Reklam
Kategoriler: Gündem

Hrant Dink 18 yıl önce bugün katledildi

Reklam

Hrant Dink 18 yıl önce bugün, genel yayın yönetmeni olduğu Agos gazetesinin Şişli’deki binası önünde uğradığı suikast sonucu hayatını kaybetti

15 Eylül 1954 Malatya doğumlu olan Hrant Dink, liseyi bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi’nde zooloji eğitimi aldı.

Kardeşleriyle birlikte açtığı yayınevi ve kırtasiye işlerini sürdürürken, eşi Rakel ile kendileri gibi Anadolu’dan gelen kimsesiz ve yoksul çocukların yetiştiği Tuzla Ermeni Çocuk Kampı’nı yönetmeye başladı. Açılışından 21 yıl sonra kampa devlet el koydu.

Gazetelerde kitap eleştirileriyaptı.. Basında çıkan yanlış haberlere gönderdiği düzeltmeler ile adı duyulmaya başladı. İstanbul Ermeni Patrikhanesi’ne Türkçe ve Ermenice bir gazete çıkarmayı önerdi. 5 Nisan 1996 tarihinde ilk sayısı yayınlanan Agos gazetesinin kuruculuğunu, yayın yönetmenliğini ve başyazarlığını üstlendi. Agos dışında Zaman ve Birgün gazetelerinde yazdı.

2002 yılında Urfa’da verdiği bir konferansta “Ben Türk değil Türkiyeliyim ve Ermeniyim” dediği için “Türklüğü aşağılamaktan” yargılandı, beraat etti. 13 Şubat 2004’te yayımlanan bir makalesi nedeniyle 301. maddeden “Türklüğe hakaret” suçlamasıyla yargılandı ve aksi yönde verilen bilirkişi raporuna rağmen 6 ay hapis cezası aldı ancak cezası ertelendi. Dink, öldürülmeden önce bu dava için AİHM’ye başvurmaya hazırlanmaktaydı.

Reuters’a “Evet 1915’te olan bir soykırımdı çünkü dört bin yıldır bu topraklarda yaşayan bir halk ve onun uygarlığı artık yok” biçiminde bir demeç verdi. Bu, 1915-1918 yılları arasında Osmanlı’daki Ermeni tehciri konusunda Ermeni diasporasına yakın tutum sergilediğini gösterdi;; ancak onlardan ayrıştığı nokta şuydu: Bu iddiaların temelini oluşturan Vahakn N. Dadrian’ın, Ermeni toplumuyla Türk toplumunun arasının açılmasından Osmanlı yönetimini sorumlu tutmasına rağmen; Hrant Dink, bu durumun esas sorumlusunun Avrupa ülkeleri olduğunu iddia ediyordu.

HRANT DİNK’İN ÖLDÜRÜLMESİ SİYASİ BİR CİNAYETTİR

Hrant Dink’in katil zanlısı olarak, 19 yaşındaki Ogün Samast adlı bir kişi, güvenlik kameralarından elde edilen görüntülerin yayınlanmasından sonra, kendi babası tarafından polise ihbar edilerek, Samsun otogarında yakalandı.

Çocuk Ağır Ceza Mahkemesinde yapılan yargılama sonucunda, tasarlayarak kasten öldürme suçundan verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası, yaşının küçük olması nedeniyle Türk Ceza Kanununun 31. maddesi uyarınca 18 yıl olan hapis cezasının alt haddinden uzaklaşılarak 21 yıl 6 ay olarak belirlenen Ogün Samast 16 yıl 10 ay cezaevinde yatan Samast’ın 1 yıl önce “iyi halinden dolayı koşullu salıverme” kapsamında cezasının dolduğu ve cezaevi yönetimi tarafından bu süreçte deneme aşamasında olduğu öğrenildi. Kişisel gelişimi için yapılan gözlemlerde “iyi hali olduğu” gözlenen Samast, koşullu salıverme şartlarını taşıdığına kanaat getirilerek tahliyesine karar verildi. Tahliyesine tepki gösterilen Samastbu kez “FETÖ”ye üye olmamakla birlikte, örgüt adına suç işlemek gerekçesiyle yeniden yargılanıyordu.

Azmettirici Erhan Tuncel, Ramazan Akyürek ve Ali Fuat Yılmazer’in de aralarında bulunduğu 11 sanıklı “örgüt” davasıyla Samast’ın dosyası birleştirildi. Bu dava 10 Ocak 2025’te karara bağlandı. Mahkeme Ogün Samast, Yasin Hayal, Erhan Tuncel’in aralarında bulunduğu sanıklar hakkındaki davayı zaman aşımı nedeniyle düşürdü. Ali Fuat Yılmazer ve Ramazan Akyürek “anayasayı ihlal” suçundan müebbet hapse çarptırıldı.

Öldürüldükten sonra “Hrant’ın Arkadaşları” adı altında bir çoğu yetmez ama evetçi liberallerin sahiplenmesiyle içeriği boşaltılan “Ermeni meselesi” üzerinden Cumhuriyet düşmanlığına savrulan anmalar yapılsa da Hrant Dink ülkemizin ilerici birikiminde değerini ve önemini korumaktadır.

Reklam

Önceki Haberler

Protesto eylemleri davalarında duruşmalar ertelendi

19 Mart tarihinde başlayan protestolara katılan toplam 189 kişi, İstanbul Adliyesi'ndeki iki ayrı davada hakim…

18 Nisan 2025 21:10

İmamoğlu’nun “24 bin konutun inşaatını başlattılar” dediği Sazlıdere Barajı’nda İş makinaları aralıksız çalışıyor

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun “24 bin konutun inşaatını başlattılar” dediği Sazlıdere Barajı’nın etrafında onlarca iş…

18 Nisan 2025 18:25

Can Atalay’dan mektup: Er ya da geç Hatay’a karşı görevimi yerine getireceğim

Yaklaşık 3 yıldır AYM kararlarına rağmen cezaevinde tutulan Can Atalay, CHP'li milletvekili Servet Mullaoğlu aracılığıyla…

18 Nisan 2025 17:28

Kalp hastası Esila’nın tutukluluğuna itiraz dilekçeleri işleme konmuyor

Kronik kalp ve böbrek hastası tutuklu öğrenci Esila Ayık'ın kalp hastalığı cezaevinde ilerlerken tutukluluğuna itiraz…

18 Nisan 2025 17:11

Erdoğan ve ailesinin şikayetiyle dava açılmıştı: Gazeteci Karabay’a hapis cezası verildi!

Gazeteci Furkan Karabay, Erdoğan ve ailesinin şikayetiyle hakkında açılan "Cumhurbaşkanına hakaret", "hakaret" ve "iftira" iddialarıyla…

18 Nisan 2025 16:31

RTÜK Başkanı verilen cezalar için yayıncıları suçladı

Ebubekir Şahin, RTÜK tarafından yayıncı kuruluşlara kesilen cezaları "Yayıncılarımız hatalarıyla bizleri 'cezacı başkan' konumuna düşürüyorlar"…

18 Nisan 2025 16:27
Reklam