Reklam
Kategoriler: Gündem

Kartalkaya faciasında otel sahipleri ve yakınları kurtarılırken, diğer konuklar ölüme terk edilmiş

Reklam

78 kişinin hayatını kaybettiği Kartalkaya Katliamı’yla ilgili 18 Mart tarihli 189 sayfalık raporda, video kayıtları ve telefon HTS analizlerine göre, yangın sırasında oteldekiler eşit şekilde bilgilendirilmedi; otel yöneticileri ve yakınlarına öncelik tanındı. Kimliği belirlenemeyen bazı kişilere ise ayrıcalıklı müdahalede bulunulduğu, bu kişilerin siyah bir araçla otelden tahliye edildiği görüldü.

21 Ocak’ta Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi’ndeki Grand Kartal Otel katliamında 36’sı çocuk, toplam 78 kişi yaşamını yitirdi. Katliamın ardından başlatılan soruşturma kapsamında görevlendirilen bilirkişi heyetinin hazırladığı 189 sayfalık rapor, 18 Mart tarihinde dosyaya girdi. Yangının çıkış nedeni, oteldeki eksiklikler, personelin hataları ve denetim mekanizmalarındaki ihmaller detaylarıyla raporda yer aldı.

‘ÖNCELİK OTEL YÖNETİCİLERİNE VE YAKINLARINA VERİLDİ”

Hürriyet’ten Mesut Hasan Benli’nin haberine göre, raporda tahliyelere ilişkin dikkat çekici bulgular yer aldı. Video kayıtları ve HTS analizlerine göre, yangın sırasında oteldekiler eşit şekilde bilgilendirilmedi; otel yöneticileri ve yakınlarına öncelik tanındı. Kimliği tespit edilemeyen bazı kişilere ayrıcalıklı müdahale edildiği, bu kişilerin siyah bir araçla otelden tahliye edildiği görüldü.

Mutfak çalışanlarının resepsiyon görevlisini bilgilendirdiği ancak bu bilgiyi alan personelin tahliye prosedürlerini işletmek yerine yakın çevresini kurtarmaya yöneldiği aktarıldı. Bilirkişilere göre, dumanın 7. kata ulaşması yaklaşık 10 dakika sürdü ve bu süre içinde doğru sistemler devreye alınsaydı herkesin tahliye edilmesi mümkündü. Raporda, yangın sırasında doğru hareket eden hiçbir personelin tespit edilemediği de vurgulandı.

DÜNYANIN EN BÜYÜK 6. OTEL YANGINI

Raporda, Kartalkaya’daki yangının ölü sayısı bakımından dünyada kayda geçen en büyük altıncı otel yangını olduğu belirtildi.

SORUMLULAR KİMLER?

Bilirkişi heyeti, yangının öngörülebilir ve basit önlemlerle önlenebilir olduğunu belirterek şu kurumları ve kişileri asli sorumlu olarak sıraladı:

  • Kültür ve Turizm Bakanlığı: Denetim süreçlerinde yetersiz kaldı.
  • Bolu İl Özel İdaresi: Denetimleri zamanında ve yeterli biçimde yapmadı.
  • Bolu Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü: Denetimleri özensiz ve yetersiz gerçekleştirdi.
  • Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı: İş güvenliği denetimlerinde eksik kaldı.
  • Otel sahipleri ve yöneticileri: Eksiklikleri bilerek gidermedi, çok sayıda ihmalde bulundu.

YANGIN MERDİVENLERİNE ASMA KİLİT KAPI

Otelin yangın merdivenlerine dair çokça tartışılan konuya da açıklık getirilen raporda, merdivenlerin doğrudan dış mekâna açılmadığı, kapıların yangına dayanıklı olmadığı ve binanın 11. katında yangın merdivenine çıkan kapının asma kilitli olduğu belirtildi.

BİLİRKİŞİDEN TBMM’DE ÇARPICI AÇIKLAMA: KESİNLİKLE KURTULURLARDI

TBMM’de kurulan Kartalkaya Otel Yangınını Araştırma Komisyonu’nda konuşan bilirkişi Prof. Dr. Servet İbrahim Timur, yangın uyarı sisteminin çalışmadığını, elektrik panosunun ise sökülmüş halde bulunduğunu söyledi. “Altın zaman” olarak tanımlanan ilk 7-8 dakikada doğru tahliye yapılmış olsaydı can kayıplarının önlenebileceğini belirten Timur’a diğer bilirkişi Hikmet İskender de “Kurtulurdu” yanıtıyla destek verdi.

28 KİŞİ TUTUKLANDI

Soruşturma kapsamında otel sahibi Halit Ergül’ün de aralarında bulunduğu 22 kişi ilk etapta tutuklandı. Bilirkişi raporunun ardından Ergül’ün eşi Emine Mürtezaoğlu Ergül ile kızları Elif Aras ve Ceyda Hacıbekiroğlu dahil 6 kişi daha tutuklandı. Toplam tutuklu sayısı 28’e yükseldi.

YANGIN NASIL BAŞLADI?

Rapora göre yangın, restoran bölümünde bulunan “show” alanındaki Grill Plate (ızgara) kaynaklı başladı. Yanma yaklaşık 6 dakika sürdü. Alevlerin bu kadar hızla yayılmasının en büyük nedeni ise bu alanda olmaması gereken LPG tüpleriydi. LPG hortumlarının alev almasıyla yangının kontrol edilemez hale geldiği belirtildi.

‘Vanalar kapatılsaydı, hiç kimse ölmezdi’
Raporda, yangının başlangıç aşamasında LPG beslemesinin kesilmediği ve bu konuda personelin yeterince eğitilmediği vurgulandı. Basitçe vanaların kapatılmasıyla alevlerin yayılmasının önlenebileceği, bu müdahaleyle ölümlerin yaşanmayabileceği ifade edildi.

Reklam

Önceki Haberler

Diyanet görevlisine ‘rüşvet’ soruşturması

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Mekke Sorumlusu Ahmet Daştanbek’in 'rüşvet' görüntülerine ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı.

27 Temmuz 2025 23:33

TKH’den “Türkiye’nin Geleceği, Sosyalist Cumhuriyet” konferansı

Sosyalist Cumhuriyet seçeneğinin tartışılacağı konferansa TKH üye ve dostları katılacak.

27 Temmuz 2025 15:18

Minguzzi ailesini tehdit eden şüpheli tutuklandı

İstanbul'da öldürülen Mattia Ahmet Minguzzi'nin ailesini tehdit ettiği için gözaltına alınan şüpheli tutuklandı.

25 Temmuz 2025 18:30

Gelecek Partili vekilden AKP’ye övgü dolu sözler: Baba ocağı

Gelecek Partisi'nde son yaşanan milletvekili istifaları sonrası, parti yönetimine ve Ahmet Davutoğlu'na yönelik sert eleştiriler…

25 Temmuz 2025 18:18

Lübnanlı devrimci Corc Abdullah serbest bırakıldı

Filistin direnişinin önemli isimlerinden Lübnanlı devrimci Corc Abdullah, serbest bırakıldı. 40 yılı aşkın süredir tutuklu…

25 Temmuz 2025 16:32

Veli-Der’den Bakan Yusuf Tekin hakkında suç duyurusu

Veli-Der, LGS'nin sorularının çalındığına dair iddialar nedeniyle Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, sınav sürecinden sorumlu…

25 Temmuz 2025 15:27
Reklam