Reklam
Kategoriler: Gündem

Kültür A.Ş.’den usulsüzlük iddialarına yanıt

Reklam

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraki Kültür A.Ş., kamuoyunda kendisi hakkında gündeme getirilen bazı iddialara yanıt verdi.

Kültür A.Ş., reklam alanlarının usulsüz şekilde kullanıldığı, reklam alanlarında mevzuata aykırı uygulamalarla kamu zararına neden olduğu ve alınmayan hizmet karşılığı alt yüklenici şirkete para ödendiği şeklindeki iddiaları yalanladı.

Kültür A.Ş.’den yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

“İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki Kültür AŞ hakkında bazı mecralarda; reklam alanlarının usulsüz şekilde kullanıldığı, mevzuata aykırı reklam uygulamaları karşılığında kamu zararına yol açıldığı ve alınmayan hizmetler karşılığında firmalara ödeme yapıldığı yönünde iddialar gündeme getirilmiştir. Aşağıda, bu iddiaların gerçeği yansıtmadığı açıkça ortaya konulmaktadır.

Yalan 1: İBB iştiraki Kültür AŞ’nin reklam alanlarını usulsüz şekilde kullandığı yalanı.

Gerçek 1: İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait ilgili reklam alanları, 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’na uygun biçimde ve herkesin katılımına açık yapılan ihalelerle Kültür AŞ tarafından işletilmeye başlanmıştır. Kültür AŞ, yalnızca ihale sonucu imzalanan sözleşme ve eklerinde açıkça tanımlanmış lokasyonlarda reklam uygulaması gerçekleştirmektedir. Bu kapsam dışında hiçbir alanda faaliyet yürütülmemekte, sözleşmede yer almayan lokasyonların kullanımı söz konusu olmamaktadır. Dolayısıyla işgal bedeli tahakkuku gerektirecek bir durum bulunmamaktadır.

İddia edilenin aksine, Kültür AŞ’nin yetkisi dışı bir alanda faaliyet yürüttüğüne veya usulsüz gelir elde ettiğine dair herhangi bir fiili ya da hukuki durum söz konusu değildir.

Ayrıca, ihale yoluyla kullanım yetkisi alınan alanlar için ilave bir izin alınması zorunlu değildir.

”KAMU ZARARI OLUŞMADI, AKSİNE KAMU ADINA KÂR SAĞLANDI”

Yalan 2: Kültür AŞ’nin reklam alanlarında mevzuata aykırı uygulamalar yaptığı ve kamu zararına neden olduğu yalanı.

Gerçek 2: Kültür AŞ, gelir getirici faaliyetlerinde 2886 Sayılı Devlet İhale Kanunu’na tabi değildir. Aynı zamanda söz konusu işler 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamına da girmediği için, ihale yapılması zorunluluğu bulunmamaktadır.

Bu durum, 5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu’nun 26. maddesi uyarınca açıkça düzenlenmiştir. İddia edilen uygulamalar mevzuata uygundur ve herhangi bir usulsüzlük söz konusu değildir.

2019 öncesinden bu yana olduğu gibi, Kültür AŞ kendi iç prosedürleri çerçevesinde davet usulü ile işletme süreçlerini yürütmüş ve bu kapsamda piyasa koşullarına uygun en yüksek işletme bedelleri tespit edilmiştir.

Sonuç olarak iddia edilenin aksine, bu süreçlerde kamu zararı oluşmadığı gib, Kültür AŞ kamu adına kâr elde etmiştir.

”ALINMAYAN HİZMETE ÖDEME YAPILDIĞI İDDİASI ASILSIZ”

Yalan 3: 23 milyon 946 bin TL tahsilatın 9 milyon 278 bin TL’lik kısmının, alınmayan hizmet karşılığı alt yüklenici şirkete ödendiği yalanı.

Gerçek 3: Kültür AŞ, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu kapsamında faaliyet gösteren bir anonim şirkettir. Sosyal belediyecilik ilkeleri doğrultusunda faaliyet gösterse de, gelir getirici ticari faaliyetleri kamu hizmetinin sürekliliği ve kamu kaynaklarının verimli kullanımı açısından hayati önemdedir.

Bu kapsamda Kültür AŞ ile özel sektör firmaları arasında ‘Muhtelif Reklamlara İlişkin Konsept Belirleme, Geliştirme, Uygulama ve Uygulama Sonrası Kaldırma Hizmet İşi’ kapsamında sözleşmeler imzalanmıştır.

Sözleşmelerin:

Konsept belirleme ve geliştirme kısmı bizzat Kültür AŞ tarafından, uygulama ve kaldırma kısmı ise alt yüklenici tarafından yerine getirilmiştir.

Bu kapsamda, Kültür AŞ toplam 24 milyon 572 bin 25 TL gelir elde etmiş, alt yüklenici firmaya ise 7 milyon 944 bin 472,72 TL ödeme yapılmıştır.

Tüm hizmetler sözleşme hükümlerine uygun şekilde eksiksiz yerine getirilmiş; herhangi bir muvazaa, alınmayan hizmet ya da haksız ödeme durumu söz konusu olmamıştır.

İddia edildiği gibi firmaların alınmayan hizmetler karşılığında Kültür AŞ’ye ödeme yapmış olması, ticari hayatın olağan akışına da aykırıdır. Bu asılsız iddialar, yalnızca kurumu karalamaya dönük maksatlı çabalardır.”

Reklam

Önceki Haberler

Avukat Selçuk Kozağaçlı tahliye edildi

Sekiz yıldır tutuklu bulunan Çağdaş Hukukçular Derneği’nin Onursal Genel Başkanı Avukat Selçuk Kozağaçlı tahliye edildi.

16 Nisan 2025 21:27

İstanbul’daki protestolarda tutuklanan 6 öğrenci daha tahliye edildi

İstanbul’da protestolar sırasında gözaltına alınarak tutuklanan 6 öğrenci tahliye edildi. Tahliye edilen öğrencilerin arasında Boğaziçi…

16 Nisan 2025 17:13

Beşiktaş Anadolu Lisesi mezunlarından öğrencilere destek

Beşiktaş Anadolu Lisesi Müdür yardımcısının bakanlığın atam oyunlarıyla öğretmenlerini sürgüne göndermek istemesine karşı tepkilerini göstermesi…

16 Nisan 2025 16:56

İstanbul Üniversitesi’ndeki ‘boykot’ eylemine faşist saldırı

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde öğrencilerin 'boykot' eylemine ülkücü bir grup tarafından saldırı girişiminde bulunuldu.

16 Nisan 2025 16:41

Beykoz Belediye Başkan Yardımcısı Fidan Gül tutuklandı

Beykoz Belediyesine yönelik "ihaleye fesat karıştırma" suçlamasıyla başlatılan soruşturmada gözaltına alınan Başkan Yardımcısı Fidan Gül…

16 Nisan 2025 16:24

AYM’nin Can Atalay kararı Meclis’te okundu: AKP’liler salonu terk etti

CHP’li Meclis Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca, Can Atalay hakkındaki AYM kararını TBMM'de okuttu, AKP milletvekilleri…

16 Nisan 2025 16:03
Reklam