‘Kamu Vakfı’nda naylon fatura soygunu: 8 kişi tutuklandı. Başkan firarda

Türkiye'nin tarihini, dili, kültürü ve medeniyet anlayışının uluslararası alana aktarılmasını sağlamak iddiasıyla kamu vakfı olarak kurulan ve 66 ülkede faaliyet gösteren Yunus Emre Vakfı’nın kasasının sahte faturalarla boşaltıldığı ortaya çıktı.

‘Kamu Vakfı’nda naylon fatura soygunu: 8 kişi tutuklandı. Başkan firarda

Yunus Emre Vakfı’nda sahte faturalar kullanılarak yapılan 400 milyon TL’lik yolsuzluk tespit edildi. Eski Başkan Şeref Ateş Almanya’ya kaçtı, 8 kişi tutuklandı. Enstitü, yolsuzluğu doğruladı ve suç duyurusunda bulundu. Skandal sonrası, Bakan Mahinur Özdemir Göktaş’ın eşi ve MHP’li Semih Yalçın’ın oğlu görevlerinden istifa etti.

Soruşturmada gözaltına alınan 11 şüpheliden 8’i tutuklandı. Zanlılardan M.D, M.Ç, S.Y, E.E, E.T.E, F.K, H.K ve M.K “hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma” ve “suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama” suçlarından tutuklandı, İ.K, F.G.E ve S.İ. adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

VAKIF YÖNETİMİ AİLEDEN

Mütevelli Heyeti Başkanlığını Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yaptığı, Aile Bakanı Mahinur Göktaş’ın eşi Rahmi Göktaş ve MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın’ın oğlu Kutalmış Yalçın’ın Başkan Yardımcısı görevinde bulunduğu Yunus Emre Vakfı, “naylon fatura” soruşturmalarıyla gündeme geldi.

2007 yılında Türkiye’nin tarihini, dili, kültürü ve medeniyet anlayışının uluslararası alana aktarılmasını sağlamak iddiasıyla kamu vakfı olarak kurulan ve 66 ülkede faaliyet gösteren Yunus Emre Vakfı’nın kasasının sahte faturalarla boşaltıldığı ortaya çıktı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı vergi müfettişleri sözde kamu vakfı için soruşturma başlatırken Enstitü’nün Başkan Yardımcıları Rahmi Göktaş ile Abdullah Kutalmış Yalçın’ın istifalarını vererek görevlerinden ayrıldığı öğrenildi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın Yunus Emre Vakfı’nı geçtiğimiz yıl yaz aylarında incelemeye aldığı, sahte fatura kesen, ticari faaliyeti bulunmayan tabela şirketler ile Yunus Emre Vakfı’nın ilişkisinin tespit edilmesi üzerine ise vakıftan faturalarla ilgili belge ve açıklama talep ettiği öğrenildi.

HAYALİ ŞİRKETLER, HAYALİ FATURALAR

Konunun üzerinde çalışan vergi müfettişlerinin vakfa dair tespitlerinden bazıları şöyle:

İddiaya göre, 2022 ve 2023 yılları arasında gerçek anlamda ticari bir faaliyet bulunmayan Rematek İnşaat adındaki şirket vakfa çok sayıda fatura kesti. Faal olmayan şirketin düzenlediği tüm faturaların sahte belge niteliğinde olduğu belirlendi.

Yine Çelikkaya Organizasyon İnşaat isimli şirketin kuruluş tarihinden itibaren düzenlediği faturaların tamamının herhangi bir mal teslimi ve/veya hizmet ifasına dayanmayan, komisyon karşılığı düzenlenmiş sahte faturalar olduğu tespit edildi.

Vergi mükellefi Ali Fide’nin,  benzer şekilde 2021 yılı boyunca herhangi bir ticari faaliyetinin olmadığı, vakfa sahte faturalar düzenlendiği tespit edildi. Peçenekler Demir şirketinin 2021 yılında gerçek bir faaliyetinin olmamasına rağmen komisyon karşılığı sahte belgeler düzenlediği, Evrim Cnc Makina şirketinin 2021 tarihinde düzenlediği belgelerin sahte belgeler olduğu belirlendi.

Yunus Emre Vakfı’nın 2023 yılı bütçesinin toplamı 1 milyar 396 milyon TL olduğu belirtiliyor.

BAKANLIK BÜROKRATLARI VAKFI

Adından sahte faturalarla söz ettiren sözde kamu vakfının ise tam bir “Bakanlık bürokratları” vakfı olduğu ortaya çıktı.

Mütevelli Heyeti Başkanlığını Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yaptığı Yunus Emre Vakfı’nda, Mütevelli Heyeti üyeleri arasında Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam, Dışişleri Bakan Yardımcısı Nuh Yılmaz, Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Ömer Faruk Yelkenci, Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı İsmail İlhan Hatipoğlu, Türkiye Maarif Vakfı Başkanı Birol Akgün ile birçok rektör ve bürokrat yer alıyor.

MHP’nin önemli isimleri arasında sayılan,  Genel Başkan Yardımcılığı ve İstanbul Milletvekilliği yapan Semih Yalçın’ın oğlu Abdullah Kutalmış Yalçın ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’ın eşi, bir dönem Brüksel Yunus Emre Enstitüsü Müdürü olarak da görev yapan Rahmi Göktaş ise istifalarından önce vakıfta Başkan Yardımcılığı görevinde bulunuyorlardı.

BAŞKAN FİRARDA!

Müfettişler fatura asıllarını ve bu faturalara ilişkin ödeme belgelerini vakıftan talep ederken, üst düzey isimlerin art arda vakıftaki görevlerinden istifa ettiği görüldü.

Yolsuzluk haberlerinin ardından görevden alınan Yunus Emre Enstitüsü’nün başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş’in ise firar ettiği iddia edildi. Enstitü’nün başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş’in, geçtiğimiz yaz aylarında başlayan soruşturma sürecinde yurt dışında olduğu, hakkındaki iddiaları bilmesine rağmen Türkiye’ye dönmediği ve Almanya’dan sığınma talep ettiği iddia edildi. Şeref Ateş’in Almanya ve Malta’da çeşitli malvarlıkları edindiği de bir diğer iddia.

Soruşturmalar üzerine görevinden istifa eden Rahmi Göktaş ile Aile Bakanı Mahinur Göktaş 2010 yılında Hidiv Kasrı’nda yapılan düğünde evlenmiş; dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan da törene eşi Emine Erdoğan, kızları Sümeyye Erdoğan ve Esra Albayrak ile birlikte katılmıştı. Rahmi Göktaş’ın, o dönemki AKP İstanbul Milletvekili Edibe Sözen’in Özel Kalem Müdürü olduğu, çiftin nikahının ise Belçika’da kıyıldığı ortaya çıkmıştı.