BİSAM Raporu: Mayıs ayında açlık sınırı 23 bin 615 lira

Birleşik Metal İş Sınıf Araştırmaları Merkezi (BİSAM) verilerine göre mayıs ayında açlık sınırı 23 bin 615, yoksulluk sınırı 81 bin 686 liraya yükseldi.

BİSAM Raporu: Mayıs ayında açlık sınırı 23 bin 615 lira

Birleşik Metal İş Sınıf Araştırmaları Merkezi (BİSAM) Mayıs 2025 Dönemi Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması sonuçlarını paylaştı. Rapora göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için aylık yapması gereken minimum harcama tutarı mayısta, nisan ayına göre 25 lira yükselerek 23 bin 615 liraya yükseldi.

YOKSULLUK SINIRI 81 BİN 686 LİRA

Açlık sınırı üzerinden hanehalkı tüketim harcamaları esas alınarak yapılan hesaplama sonuçlarına göre ise yoksulluk sınırı 81 bin 599 liradan 81 bin 686 liraya çıktı.

Yetişkin bir erkeğin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için tüketmesi gereken gıdaların aylık karşılığı 6.597 lira olurken, bu tutar yetişkin bir kadın için 6.254, 15-18 yaş bir genç için 6.610, 4-6 yaş arası bir çocuk için 4.155 liraya yükseldi. Sağlıklı bir biçimde beslenmenin toplam aile bütçesine maliyeti ise 23 bin 615 lira olarak tespit edildi.

Eğitim, sağlık, barınma, eğlence, ısınma, ulaşım gibi giderler ile birlikte bir ailenin yapması gereken harcama tutarı 81 bin 686 liraya ulaştı.

TEK BİR KİŞİ İÇİN YOKSULLUK SINIRI 37.9 BİN LİRA

Tek başına yaşayan bir kişinin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için yapması gereken mutfak harcamaları ile yaşamını idame ettirmek için yapması gereken barınma, ulaşım, eğitim, sağlık vb. harcamalarının toplam tutarı ise en az 37.912 lira oldu. Buna göre tek başına yaşayan bir kişi için yoksulluk sınırı 37.912 lira olarak tespit edildi.

EN YÜKSEK MALİYET MEYVE-SEBZEDE

Günlük harcamalarda Mayıs 2025 dönemi için en yüksek maliyet grubunu 211.71 liralık harcama gereksinimi ile meyve ve sebze oluşturdu. İkinci en yüksek maliyetli harcama grubu 210,71 lira ile süt ve süt ürünleri oldu. Et, tavuk ve balık grubu için yapılması gereken minimum harcama tutarı ise 161.64 lira olarak gerçekleşti. Ekmek için yapılması gereken harcama tutarı günlük 71.43 oldu. Katı yağ ve sıvı yağ ise 40.69 lira masraf yapılması gereken ürün grubu olurken. yumurta için 15.22, şeker, bal, reçel ve pekmez için ise 19.29 lira harcama yapılması gerektiği sonucu çıktı.

ET TÜKETEBİLMENİN MALİYETİ AĞIR

Daha dar bir gruplandırmaya göre harcamalarda Et, yumurta ve kurubaklagil yüzde 27.3 ile ilk sıradayken, süt ve süt ürünleri grubunun payı yüzde 26.77 olarak ölçüldü. Meyve ve sebze grubunun payı ise yüzde 26.9 olarak tespit edildi. Ekmek, makarna vb.’nin toplam içindeki payı yüzde 11.38, diğer gıda harcamalarının toplam içindeki payı ise yüzde 7.62 oldu.