AKOM Bilim Kurulu 'deprem riski devam ediyor' dedi. İstanbul'da acil toplanma alanı kalmadı
İstanbul Silivri açıklarında meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) bağlı Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM) Bilim Kurulu bir açıklama yaparak, depremin ardından yaşanan artçı sarsıntıların deprem riskini tamamen ortadan kaldırmadığı uyarısında bulundu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) bünyesindeki Bilim Kurulu kentte yaşanan depremler ve sonrasında oluşan panik haliyle ilgili açıklamalarda bulundu.
İBB Bilim Kurulu adına Prof. Dr. Tarık Şengül’ün okuduğu açıklamada, şu tespitler ve önerilerde bulunuldu:
“İstanbul Silivri açıklarında meydana gelen, 6.2 büyüklüğündeki depremin hemen ardından İstanbul Deprem Bilim Kurulu, İBB AKOM tesislerinde bir araya gelerek konuyu değerlendirmiştir. Kurulumuz, bu erken aşamada ön bir değerlendirme yapmıştır. Konuya ilişkin daha geniş değerlendirmeler, önümüzdeki günlerde kamuoyu ile paylaşılacaktır. Bugün gerçekleştirilen toplantıda yapılan değerlendirmeler aşağıda yer almaktadır:
– Bu aşamada panik ve kaygıya kapılmadan, sadece yetkili çevrelerden gelen uyarıları dikkate alarak bilinçli davranmak vatandaşlarımız açısından son derece önemlidir. Sosyal medya ve benzeri mecralarda sorumsuzca yayılan spekülatif değerlendirmelere itibar edilmemelidir.
İstanbul Silivri açıklarında meydana gelen, 6.2 büyüklüğündeki depremin hemen ardından İstanbul Deprem Bilim Kurulu, İBB AKOM tesislerinde bir araya gelerek konuyu değerlendirmiştir. Kurulumuz, bu erken aşamada ön bir değerlendirme yapmıştır. Konuya ilişkin daha geniş değerlendirmeler, önümüzdeki günlerde kamuoyu ile paylaşılacaktır. Bugün gerçekleştirilen toplantıda yapılan değerlendirmeler aşağıda yer almaktadır:
– Bu aşamada panik ve kaygıya kapılmadan, sadece yetkili çevrelerden gelen uyarıları dikkate alarak bilinçli davranmak vatandaşlarımız açısından son derece önemlidir. Sosyal medya ve benzeri mecralarda sorumsuzca yayılan spekülatif değerlendirmelere itibar edilmemelidir.
– Yaşanan 6.2 büyüklüğündeki deprem ve artçıları, İstanbul ve Marmara Bölgesi’nin karşı karşıya olduğu deprem riskini ortadan kaldırmamıştır. Diğer yandan artçıların bir süre daha devam edeceğinin de bilinmesinde yarar vardır.
– Deprem sonucu hasarlı hale gelen binalara girilmemesi ve yetkililerin bilgilendirilmesi önemlidir.
– Depreme ilişkin yürütülen çalışmalarda, merkezi ve yerel yönetimlerin tüm ilgili birimlerinin eşgüdüm içinde çalışması etkili sonuçlar alabilmek açısından önemlidir. Benzer biçimde üniversitelerin ve ilgili sivil toplum kuruluşlarının katkıları da alınmalıdır.
– Depremin yarattığı kaygıları en aza indirgemek ve spekülasyonların önüne geçmek üzere, yetkili kurumların düzenli aralıklarla kamuoyunu bilgilendirmesi de önemli olacaktır.
Kamuoyunun bilgisine saygılarımızla sunarız.”
TOPLANMA ALANLARI İNŞAAT ALANI OLDU
6,2 şiddetindeki depremin ardından peş peşe gelen artçı sarsıntılar vatandaşları sokaklara döktü. Şişli’de ve Beyoğlu’nda toplanma alanları kapalı olduğu için sokak aralarında ve inşaat yanındaki parklarda beklemek zorunda kaldı.
Yruttaşlar, “deprem toplanma alanı” olarak belirlenen alanda, inşaat olduğu için girilemediğini belirterek tepki gösterdi.
Yeşil alanların rant alanı olduğu, İstanbul’da deprem olduğunda binalarla çevrili küçük parkların dışında şehir içinde yer kalmadığı bir kez daha ortaya çıktı.