Reklam
Kategoriler: Gündem

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon: Sıkıyönetim ilanı suç değil

Reklam

Güney Kore’de ‘ayaklanma’ ve ‘görevi kötüye kullanma’ iddiasıyla yürütülen soruşturma kapsamında tutuklanan Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, gözaltına alındıktan birkaç saat sonra sosyal medya hesabında, elle yazdığı bir mektubun fotoğrafını paylaştı.

Mektupta, “Sıkıyönetim bir suç değil. Sıkıyönetim, ulusal krizi aşmak için başkanlık yetkisinin kullanılmasıdır” ifadesine yer verildi.

Sıkıyönetim ilanını ayaklanmayla bir tutmanın “gerçekten absürt” olduğunu savunan Yoon, Anayasa Mahkemesi’nde gensoru tasarısının görüşülmesi sırasında parlamento kanadının suçlamalar listesinden ‘ayaklanmaya teşvik’ maddesini çıkarmasını eleştirdi. Bu suçlamanın, Ulusal Meclis’teki oylama sırasında tasarıda yer aldığına dikkat çeken Devlet Başkanı, bunu “hileli suçlama” olarak nitelendirdi.

Yoon, 3 Aralık’ta yaptığı açıklamada, “Kuzey Kore yanlısı güçleri ayıklamak ve liberal anayasal düzeni korumak” gerekçesiyle sıkıyönetim ilan etmişti. Sıkıyönetim komutanlığının ilk kararnamesiyle sansür getirilerek ülkedeki her türlü siyasi faaliyet yasaklanmıştı. Ulusal Meclis binasına gönderilen ordu özel kuvvetleri binayı kuşatmaya çalışmıştı. Ancak milletvekillerinin büyük kısmı önceden ulusal meclis

e girmeyi başarmıştı. Destekçileri askerlerin parlamento binasının içine girmesine engel olurken milletvekilleri, 300’e karşı 190 oyla, sıkıyönetimi kaldıran kararı kabul etmişti.
Daha sonra Güney Kore lideri eylemlerinden dolayı özür dileyerek siyasi ve hukuki sorumluluktan kaçmak gibi bir niyeti olmadığını dile getirmişti. Muhalefet, Yoon’un yanı sıra, Savunma Bakanı Kim Yong-hyun, İçişleri ve Güvenlik Bakanı Lee Sang-min ile ordu ve polisteki diğer kilit isimler hakkında darbe suçlamasında bulunmuştu.

Ulusal Meclis, 14 Aralık’ta yaptığı oylamada, anayasanın halk iktidarı ve kuvvetler ayrılığı ilkelerini ihlal ettiği ve diğer suçları işlediği gerekçesiyle Yoon’un azlini talep etmişti. Yoon, Anayasa Mahkemesinin hakkında vereceği karara dek görevden geçici uzaklaştırılmıştı. Anayasa Mahkemesinin davayla ilgili en geç 11 Haziran’a kadar karar vermesi gerekiyor.

Reklam

Önceki Haberler

Liseliler “öğretmenime dokunma” dedi

Lise öğrencileri, Anadolu liselerinde yüzlerce öğretmenin zorunlu tayin edilerek sürgün edilmesine ve birçok öğretmenin herhangi…

28 Nisan 2025 19:54

TİP’li Belediye Başkanı’ndan Murat Kurum’a “teşekkür” ziyareti

Türkiye İşçi Partili Samandağ Belediye Başkanı Emrah Karaçay’ın Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat…

28 Nisan 2025 18:02

TÜPRAŞ işçileri direnişlerine devam ediyor: Emeğimizin karşılığını alacağız

Koç Holding’in düşük zam teklifine tepki gösteren TÜPRAŞ işçileri eylemlerini sürdürüyor. Çalışma koşullarının kötüleştiğini vurgulayan…

28 Nisan 2025 16:46

İstanbul’daki depremde 1640 bina hasar aldı

Bakan Kurum, İstanbul'da yürütülen hasar tespit çalışmalarına ilişkin açıklama yaptı. İstanbul'da hasar tespit çalışmaları kapsamında…

28 Nisan 2025 14:14

Yurttaşlardan Anagold için Sayıştay ve bakanlığa başvuru

Çöpler altın madenini işleten Anagold Madencilik hakkında Sayıştay ve bakanlığa başvuru yapan yurttaşlar kamu zararının…

28 Nisan 2025 13:56

RTÜK Başkanı Şahin’den ‘A Haber’ açıklaması: Yayınlar inceleniyor

RTÜK Üyesi Tuncay Keser’in, A Haber’in CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in konuşmasını bağlamından kopararak yayınladığı…

28 Nisan 2025 13:50
Reklam