Reklam
Kategoriler: Gündem

Kaçma hazırlığı yaptığı iddia edilen eski THK Rektörü Ünsal Ban Fethiye’de gözaltına alındı

Reklam

Borsa İstanbul’da işlem gören bazı sermaye piyasası araçları paylarında manipülatif hareketler gerçekleştirildiği iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında hakkında gözaltı kararı verilen eski Türk Hava Kurumu (THK) Üniversitesi Rektörü Ünsal Ban, Fethiye’de yakalandı.

Ban’ın soruşturma kapsamında İstanbul’a götürüleceği öğrenildi. Ban’ın, temeli üç yıl öncesine dayanan ve geçen yıl başlatılan soruşturma kapsamında operasyon yapılacağı yönünde bazı duyumlar aldığı ve Yunanistan’a kaçma hazırlığı yaptığı öne sürüldü. Operasyonun hemen öncesinde Ban’a bilgi sızdırıldığı iddiası da ortaya atıldı.

Bunun üzerine İstanbul Başsavcılığı’nın talimatıyla İstanbul Emniyeti’nin Ankara’yı bilgilendirdiği, Fethiye’de yakalanan Ban’ın Ankara’daki evinde bulunamadığı ifade edildi.

Borsa İstanbul’da işlem gören bazı sermaye piyasası araçları paylarında manipülatif hareketler gerçekleştirildiği iddiaları üzerine başlatılan soruşturma kapsamında dün 7 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Kaçakçılık, Narkotik ve Ekonomik Suçlar Bürosu’nun talimatıyla yürütülen soruşturmada, bazı sermaye piyasası araçlarında yapay fiyat ve işlem hacmi oluşturularak yatırımcıların yanıltıldığı iddiaları araştırıldı.

3 İLDE OPERASYONLAR SÜRÜYOR

Ankara, Şanlıurfa ve İzmir’de tespit edilen şüpheliler hakkında “suç işlemek amacıyla örgüt kurma” ve “piyasa dolandırıcılığı” suçlamalarıyla gözaltı kararı verildi. İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele ekipleri, şüphelilerin yakalanması için çalışmalarını sürdürüyor.

T24’ten Cengiz Anıl Bölükbaşı’nın haberine göre, temeli üç yıl öncesine dayanan soruşturma kapsamında, daha önce kara para aklama suçlamasıyla tutuklanan Eski Türk Hava Kurumu Üniversitesi Rektörü Ünsal Ban hakkında da gözaltı kararı verildi.

Soruşturmaya göre, Matriks isimli yazılım şirketinin hisselerinde 9 Mart 2022 – 7 Eylül 2022 döneminde olağandışı hareketlilik gözlendi. Yapay yükselişlerle küçük yatırımcının zarara uğratıldığı tespit edildi.

Borsadaki manipülatif hareketlerin arkasında Ünsal Ban, Ahmet Karakaş, Erdal Pamukçu, Eray Aktay, Mürsel Pamukçu, Ünal Ban, Hüseyin Kısak ve Dentak Eğitim adlı şirketin olduğu tespitleri yapıldı, Sermaye Piyasaları Kurulu (SPK) 24 Temmuz 2024’te aralarında Ban’ın da olduğu 7 kişi ve bir şirketin 2 yıl boyunca borsada işlem yapmasını yasakladı. SPK ayrıca, 7 kişi hakkında ayrıca suç duyurusunda bulundu. Dün soruşturma kapsamında sabah saatlerinde birçok adrese operasyon düzenlendi.

Eray Aktay’ın yurt dışında olduğu belirlenirken, 3 kişi gözaltına alındı. Ayrıca, hakkında gözaltı kararı olan Ban’ın yurt dışına kaçmak için gittiği Fethiye’de gözaltına alındığı ve İstanbul’a götürüldüğü öğrenildi. Ban’ın abisi Ünal Ban şoförü Ahmet Karakaş hakkında da gözaltı kararı olduğu belirtiliyor.

TAŞKESENLİOĞLU DA İFADE VERMİŞTİ

Söz konusu iddia, Ban ve eski eşi ile çocuklarının da aralarında bulunduğu 11 kişi hakkında “mal varlığını aklama” suçundan açılan davada, Ban’ın eski eşi, eski AKP milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu’nun savcılıkta verdiği ifade de yer almıştı.

Taşkesenlioğlu, “…Bu şahıslar ile birlikte borsada alım satım yapmaya başladıklarını boşanma dilekçemi verdikten sonra öğrendim. Birlikte borsadaki Matriks hisse senedini manipüle ettiklerini öğrendim. SPK bu konuyu araştırırsa başka hisse senetlerinde de manipülasyon yapıldığı ortaya çıkacaktır. Ünsal’ın bu manipülasyonlardan elde ettiği gelirleri şoförü Ahmet Karakaş ve eski eşi Gülcan Ban, çocukları Ece Gizay Ban, Emre Buğra Ban, Abisi Ünal Ban gibi şahıslar üzerinden aklamaya çalıştığını düşünmekteyim. Yukarıda bahsettiğim otelde bulunan bilgisayarlar incelendiğinde tüm bu işlemler ile ilgili delillerin ortaya çıkacağını düşünüyorum” demişti.

Reklam

Önceki Haberler

Ekrem İmamoğlu’na hakaret etmişti: Savcılık ROK dosyasını kapattı

Rasim Ozan Kütahyalı’nın Ekrem İmamoğlu hakkında yerel seçimler öncesinde sarf ettiği “her türlü şerefsizliği yapıyorsun”…

21 Mayıs 2025 16:08

238 milletvekilinden Can Atalay’ın TBMM kütüğüne kaydının yaptırılması için dilekçe

Toplam 238 milletvekili, yaklaşık 3 yıldır AYM kararlarına rağmen cezaevinde tutulan TİP Hatay Milletvekili Can…

21 Mayıs 2025 16:03

Vestel işten çıkarmaları ‘verimlilik’ diye savundu

Vestel, işten çıkarma kararlarına yönelik Kamuyu Aydınlatma Platformu'na açıklama yaptı. Açıklamada, işten çıkarmaların "şirketin stratejik…

21 Mayıs 2025 14:23

İkinci kez ‘etkin pişmanlık’tan ifade veren Ertan Yıldız hakkında ev hapsi kararı

İBB'ye yönelik soruşturma kapsamında tutuklanan İBB Meclis İştirakler Bağlı Kuruluşlar Komisyon Başkanı Ertan Yıldız, dün…

21 Mayıs 2025 14:09

Eski Ukrayna Devlet Başkanı’nın üst düzey yardımcısı Madrid’de öldürüldü

Eski Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'in üst düzey yardımcılarından Andriy Portnov, Madrid'de silahlı kiş ya da…

21 Mayıs 2025 13:38

‘Kent Uzlaşısı’ davasında ilk duruşma başladı

'Kent Uzlaşısı' soruşturması kapsamında aralarında belediye başkan yardımcılarının da bulunduğu 10 kişinin 15 yıla kadar…

21 Mayıs 2025 12:47
Reklam