Reklam
Kategoriler: Gündem

AKP’nin torba yasasından patronlara kıyak çıktı; Maden değil, talan yasası

Reklam

AKP’nin komisyondan geçirdiği “Enerji ve Maden Yatırımlarının Hızlandırılması Hakkında Kanun Teklifi” bugün TBMM Genel Kurulunda görüşülmeye başlanacak. Kamuoyunda “ Süper izin yasası” olarak bilinen kanun teklifi sermayenin doğa talanı önündeki bütün engelleri kaldırmayı hedefliyor.
AKP’nin apar topar Meclis’e getirdiği torba yasada, yaşam ve tarım alanlarına, suya, toprağa, doğal varlıklara, zeytinliklere ve küçük üreticilerin bağımsızlığına göz koyan bir toprak gaspı yasası çıktı.

Torba yasanın, zeytinliklerin madencilik faaliyetlerine açılmasını kolaylaştıran 11. maddesi, köylülerin, halkın, muhalefetin tüm itirazlarına rağmen Meclis komisyonunda kabul edildi. Teklifte, kaçak madenlere af çıkarmayı kolaylaştırmak ve özel çevre koruma alanlarında ruhsat alma kolaylığı gibi düzenlemeler bulunuyordu.

AKP’nin Meclis’e sunduğu ve kamuoyunda büyük tepki uyandıran “zeytinlik düzenlemesi” kanunu, Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’nda uzun görüşmeler sonucu kabul edildi. Ankara’ya yürüyen zeytin işi ile uğraşan köyülerin eylemleri, Meclis önünde yapılan protestolar görüşmelerin uzamasına yol açarken, zeytinliklere talan öngören 11. madde, tüm itirazlara rağmen kabul edildi.

Görüşmeler, komisyon başkanı AKP’li Mustafa Varank yönetiminde yapılırken, zeytinlik alanlarının madencilik faaliyetlerine peşkeş çekilmesinin önü de resmen açıldı.

BÜTÜN DOĞAL KAYNAKLARIMIZA GÖZ DİKTİLER
Meclis’e sunulan enerji alanındaki torba yasa teklifi, zeytinliklerle beraber özel çevre koruma bölgelerini, yaban hayatı koruma sahalarını, milli parkları, sulak alanları ve kültürel SİT alanlarını da kapsıyor.

Teklife göre bu alanlarda yürütülecek madencilik ve enerji projeleri için Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG) yetkilendiriliyor. MAPEG’in ilgili kurumlardan ruhsat için görüş istemesi yeterli olacak; eğer dört ay içinde yanıt alınamazsa, ruhsat verilmiş sayılıyor. Ruhsat sahibi şirketlere Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) sürecinde kolaylıklar tanınırken; ÇED süreci sırasında diğer yasal izinleri de kolaylıklar almalarının yolu açılıyor. Zaten kanunsuzca süren doğa tahribatı yasa ile AKP eliyle hızlandırılıyor.

KAÇAK MADENLERE AF!
Yasa teklifinde ayrıca kaçak madenlere de af getirilmesi öngörülüyor. Buna göre yapı ruhsatı bulunmadan faaliyete başlayan enerji yatırımlarından belgeler istenirken, mevcut üretim sürecinin de sekteye uğramaması sağlanıyor. Af ile birlikte verilen geçmişte verilen cezalar ve yıkım kararlarının geçerliliği kalmıyor.

Teklif ayrıca stratejik ve kritik maden sahalarında acele kamulaştırma yapılmasını da kapsıyor. Kamulaştırma kararları, tapu hükmünde sayılırken; zeytinliklerde ve koruma altındaki alanlarda madencilik faaliyetleri de yasal hale getiriliyor.

Yaşam hakkında, doğaya, köylünün toprağına göz diken kanun teklifiyle:
• Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) mevzuatı etkisiz hale getiriliyor. Şirketlere kolaylık olsun diye ÇED süreçleri kısaltılıyor. ÇED süreçleri şirketler yerine Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG) tarafından yürütülüyor. ÇED kararı olmadan diğer izin ve ruhsatlar için başvuru yapılabiliyor.
• Ormanların şirketlere devri daha da kolaylaşıyor. Maden alanlarındaki ormanlar MAPEGʼne ücretsiz olarak devrediliyor.
• Milli Parklar, korunan alanlar, sit alanları, sulak alanlar, yaban hayatı koruma ve geliştirme sahaları enerji ve madencilik yatırımlarına açılıyor.
• Zeytinlikler maden ve enerji şirketleri için kamulaştırılarak köylünün elinden alınıyor. Yatağan Termik Santralini işleten Yatağan Termik Enerji Üretim A.Ş. ile Yeniköy ve Kemerköy Termik Santrallerini işleten Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş. ‘ye özel adrese teslim kanun çıkartılıyor. Koordinatları belirtilmek suretiyle Yatağan ve Akbelen bölgesindeki zeytinlikler yok edilerek, saha linyit madenciliğine açılıyor. Zeytinciliğin Korunması ve Yabanilerin Aşılattırılması Hakkındaki Kanun’un değiştirilmesinin yolu açılıyor ve ülkedeki tüm zeytinlikler tehlike altına giriyor.
• Meralar enerji şirketlerine tahsis ediliyor.
• Acele kamulaştırma kararları ile özel mülkiyet hakkı ihlal ediliyor, köylünün tapusu gasp ediliyor.
• Kaçak enerji yatırımlarına imar affı getiriliyor.
• Şirketlere indirim kıyağına süre uzatımı getiriliyor.
• Kritik ve stratejik madenler için Cumhurbaşkanlığıʼna ve özel bir kurula yetki veriliyor.
• Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na imar planı yapma ve inşaat ruhsatı verme yetkisi veriliyor.
• Ormancılık ve çevre korumadan sorumlu kurumlar yetkisiz kılınıyor, koruma sağlayan kanunlar etkisiz hale getiriliyor.

TOPRAĞIMIZI VERMİYORUZ!
TBMM Genel Kuruluna gelen yasa teklifine karşı bugün TBMM Dikmen kapısı önünde toplanan yurttaşlar bu yasaya karşı toprağımızı savunuyoruz diyerek bir araya geldi.

Yapılan konuşmalarda iktidarın bir ay önce meclise getirdiği torba yasa içinde ormanlarımız, koruma alanlarımız, meralarımız, zeytinliklerimiz, tarım alanlarımız, su varlıklarımız var. Bu torbanın içerisinde işgal var. Bu torbanın içinde açlık var, yoksul var. Bu torbayla, havamızı, suyumuzu, ormanlarımızı, meralarımızı, zeytinliklerimizi madenlerin ölüm çukuruna dönüştürecekler. Bu torbanın içinde çocuklarımızın geleceğinin çalınması var. Toprağımızı vermiyoruz. Denildi.

Bu haber en son değiştirildi 16 Temmuz 2025 16:45 16:45

Reklam

Önceki Haberler

İsrail Suriye’ye hava saldırısı düzenledi

İsrail, Suriye'de Cumhurbaşkanlığı bulunduğu yerleşke ve Genelkurmay Başkanlığı binasını vurdu. İsrail ordusu, Şam güçlerinin Dürzi…

16 Temmuz 2025 18:43

Eğitim İş Bursa Şube Başkanı Özkan Rona’dan LGS’deki şaibe iddiaları hakkında dikkat çeken açıklama

Eğitim İş Bursa Şube Başkanı Özkan Rona, LGS'deki şaibe iddialarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

16 Temmuz 2025 17:26

DEM Parti heyeti, Adalet Bakanı Tunç ile görüştü

DEM Parti heyeti, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ile görüşme gerçekleştirdi. Heyet üyeleri "görüşmenin önemli ve…

16 Temmuz 2025 15:09

Görevden alınan Altun’un altı aylık faturası ortaya çıktı

Görevden alınan Fahrettin Altun'un altı ayda yoplam 3,1 milyar TL harcadığı ortaya çıktı.

16 Temmuz 2025 15:04

“Yenidoğan çetesi” ile ilgili ‘sağlıklı doğan bebeği engelli bıraktılar’ iddiası

İstanbul’da bebekleri anlaşmalı özel hastanelere yönlendirerek ölümlere ve ağır mağduriyetlere yol açtıkları öne sürülen “Yenidoğan…

16 Temmuz 2025 14:50

“Yunus Emre Enstitüsü’nde yolsuzluk” soruşturması tamamlandı: İki ayrı iddianame hazırlandı

Yunus Emre Enstitüsü'nde 400 milyon TL’lik yolsuzluk iddiasıyla yürütülen soruşturmada, aralarında eski başkan Şeref Ateş’in…

16 Temmuz 2025 14:44
Reklam