Erdoğan, Bahçeli'ye güvenmiyor iddiası: Yarı-Başkanlık formülü gündemde
Gazeteci Murat Yetkin, Erdoğan’ın “Tekrar aday olma derdim yok” sözleriyle yaptığı anayasa çağrısını değerlendirdi. Yetkin’e göre Erdoğan, MHP lideri Bahçeli’ye ve yeni oluşması gündeme olan AKP-MHP-DEM Parti ittifakına güvenmiyor. İşte ayrıntılar...

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Bir daha aday olmayacağım” çıkışıyla birlikte CHP’ye yaptığı yeni anayasa çağrısı, siyaset kulislerini hareketlendirdi. Gazeteci Murat Yetkin, bugünkü yazısında bu çağrının ardında yatan ihtimalleri açıkladı.
Yetkin, Erdoğan’ın bu çıkışı yalnızca yeni bir anayasa tartışması başlatmak değil, aynı zamanda mevcut ittifak dengelerine yönelik bir güvensizliğin de işareti olduğunu belirterek “Cumhurbaşkanı, AK Parti-MHP-DEM formülüne tam olarak güvenmediğini ortaya koyuyor. Bahçeli’nin tasarladığı ve yüzde 50+1 barajına dayalı sistemin sürdürülebilir olmadığını görüyor.” dedi.
YARI-BAŞKANLIK FORMÜLÜ MÜ GÜNDEMDE?
Erdoğan’ın geçmiş seçimlerde yüzde 34 civarında oyla iktidar olduğunu hatırlattığını belirten Yetkin, yeni sistem arayışının arkasındaki olası hedefleri şöyle özetledi:
“Yüzde 50 barajı olmayan bir yapıda, Ak Parti’nin tek başına seçim kazanma şansı artabilir. Bu da Erdoğan’ın MHP ya da DEM desteği olmadan hareket edebilme planının parçası olabilir. Böyle bir dönüşüm, yüksek yargının ve Meclis’in etkisini artıracak, belki de yarı-başkanlık tipi bir modele geçişin kapısını aralayacaktır.”
Yeni anayasa tartışmalarında gözler bir yandan da CHP’ye çevrilmiş durumda. Yetkin’e göre, Erdoğan’ın önerisi CHP’nin temel talepleriyle ne kadar örtüşecek belirsiz. Asıl sorunun ise Erdoğan’ın gerçekten sistem değişikliğine ne kadar açık olduğu. Murat Yetkin konu ile ilgili yazısını şu şekilde tamamladı.
“Erdoğan’ın bu çıkışla neyi, ne kadar göze aldığı net değil. CHP’nin temel şartı olacak ‘güçlendirilmiş parlamenter sistem’e, yani Meclis’in daha etkin olduğu, hükümetlerin güvenoyuyla geldiği yapıya hazır mı? Ülke, Cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle yönetilmeye çalışılan bu yarı-otoriter sistemden çıkacak mı? Asıl güven sorunu burada başlıyor.”