Reklam
Kategoriler: Gündem

Yurttaşlar tedavi için gerekli ilaçlara hala ulaşamıyor

Reklam

Bulunamayan ilaçlar, eczacıların en önemli mücadele alanı haline geldi. Hâlâ piyasada birçok ilaca ulaşmakta sıkıntı yaşanıyor. Özellikle, aralarında kanser, MS, hormon, antibiyotik, ağrı kesici, göz damlası, kulak damlası ve hatta hemoroit ilaçları gibi birçok ilaca ulaşılamadığını açıklayan Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Başkanı Nurten Saydan “İlaç fiyatlandırmasındaki makas, tedavileri sekteye uğratıyor” dedi.

BirGün’de yer alan habere göre TEİS Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, bulunamayan ilaçlara ilişkin yaptığı açıklamada “1 avro neredeyse 37 lira. Buna karşılık ilaç fiyatı hesaplanırken kullanılan avro 17,5 lira. Üreticiler ve ithalatçılar ilaçları üretmekte ya da ithal etmekte zorlanıyor. Kurlar arasındaki bu makas açıklığıyla ilaç bulunabilirliği çok zor gözüküyor” dedi.

Saydan, şöyle devam etti:

“Piyasada ilaç yokları günden güne artıyor. Global firmalar muadili olmayan (majör) ilaçlarını ülkemizden çekmeye başladı, hastalarımızın tedavileri yarım kalıyor, bazı tedavilerde hekimlerimiz ikame ilaç bulamıyor. Özellikle ithal olarak yurtdışından gelen ilaçlar başta olmak üzere aralarında MS, kanser, hormon, antibiyotik, ağrı kesici, bazı göz ve kulak damlaları, hemoroit ilacı gibi birçok hastalıkta kullanılan ilaca ulaşmakta sorun yaşanıyor. Bu sürecin başlıca sebebi; ilaç fiyatlandırma politikasında izlenen fiyatları baskılayıcı tutum olmakla birlikte, üretici ve aracı paydaşların maliyetin karşılanmadığı noktada üretimden ya da tedarikten vazgeçmesidir. Her türlü girdi maliyeti ve işletme gideri arttığı halde Bakanlıkça ilaç fiyatlandırmasında belirlenen Euro kuru bugün hala reel kurun ancak yüzde 50’sine erişebilmiş durumdadır.

Bu ekonomik gerçekler maalesef tüm sektöre ağır bir yük getirmektedir. Netice olarak birçok ilaç bulunmamaya ve ‘yok’ta olmaya devam etmekte, ithal edilen ürünler ithal edilmemekte, yeni çıkan, tedaviye yeni verilen ilaçlar ülkemize getirilmemekte. Büyük bir emek, zaman ve işgücü kaybının yanı sıra ilacın bulunabilir olmaması halk sağlığını olumsuz etkileyen ciddi bir sorundur. Olumsuz etkilerinin ekonomik değeri maalesef ki paha biçilemez büyüklüktedir. İlaç Fiyat Kararnamesi (İFK) ‘nde yapılan kısmi düzenlemeler de ilaç arzındaki sorunları gidermeye yetmiyor. İlaç gibi hayati bir ürünün üretilebilmesi, ulaşılabilmesi ve bulanabilmesi için en kısa sürede sektörün tüm paydaşlarının kabul edeceği yeni bir sisteme geçilmesi gerekiyor İlacın bulunabilir hale gelmesi için gereken düzenlemelerin bir an evvel yapılması gerektiğini kamuoyunun bilgisine sunuyoruz.”

Reklam

Önceki Haberler

Ziraat Bankası, Suriye’de bankacılık yapmak için harekete geçti

Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar yaptığı açıklamada, Suriye'de bankacılık yapmak için başvuru yaptıklarını ifade…

14 Temmuz 2025 18:11

İmralı Heyeti, Adalet Bakanı ile çarşamba günü görüşecek

DEM Parti, İmralı Heyeti’nin 17 Temmuz Çarşamba günü saat 11.00’de Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ile…

14 Temmuz 2025 18:02

İzBB’de işten çıkarılan işçiler: Mücadeleyi bırakmayacağız

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde işten çıkarılan Belediye-İş Sendikası’nda örgütlü 360 işçi, eylemlerini belediye meclisi toplantısına taşıdı.…

14 Temmuz 2025 17:53

İller Bankasından AKP’li belediyeye 210 milyon TL’lik borç yetkisi

Ekrem İmamoğlu'nun İBB Başkanlığı döneminde kredi talebini karşılamayan İller Bankası, AKP'li Zeytinburnu Belediyesine 210 milyon…

14 Temmuz 2025 17:45

Minguzzi cinayetinde, tutuklanan 2 kişi hakkında iddianame tamamlandı: Savcılık, 2 sanıklı dava ile birleştirme istedi

Mattia Ahmet Minguzzi cinayetine ilişkin davada yargılanan 2 sanığın yanlarında olduğu belirlenen 2 kişiyle ilgili…

14 Temmuz 2025 17:41

Demirtaş: Pazarlık yok, gönüllü silah bırakma var

Rawest Araştırma Müdürü Roj Girasun, Edirne Cezaevi’nde tutuklu durumda bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı…

14 Temmuz 2025 17:10
Reklam