Kendi vekilleri bile destek vermedi: Zelenskiy'nin göre süresini uzatacak tasarı kabul edilmedi
Ukrayna haber sitelerine göre, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin meşruiyetini teyit eden bir karar tasarısı, Ukrayna parlamentosundan geçmek için yeterli desteği alamadı.
Parlamentoda (Verkhovna Rada) savaşın 3’üncü yıl dönümü olan pazartesi günü gerçekleştirilen özel oturumda, Devlet Başkanı Zelenskiy’nin resmi görev süresi mayıs ayında dolmasına rağmen başkanlık yapmasını destekleyen bir karar belgesi oylandı. Ancak karar kabul edilmedi.
“13039 sayılı karar” için sadece 218 milletvekilinin lehte oy kullandığı bildirildi. Kararın geçmesi için 226 oya ihtiyaç bulunuyordu.
Zelensky’nin Halkın Hizmetkarı partisinden 38 milletvekili de dahil olmak üzere, toplantı salonunda bulunan 54 milletvekili oylamaya katılmadı.
Karar, parlamento yönetimi tarafından, meşruiyeti Rusya ve son zamanlarda ABD tarafından eleştirilen Zelenskiy’e sembolik bir destek gösterisi olarak tasarlandı.
Karar belgesinde hem Ukrayna Parlamentosunun hem de Devlet Başkanı Zelenskiy’nin “uluslararası toplum tarafından tanınan özgür, şeffaf ve demokratik seçimlerle seçildiği” belirtiliyordu. Ayrıca Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in “Ukrayna’da demokratik seçimlerin düzenlenememesinden sorumlu olduğu” ileri sürülüyordu.
Kabul görmeyen karar belgesinde “Ukrayna Yüce Radası, Rusya’nın geniş çaplı işgali nedeniyle uygulanan sıkıyönetimin Ukrayna Anayasası uyarınca seçimlerin yapılmasına izin vermediğini kabul eder. Bununla birlikte, Ukrayna halkı bu tür seçimlerin savaş sona erdikten sonra yapılması gerektiği inancında birleşmektedir” deniyordu.
Belgede, ayrıca “özellikle sıkıyönetimin yasal rejimi altında, iktidarın kurumsal sürekliliği ilkesine bağlı kalınması gerektiği” savunuluyordu.
Kararda ayrıca, Ukrayna Anayasası’nın 108. maddesi uyarınca Zelenskiy’nin yeni seçilen başkan göreve başlayana kadar görevlerini yerine getirmeye devam etmesi gerektiği belirtilerek “seçimlerin sıkıyönetim döneminde düzenlenmesi ve gerçekleştirilmesi halinde, bunun seçim hukukunun tüm ulusal ve uluslararası ilkelerine aykırılık teşkil edeceğini ve bu tür seçimlerin Mart 2024’te Rusya Federasyonu’nda düzenlenen Vladimir Putin’in yeniden atanmasına benzer bir maskaralığa dönüşeceği” iddia ediliyordu.
Zelenskiy’nin başkanlığına yönelik meşrutiyet eleştirisi ABD Başkanı Donald Trump tarafından yapılmış, Trump geçtiğimiz hafta art arda yaptığı açıklamalarda Zelenskiy’e yönelik halk desteğinin yüzde 4’e düştüğünü söylemiş ve Ukrayna’da seçimlerin yapılması gerektiğini belirtmişti. Trump bir konuşmasında da seçim yapmayan Zelenskiy’i “diktatör” olmakla suçlamıştı.
Diyanet, Kuran ve dini bilgiler eğitimi almak isteyip de mesai saatlerinden kaynaklı yüz yüze eğitim…
BİRTEK- SEN Genel Temsilciler Toplantısının sonuç deklarasyonunda valilik yasağının kaldırılması, Mehmet Türkmen'in serbest bırakılması ve…
Ücretlerini ve tazminatlarını alamayan KFC ve Pizza Hut işçileri, İş Gıda Holding önünden seslendi: ‘Çalışma…
Başpınar’daki işçi direnişi nedeniyle tutuklanan Mehmet Türkmen hakkında 14 Şubat'ta yaptığı konuşma gerekçesiyle “Devletin Kurum…
MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, iktidara yönelik eleştirileriyle gündeme gelen TÜSİAD hakkında açıklama yaptı.…
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, hafta sonu AKP'ye katılan Serap Yazıcı'nın kısa süre önce CHP'ye…