AYM'nin iptal ettiği düzenleme 'torba yasa'da geri dönüyor

Meclis’e sunulan “torba teklif” ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’nda (TÜBİTAK) yönetim kuruluna, bazı personele yapılacak ücret ödemelerini, diğer yasalardaki düzenleme ve kısıtlamalara tabi olmaksızın belirleme yetkisi veriliyor.

AYM'nin iptal ettiği düzenleme 'torba yasa'da geri dönüyor

TBMM gündeminde bulunan tam ismi “Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ile İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” olan “torba teklif” ile Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen düzenlemeler yeniden getiriliyor. Teklife göre, TÜBİTAK’ta çalışan toplu sözleşme kapsamı dışındaki personel ile dışarıdan görevlendirilenlerin ücretlerinin ve ödemelerinin belirlenmesi yetkisi yönetim kuruluna veriliyor.

Cumhuriyet’ten Mustafa Çakır’ın haberine göre yönetim kurulu ücreti belirlerken, diğer yasalardaki düzenleme ve kısıtlamalara da tabi olmayacak. Bu personele ödenecek ücret, toplu sözleşme kapsamındaki personele ödenecek referans ücretin iki katını geçmemek üzere yönetim kurulu tarafından belirlenecek. Kurumda görevlendirilen kişilere yapılacak ödemeler de yine yönetim kurulunun kararına tabi olacak. Teklife göre, kurumda görevlendirilecek hakem, izleyici, panelist, kurul ve komite üyeleri ile benzeri kişilere yapılacak net ödeme tutarı da yine yönetim kurulu tarafından belirlenecek. Yönetim kurulu, ücretin bir kısmını performansa bağlı olarak da belirleyebilecek.

‘AYRIMCILIĞA’ KAPI AÇAR

Ücretlerin, yönetim kurulu tarafından belirlenecek olmasının, çalışanlar arasında “ücret ayrımcılığına” neden olabileceği, objektiflik ilkesine aykırılık oluşturabileceğine işaret ediliyor.

KOSGEB’E YETKİ

Anayasa Mahkemesi, “kişisel verilerle” ilgili düzenlemelerin kararname ile değil sadece yasa ile yapılabileceği gerekçesiyle Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı’na (KOSGEB) kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek ve tüzel kişilerden her türlü bilgi ve veriyi alma yetkisi veren düzenlemeyi iptal etmişti. Teklif ile KOSGEB yine veri alabilecek. Ancak bu, “başkanlığın görev alanına giren konular kapsamındaki bilgi ve veriler” ile sınırlandırılıyor.