HTŞ Suriye'yi yağmaya açıyor: Limanları ve fabrikaları satacak
Cihatçı örgüt Heyet Tahrir el Şam’ın (HTŞ) Suriye’deki yönetiminin ‘Dışişleri Bakanı’ Esad Hasan Şeybani, Davos’taki Dünya Ekonomik Forumu’na (WEF) katılmadan önce İngiltere merkezli Financial Times (FT) gazetesine konuştu. Şeybani, devlet kontrolündeki limanları ve fabrikaları özelleştirmeyi planladıklarını söyledi. Ayrıca yabancı ‘yatırımları’ davet etmeyi ve uluslararası ticareti artırmayı hedeflediklerini aktardı.
Suriye’nin ekonomik durumu ve altyapısını incelemek üzere bir komite kurduklarını belirten Şeybani, yağ, pamuk ve mobilya fabrikaları da dahil özelleştirme çabalarına odaklanacaklarını söyledi. Ayrıca havaalanları, demiryolları ve karayolları için kamu-özel iş birliğini araştıracaklarını kaydetti.
Suriye’nin Davos’da ilk kez yer alacağını söyleyen Şeybani, ziyaretinde Esad döneminden kalma yaptırımların kaldırılması çağrısını yineleyeceğini ifade etti. Şeybani, bu yaptırımların diğer ülkelerin ‘yatırım’ konusundaki ‘açık istekliliğini’ sekteye uğrattığını söyledi. Şeybani, “Ne insani yardımla geçinmek istiyoruz ne de ülkelerin yatırımı denize atar gibi bize para vermesini istiyoruz” sözlerini kullandı.
Şeybani ayrıca HTŞ yönetiminin Körfez Arap ve Batılı yetkililere, ülkenin bir tehdit oluşturmadığı konusunda güvence vermeye çalıştığını, ‘devrimi ihraç etmeyi ve başka devletlerin işlerine karışmayı’ planlamadığını söyledi.
Şeybani, Türkiye ile aralarında ‘özel bir ilişki’ olduğunu belirtti ancak bunun ‘Türk yayılması’ anlamına gelmediğini ifade edip, “Ne gelecekte ne de şimdi boyun eğme olacak” dedi.
Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile görüşmelerin sürdüğünü söyleyen Şeybani, Şam’ın SDG’nin kontrolünde olan ve binlerce IŞİD’linin tutulduğu hapishaneleri devralmaya hazır olduğunu belirtti. “SDG’nin varlığının artık bir gerekçesi kalmadı” diyen Şeybani, yetkililerin yeni anayasada Kürtlerin haklarını garanti altına alma ve yeni hükümette temsil edilmelerini sağlama sözü verdiğini ifade etti.
Suriye’deki en büyük patron örgütü, Esad yönetiminin 8 Aralık’ta devrilmesinden bir gün sonra, HTŞ yönetimle bir araya gelip ‘el sıkışmıştı’. Patronlar, yeni yönetimden serbest piyasaya geçilmesi, küresel ekonomiyle bütünleşilmesi ve ülkenin dışarıdan ‘yatırımlara’ açılması konusunda güvence almıştı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yapılan suç duyurusu ile eski DHMİ Daire Başkanı Mehmet Cemil…
19 Mart tarihinde başlayan protestolara katılan toplam 189 kişi, İstanbul Adliyesi'ndeki iki ayrı davada hakim…
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun “24 bin konutun inşaatını başlattılar” dediği Sazlıdere Barajı’nın etrafında onlarca iş…
Yaklaşık 3 yıldır AYM kararlarına rağmen cezaevinde tutulan Can Atalay, CHP'li milletvekili Servet Mullaoğlu aracılığıyla…
Kronik kalp ve böbrek hastası tutuklu öğrenci Esila Ayık'ın kalp hastalığı cezaevinde ilerlerken tutukluluğuna itiraz…
Gazeteci Furkan Karabay, Erdoğan ve ailesinin şikayetiyle hakkında açılan "Cumhurbaşkanına hakaret", "hakaret" ve "iftira" iddialarıyla…