Dünya Basın Özgürlüğü Günü'nde Türkiye "çok vahim" kategorisinde
3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü'nde Türkiye'de, haber yapmanın suç sayıldığı, gazetecilerin "potansiyel suçlu" görüldüğü istibdat ortamında çalışan gazetecilik ateşten gömlek haline geldi.

1993 yılında UNESCO tarafından basın özgürlüğü, ifade özgürlüğü ve gazetecilerin güvenliği için farkındalık yaratmak üzere ilan edilen ve her 3 Mayıs’ta kutlanan bir gün…
Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, “Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi” raporunu yayımladı. 2025 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’ne göre Türkiye 180 ülke içerisinde “çok vahim” kategorisine gerileyerek 159. sırada yer aldı.
TGC: İKTİDARA GÖRE GAZETECİLER SUÇLU,HABER SUÇ
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu’nun, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü nedeniyle
yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Gazetecilerin haklarının ihlal edildiği, haberin serbest dolaşımının, adil yargılanma hakkının ve yurttaşların habere erişiminin engellendiği bir ülkede gazetecilik yapmaya çalışıyoruz. Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü tarafından yayınlanan 2025 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’ne göre 180 ülke içinde 159. sıraya gerileyerek ‘çok vahim’ kategorisinde yer alıyoruz. Gazetecilere yönelik yıldırma, şiddet, haksız gözaltı uygulaması ve tutuklamalar demokratik gerilemeyi hızlandırıyor. İktidar tarafından gazeteciler suçlu, haber suç olarak görülüyor. Gazeteciler ise yoksulluk sınırındaki maaşlarıyla mesleklerini yapmaya, ayakta durmaya çalışıyor. RTÜK yayın durdurma, para cezalarıyla, BİK resmi ilan kesme cezalarıyla bağımsız medya kuruluşlarını ekonomik olarak cezalandırıyor. İktidarın kamu yararına olmayan faaliyetlerini haberleştiren meslektaşlarımızın basın kartları İletişim Başkanlığı tarafından verilmiyor. İktidar temsilcilerini ve tüm siyasetçileri gazetecilik mesleğini ve haberi suç gören, gazeteciyi hedef gösteren anlayıştan vazgeçmeye, haberin serbest dolaşımını sağlamaya çağırıyoruz. Cezaevindeki tüm meslektaşlarımızın serbest bırakılmasını istiyoruz. Gazetecilik mesleğini, evrensel ilkelerle yapmaya devam eden tüm meslektaşlarımızı sevgi ve saygıyla selamlıyoruz. Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde meslektaşlarımızla dayanışma içinde olduğumuzu kamuoyunun bilgisine bir kez daha sunuyoruz.”