Reklam
Kategoriler: Gündem

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenlerinden ortak açıklama: Rektör atamalarına dair yasa bir demokrasi ayıbıdır!

Reklam

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri, rektör atamalarını doğrudan Cumhurbaşkanı’na bırakmaya devam eden yeni yasal düzenlemeyi “demokrasi ayıbı” olarak nitelendirdi. Akademisyenler, anayasal özerklik vurgusu yaparak, demokratik ve katılımcı üniversite yönetimi taleplerini yineledi.

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri, 1 Temmuz 2025 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan torba yasa kapsamında rektör atamalarına ilişkin düzenlemelere karşı ortak bir açıklama yaptı. Akademisyenler, yeni yasayla Cumhurbaşkanı’nın rektör atamalarında tek yetkili konumunun aynen korunduğunu belirterek, bu düzenlemenin Anayasa’ya aykırı olduğunu savundu.

Açıklamada, Anayasa Mahkemesi’nin 4 Haziran 2024’te verdiği kararla, rektör atamalarında yalnızca Cumhurbaşkanı’nı yetkili kılan KHK hükmünü iptal ettiği ve TBMM’ye bu konuda yeni düzenleme yapması için 12 aylık süre tanıdığı hatırlatıldı. Ancak bu sürenin sonunda çıkarılan torba yasa ile aynı yetkilerin korunarak yürürlüğe girmesi, akademisyenler tarafından sert dille eleştirildi.

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri, açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:

“Bugün demokrasi iddiası taşıyan hiçbir ülkede akademisyenleri tamamen dışlayan bir rektör belirleme süreci olmadığını Türkiye kamuoyuna hatırlatmak isteriz. Yeni torba yasayla birlikte, daha önceki çalışmalarda akademisyenlerce önerilen farklı rektör belirleme süreçleri görmezden gelinmiş, tüm karar yetkisinin Cumhurbaşkanı’na devredildiği bir yasa yürürlüğe konmuştur. Ocak 2021’den beri keyfî ve tepeden inme bir yönetim anlayışının kurumumuza verdiği zararları görmüş, ancak özgür, özerk ve demokratik üniversite hayalinden vazgeçmemiş Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri olarak yeni yasal düzenlemeyi Türkiye için bir demokrasi ayıbı olarak gördüğümüzü belirtmek isteriz.”

Üniversite bileşenlerinin rektör seçim sürecine katılamamasının bilimsel özerkliğe aykırı olduğunu vurgulayan akademisyenler, Anayasa’nın 130. maddesinin tanıdığı özerklik ilkesine dikkat çekti. Açıklamada, demokratik ve katılımcı bir yönetim ile özerk üniversite modelinden vazgeçilmeyeceği yinelendi.

“Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri olarak bizler, demokratik, katılımcı bir yönetim modelini ve özerk üniversite idealiyle uyumlu rektör belirleme süreçlerini nitelikli bir üniversitenin asal ve vazgeçilmez unsurları olarak gördüğümüzü hatırlatır, bu konudaki taleplerimizden vazgeçmeyeceğimizi bir kez daha vurgulamak isteriz.”

Reklam

Önceki Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş Hac ziyaretine ütücüyle gitti!

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş ve eşi Seher Erbaş’ın hac ziyareti için Ankara’dan Mekke’ye ütücü…

2 Temmuz 2025 18:05

Küba Kadın Voleybol Takımı’na ABD vizesi verilmedi

Küba Kadın Voleybol Takımı'na ABD tarafından vize verilmedi. Küba Dışişleri Bakanı Bruno Rodriguez, X hesabından…

2 Temmuz 2025 17:55

Leman dergisi soruşturması: 4 kişi tutuklandı, 2 kişi hakkında da yakalama kararı çıkarıldı

Gericilerin hedefindeki Leman Dergisi hakkındaki soruşturmayla ilgili açıklama yapan Yılmaz Tunç, dört kişinin tutuklandığı, iki…

2 Temmuz 2025 17:43

Kemal Kılıçdaroğlu’nun Ankara’daki ofisi satışa çıkarıldı

CHP'nin önceki dönem genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun ofis olarak kullandığı daire sahibi tarafından satışa çıkarıldı.

2 Temmuz 2025 17:39

Hamas: Arabuluculardan gelen ateşkes teklifini değerlendiriyoruz

Hamas, İsrail ile ateşkes için arabuluculardan gelen teklifi değerlendirdiğini duyurdu.

2 Temmuz 2025 17:32

Erzurum’da 4.1 büyüklüğünde deprem

AFAD'ın verilerine göre, saat 16:58'de Erzurum Köprüköy'de 4.1 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

2 Temmuz 2025 17:20
Reklam