Komünist şair Nâzım Hikmet Edirne’de düzenlenen etkinlikle anıldı

Nâzım Hikmet’in 123. doğum yıldönümü vesilesiyle Edirne’de bir anma etkinliği düzenlendi.

Komünist şair Nâzım Hikmet Edirne’de düzenlenen etkinlikle anıldı

Türkiye’nin ve dünyanın en önemli şairlerinden biri olarak kabul edilen Nâzım Hikmet doğum yıldönümü vesilesiyle unutulmadı.

15 Ocak 1902 doğumlu olan Nâzım Hikmet’in 123. doğum günü vesilesiye dün Edirne Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’nde bir anma etkinliği düzenlendi. “Nâzım Hikmet 123 yaşında” başlığıyla yapılan etkinlikte edebiyatçı yazar Cengiz Kılçer, Nâzım Hikmet ile ilgili sunum yaparken; müzik ve şiir dinletileri de gerçekleştirildi. Etkinliğe Edirneliler yoğun ilgi gösterdi.

“NÂZIM’IN POLİTİK KİMLİĞİ YOK SAYILIYOR”

Yaptığı sunumda Nâzım Hikmet’in politik kimliğinin genelde görmezden gelinerek farklı özelliklerinin ön plana çıkarılmaya çalışıldığından bahseden Cengiz Kılçer, aslolanın Nâzım’ın komünist kimliği olduğunu vurguladı. Buradan hareketle Nâzım Hikmet’in politik kimliğinin oluşmasında en önemli dönemin ilk gençlik dönemi olduğu söyleyen Kılçer, siyasetle ilk tanıştığı dönemlerden Sovyetler Birliği’ne gittiği yılları kapsayan bir sunum gerçekleştirdi.

“İLK GENÇLİK YILLARI ÖNEM TAŞIYOR”

Kılçer, Nâzım’ı anlamaya çalışırken olgunluk dönemlerini merkeze almanın yetersiz kalacağından hareketle Nâzım Hikmet ve arkadaşı Valâ Nureddin’in Spartakistlerle olan tanışıklığından, Milli Mücadele için yapmaya çalıştıklarına; bir süre Anadolu’daki öğretmenlik deneyinden Ekim Devrimi sonrasında Sovyetler Birliği’ne gidişleri ve Doğu Emekçileri Üniversitesi’ne (KUTV) gidişlerini kapsayan süreçleri anlattı. Buradaki tarihsel verilerin, Nâzım Hikmet’in komünist dünya görüşünü benimsemesindeki rolü üzerinde durdu.

Dört bölüm şeklinde gerçekleştirilen sunumun bölüm aralarında Onur Ünal’ın söylediği Nâzım şarkıları seslendirildi ve etkinliğe katılanlar tarafından Nâzım Hikmet şiirleri okundu.

Etkinlik yine şiirlerin okunması ve söylenen şarkılar ile sona erdi.