Reklam
Kategoriler: Gündem

Emekçinin maaşı enflasyon altında ezildi

Reklam

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu’na bağlı KAMUAR’ın Mart 2025 “Halkın Enflasyonu” araştırmasına göre, gıda fiyatları bir ayda yüzde 6,8 oranında artış gösterdi. Ocak-Mart dönemindeki toplam gıda enflasyonu yüzde 13,6’ya ulaşırken, yıllık bazda artış yüzde 54,2 olarak hesaplandı. Son 12 ayın ortalama gıda fiyatları ise bir önceki 12 aylık döneme göre yüzde 68,3 yükseldi.

EN TEMEL GIDA MADDELERİ ÜZERİNDEN HESAPLANDI

Araştırma, Türkiye genelindeki zincir marketlerden derlenen fiyatlar üzerinden, halkın en çok tükettiği 64 temel gıda maddesinden oluşan bir sepet esas alınarak yapıldı. Bu sepet üzerinden yapılan hesaplamalar, özellikle düşük gelirli kesimlerin maruz kaldığı yüksek yaşam maliyetini gözler önüne serdi. Mart ayında fiyatlar yalnızca makarna ve yağ grubunda gerilerken, et, süt, sebze ve meyvede ciddi artışlar kaydedildi.

SEBZE VE MEYVEDE REKOR ARTIŞ

Mart ayında en dikkat çekici artışlar sebze ve meyve fiyatlarında yaşandı. Sebzede aylık artış yüzde 19,8, meyvede ise yüzde 12,7 oldu. Bu ürün gruplarındaki yıllık artış oranları da oldukça yüksek: Sebzede yüzde 179,7, meyvede yüzde 123,8. Vatandaşlar yalnızca sebze-meyve değil, süt ürünleri ve yumurta gibi temel protein kaynaklarına da giderek daha fazla para harcamak zorunda kalıyor.

ÜCRETLER ENFLASYONA YETİŞEMİYOR

Kamu çalışanlarının maaş artışları, gıda fiyatlarındaki artışın gerisinde kaldı. Eylül 2021’den bu yana kamu çalışanı maaşları yüzde 881,5 oranında artarken, aynı dönemde gıda fiyatları yüzde 1.165 yükseldi. Bu fark, özellikle sabit gelirli vatandaşların alım gücünde ciddi bir erime yaşandığını gösteriyor. Ocak ayında verilen yüzde 6’lık toplu sözleşme zammı ise yılın ilk iki ayında erimiş durumda.

AÇLIK SINIRI HER AY DAHA DA YAKLAŞIYOR

58 aydır kesintisiz artış gösteren gıda fiyatları, Türkiye’yi dünyada gıda fiyatlarının en hızlı arttığı sekizinci ülke konumuna getirdi. Eylül 2021’de 100 liraya alınan gıda sepeti, Mart 2025’te 1.265 liraya kadar yükseldi. Vatandaşlar, gıdaya daha fazla bütçe ayırmak zorunda kaldıkları için barınma, eğitim, sağlık gibi diğer temel ihtiyaçlarını kısmaya başladı. Açlık riski özellikle dar gelirli ve sabit maaşlı kesimler için her geçen gün büyüyor.

Reklam

Önceki Haberler

Kötü muamele iddialarına iftira diyen Adalet Bakanı’na TTB’den yanıt: Buyrun yerinde izleyelim

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu üyesi avukat Kemal Aytaç, "İşkence ve kötü muamele yapıldığına…

1 Nisan 2025 20:08

DBL Entertainment’ın sahibi Abdülkadir Özkan: Projelerin tamamından çekiliyoruz

DBL Entertainment şirketinin sahibi Abdülkadir Özkan'ın, Espressolab'i boykot eden gençlere "vatan haini" dediği paylaşımlarının ortaya…

1 Nisan 2025 19:46

MHP Elazığ İl Başkanı: Biz izin verdiğimiz için sokaklardasınız

MHP Elazığ İl Başkanı Yunus Bal , Ramazan Bayramı'nın ikinci gününde Elazığ'da bir otelde düzenlenen…

1 Nisan 2025 17:28

İran: ABD ve İsrail’in her türlü saldırgan eylemine hızlı ve kararlı bir şekilde yanıt vereceğiz

İran’ın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Emir Said İreyani, İran'ın ulusal çıkarlarına yönelik ABD ya da…

1 Nisan 2025 15:10

Gazze’de iki haftada bin kişi öldürüldü

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun iki hafta önce Hamas'la ateşkesi ihlal etmesinden bu yana İsrail'in Gazze…

1 Nisan 2025 14:48

Volkan Konak sahnede hayatını kaybetti

Karadeniz müziğinin usta sanatçısı Volkan Konak dün gece Kuzey Kıbrıs'ta sahne aldığı sırada kalp krizi…

31 Mart 2025 11:10
Reklam