Reklam
Kategoriler: Gündem

Depremde hasar aldığı için 25 milyon TL’ye tadilatı yapılan okulun yıkılması bekleniyor

Reklam

Eğitim İş Sendikası Adıyaman Şube Başkanı Şeyho Bereket, depremden sonra ailesini kaybeden öğrencilere rehabilitasyon çalışmaları yapılmasının önemine değinerek, “Bu öğrencilerle ilgili ciddi rehabilitasyon çalışmaları yapılsa da hiçbir zaman ailelerin yerini tutamıyor. Deprem bölgesinde Anneler Günü ve Babalar Günü bir travmadır” dedi. Bereket, depremlerde hasar alan Cumhuriyet İlkokulu’na güçlendirme çalışması için 25 milyon TL harcandığını öne sürerek, “Bu binanın tadilatı için 25 milyon TL ihaleye çıkarıldı ve bina tadilattan geçirildi. Çarşı rezerv alanı olduğu için, 25 milyon TL’ye tadilatı yapılan binanın yıkılması bekleniyor” diye konuştu.

Eğitim İş Sendikası Adıyaman Şube Başkanı Şeyho Bereket, 6 Şubat depremleri sonrasında şehirde eğitim alanında yaşanan sorunları ANKA Haber Ajansı’na anlattı. Bereket, eğitim-öğretim alanında aksamalar olduğunu vurguladı. Bereket, öğrencilerin servis ve beslenme sorunları yaşadığını belirterek, şöyle konuştu:

“Bu şehrimizde maalesef diğer alanlarda olduğu gibi, eğitim-öğretimde büyük aksamalar var. Taşınan okullarımız var. Yani okul yıkıldı ya da ağır hasar gördü. O okulları başka okullara taşıdılar. Bir mahalledeki öğrencileri siz başka bir mahalleye taşıyorsunuz. O mahalleye taşındıkları zaman da orada ister istemez ciddi sorunlar ortaya çıkıyor. Bir defa servis sorunları var. Birleştirilmiş okullar var. İki tane okul ve biri sabahçı, biri öğlenci. Biri sabah lise, sonra ortaokul şeklinde eğitim-öğretim vermekteler. Ders saatleri kısaldı. Sorun o kadar büyük olduğu için bir noktadan sonra ciddi sorunlar ortaya çıkıyor. Taşımalı öğrenciler başka okullara gidiyorlar. Başka okullara giderken de burada yemek sorunumuz var. Öğrenciler öğle yemeğinde ciddi bir beslenme sorunları yaşıyorlar. Bunlar kısmen giderilmeye çalışıyor ama yetersiz kalıyorlar.

Aynı şekilde prefabrik yapılan okullarımız var. Prefabrik yapılan okullarımız da ihtiyaca cevap vermenin ötesinde, bir an önce bir şeyleri hayata normale katmak için, normale devam ettirmek için yapılmaya çalışılıyor. Yapılan çaba takdire şayandır ama yetersizdir. Çünkü ne kadar da olsa prefabrikte okul havası yaratılamıyor ve orada öğrenciler sosyalleşemiyorlar.”

“NORM KADROLAR…”

Öğretmenlerin yaşadığı sorunları da anlatan Bereket, “Norm kadrolar var. Depremden hemen sonra birçok öğretmen arkadaşımız tayin istedi, vefat ettiler, onlar gittiler. Onların yerine başka öğretmenler geldi. Ondan sonra yeni bir yönetmelik ve yasayla giden öğretmenlerimiz geri geldiler. Norm kadro fazlamız var. Bu norm kadroların eritilmesi için resmi atamalar yapılıyor. Bunlar da sağlıklı olmamakla birlikte ciddi sorunlar teşkil etmektedir” dedi.

Bereket, öğrencilerin güvenlik sorunu yaşadığını da dikkati çekerek, “Okul var. Okulun hemen yanında yıkılan binalar var. O binaların gürültüsü, binalardaki ulaşım için altyapı çalışmaları, yolların sorun olması da ayrı çocukların güvenliği de burada ciddi bir sorun teşkil etmektedir” diye konuştu.

“DEPREM BÖLGESİNDE ANNELER VE BABALAR GÜNÜ BİR TRAVMADIR”

Depremden sonra ailesini kaybeden öğrencilere rehabilitasyon çalışmaları yapılmasının önemine değinen Bereket, “Bu öğrencilerle ilgili ciddi rehabilitasyon çalışmaları yapılsa da hiçbir zaman ailelerin yerini tutamıyor. Biz çocuklarla, sürekli olarak okullarda bu sorunlarla baş etmeye çalışıyoruz. Deprem bölgesinde Anneler Günü ve Babalar Günü bir travmadır” dedi.

Şeyho Bereket, en büyük sorunlarının çevre kirliliği olduğunu dile getirerek, “Asbest sorunumuz var. Adıyaman’da normalin 7 buçuk katı kadar büyüklükte bir asbest oranı var. Gelecekte, 3-5 yıl sonra çok ciddi akciğer kanseri gibi hastalıklara da zemin yaratılmaktadır. Öğrencilerimizin çoğu maalesef bu ortama maruz kalıyorlar. Çocukluklarını yaşayamıyorlar. Park deseniz, parkların çoğuna konteyner kentler kuruldu. Çarşılar yapıldı. Çocukların gezebileceği, oynayabileceği, kendisinin vakit geçireceği alanlar yok” değerlendirmesinde bulundu.

Bereket, depremlerde hasar alan Cumhuriyet İlkokulu’na güçlendirme çalışması için 25 milyon TL harcandığını öne sürerek, “Bu binanın tadilatı için 25 milyon TL ihaleye çıkarıldı ve bina tadilattan geçirildi. Çarşı rezerv alanı olduğu için, 25 milyon TL’ye tadilatı yapılan binanın yıkılması bekleniyor” dedi.

Reklam

Önceki Haberler

İBB operasyonunda ikinci dalga: Gözaltı sayısı 52’ye yükseldi

İBB'ye yönelik düzenlenen soruşturma kapsamında Erkan Şimşek gözaltına alındı. Böylece soruşturma kapsamında gözaltına alınanların sayısı…

28 Nisan 2025 12:23

Sağlık raporları ortaya çıktı: Esila bir gün daha cezaevinde kalmamalı

Kadıköy Dayanışma Sahnesi'nde 'Diktatör Erdoğan' dövizi sebebiyle tutuklanan kronik kalp ve böbrek hastası Esila Ayık'ın…

28 Nisan 2025 12:17

İstanbul Barosu’ndan 1 Mayıs açıklaması

İstanbul Barosu'ndan 1 Mayıs'a ilişkin yapılan açıklamada, "Sendikalar ve meslek örgütleriyle birlikte Kadıköy'deki 1 Mayıs…

28 Nisan 2025 11:51

RTÜK Üyesi Taşcı’dan Ebubekir Şahin’e sokak röportajı tepkisi: Kurul kararı yok

RTÜK Üyesi İlhan Taşcı, RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin’in sokak röportajı hakkında suç duyurusunda bulunulacağını açıklamasına…

28 Nisan 2025 11:00

İsmail Saymaz’ın adli kontrole itirazı reddedildi

Gazeteci İsmail Saymaz'ın ev hapsinin kaldırılmasına ilişkin başvurusu savcılık tarafından reddedildi.

28 Nisan 2025 10:52

Bilal Erdoğan’dan “Cumhurbaşkanı olmak istiyor musunuz?” sorusuna yanıt

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan, herhangi bir siyasi kariyer hedefinin olmadığını ve gelecekte cumhurbaşkanı…

28 Nisan 2025 10:40
Reklam