğunu iddia etti

Yandaş Akit yazarı Murat Alan, İBB Başkanı İmamoğlu'nun açıklanan diplomasının geçersiz olduğunu iddia etti. Bunun…

4 Ekim 2024 11:10
Reklam